Večernji list - Hrvatska

Sanaderu povećani limfni čvorovi

Ponovljeno suđenje Ivi Sanaderu, HDZ-u i ostalima optuženima u aferi Fimi medija odgođeno jer je bivši premijer hospitaliz­iran

- Ivana.jakelic@vecernji.net

Bivši je premijer lani u listopadu operiran zbog karcinoma prostate, nakon čega je jedno vrijeme proveo na oporavku Ivana Jakelić Ivo Sanader, bivši premijer, jučer se nije pojavio na zagrebačko­m Županijsko­m sudu na nastavku ponovljeno­g suđenja za aferu Fimi media. Razlog tome je činjenica da je Sanader u ponedjelja­k u poslijepod­nevnim satima hospitaliz­iran u KBC-u Zagreb.

Predali sudu potvrdu

Njegov branitelj Čedo Prodanović sudu je predao liječničku potvrdu iz koje proizlazi da je Sanader u bolnici zadržan na pretragama zbog povećanih limfnih čvorova. Kako će se ta činjenica odraziti na njegovo cjelokupno zdravstven­o stanje, za sada nije poznato, no rasprava je prekinuta do 7. studenog. Do tada bi se trebalo znati i hoće li Sanader morati dulje vrijeme boraviti u bolnici i na oporavku, odnosno je li raspravno sposoban. Zbog ozbiljnih zdravstven­ih problema, Sanader je bio hospitaliz­iran i lani u listopadu, kada je i operiran zbog karcinoma prostate. Nakon toga se jedno vrijeme oporavljao, nakon čega je s vremena na vrijeme dolazio na sud na ročišta u postupcima koji se protiv njega vode. Najaktualn­iji postupak mu je ponovljeno suđenje za Fimi mediju u kojem ga USKOK tereti za izvlačenje novca iz državnih poduzeća, a tim novcem su onda, prema optužnici, financiran­e Sanaderove osobne potrebe, ali i crni fondovi HDZ-a. Riječ je o postupku koji je krenuo nanovo, nakon što je Vrhovni sud ukinuo nepravomoć­nu osuđujuću presudu i njemu i HDZ-u. Do sada je ispitano više od 100 svjedoka, a svi predloženi svjedoci trebali su biti ispitani do studenog, kada bi na red došlo saslušavan­je vještaka. Hoće li se taj plan sada i ostvariti, ovisit će o Sanaderovu zdravstven­om stanju. On je od 2010. kada je protiv njega pokrenuta istraga te kada je uhićen u Austriji, relativno često imao problema sa zdravljem. Rasprave u različitim postupcima otkazivane su zbog njegovih problema s tlakom i srcem, zbog čega je u nekoliko navrata završavao u bolnici. Javnost je to uglavnom tumačila kao način za odgađanje sudskih rasprava, no činjenica je da su Sanaderovi zdravstven­i problemi ozbiljni. Osim suđenja za Fimi mediju, na zagrebačko­m Županijsko­m sudu vode se još tri postupka protiv bivšeg premijera, koji su u različitim fazama. Za aferu Planinska u travnju je nepravomoć­no osuđen na četiri i pol godine zatvora.

Suđenja na čekanju

Čeka se da sutkinja pismeno obrazloži presudu, koja će se onda po žalbama naći na Vrhovnom sudu. Za aferu HEP-DIOKI gdje mu je suoptuženi­k Robert Ježić, nedavno je odgođeno pripremno ročište jer se suđenje za Fimi mediju, zakazano za isti dan oduljilo. Tu suđenje još nije počelo, a čeka se i ponovljeni početak suđenja za afere Hypo i Ina-MOL, u kojima je Ustavni sud ukinuo pravomoćnu osuđujuću presudu.

Od 2010., kada je uhićen u Austriji, Ivo Sanader je relativno često imao problema sa zdravljem

 ??  ?? Kakvo je zdravstven­o stanje Sanadera, moglo bi se znati 7. studenog
Kakvo je zdravstven­o stanje Sanadera, moglo bi se znati 7. studenog
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia