Večernji list - Hrvatska

SAD: Spremni smo na razgovore sa Sj. Korejom

- (H)

prvenstven­o zbog uragana Ofelija čija se bočna krila bliže Iberskom poluotoku, a vjetrovi pojačavaju plamen. – Prošli smo kroz potpuni pakao, bilo je užasno. Vatra je bila svuda oko nas, nije mi jasno kako smo uopće preživjeli, ustvrdio je portugalsk­im medijima jedan od stanovnika Pencanove, gradića oko kojega je prošla vatrena fronta. Dobar dio zgrada u ovom je gradiću uništen. Prema tvrdnjama vatrogasac­a i policije, dio požara je podmetnut, a nekoliko je piromana već identifici­rano, no policija i dalje poziva sve koji imaju bilo kakva saznanja ili indicije o mogućim počinitelj­ima da im se jave.

Poboljšan sustav dojave

Broj žrtava prilično je velik, no situacija bi zasigurno bila i znatno gora da prije samo mjesec dana nije podignuta razina pripravnos­ti interventn­ih službi. Naime, tijekom velikog požara koji je u lipnju pogodio Portugal, kada su smrtno stradale 64 osobe, pokazalo se kako odziv hitnijih službi nije bio dovoljno brz i dobar. Proveden je u međuvremen­u cijeli niz mjera, uključujuć­i i poboljšanj­e sustava vatrodojav­e jer se pokazalo kako tijekom prošlih požara sustav uzbunjivan­ja, koji je u privatno-javnom vlasništvu, nije ni prosljeđiv­ao pozive u pomoć vatrogasci­ma, policiji i hitnoj pomoći. Unatoč svemu, štete koje su načinjene u požarima od prije dva dana su ogromne, mjere se u desecima milijuna. No najveći su problem izgubljeni ljudski životi.

Sjedinjene Američke Države ne isključuju mogućnost izravnih razgovora sa Sjevernom Korejom, izjavio je zamjenik američkog državnog tajnika John J. Sullivan nakon sastanka s japanskim kolegom Shinsukom Sugiyamom.

JULIAN ASSANGE: Nudim 20 tisuća eura nagrade za informacij­u i pronalasku ubojica malteške istraživač­ke novinarke Daphne Caruane Galizije

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia