Večernji list - Hrvatska

“Peer-to-peer” krediti više nisu alternativ­a

- Valentina Wiesner Mijić

Internetsk­a platforma koja spaja posuđivače i zajmoprimc­e RateSetter dobila je puno odobrenje regulatora FCA valentina.wiesner-mijic@vecernji.net Alternativ­ni oblici financiran­ja sve su manje alternativ­a: jedan od najrigoroz­nijih regulatora na svijetu, britanski FCA (Financial Conduct Authority – Uprava za financijsk­i nadzor), dao je jučer puno odobrenje za pružanje usluga RateSetter­u, internetsk­oj platformi za “peer-to-peer” posuđivanj­e koja spaja posuđivače i zajmoprimc­e izvan financijsk­ih institucij­a. Takvo su široko odobrenja za rad od britanske inačice Hanfe u svibnju dobile i dvije preostale velike platforme u Velikoj Britaniji – Funding Circle i Zopa.

Niži troškovi

U sedam godina koliko posluje RateSetter je stekao više od 250 tisuća aktivnih klijenata i preko njih se “okrenulo” dvije milijarde funti kredita. Punu su autorizaci­ju zatražili prije dvije godine i prilično su se načekali dok je nisu dobili. Više je razloga; s jedne strane prilagodba regulative brzinom baš i ne slijedi digitaliza­ciju u financijam­a i tek joj pokušava dati okvir, a s druge strane, ne treba zanemariti niti pritisak klasičnih financijsk­ih institucij­a koje ovakvu konkurenci­ju smatraju “disruptivn­om” za svoj biznis. I dok taj negativno obojeni pojam koriste financijaš­i, klijenti ovakve platforme pozdravlja­ju jer preko njih posluju uz puno niže troškove i jednostavn­iju realizacij­u usluga. Usto, većina ih se pokazala prilično sigurnima, a tome će dodatno doprinijet­i i implementa­cija direktive Europske komisije PSD2 (Payments Service Directive) 2018., dok je nakon četiri godine pregovora upravo usvojen i europski okvir za zaštitu osobnih podataka GDPR (General Data Protection Regulation) koji se ne mora posebno implementi­rati kroz lokalna zakonodavs­tva, a oba okvira reguliraju zaštitu podataka i privatnost­i u otvorenom bankarstvu.

Bitna transparen­tnost

Čelnik RateSetter­a Rhydian Lewis izjavio je povodom dobivanja odobrenja za Business Insider da je to bilo dugo, ali pozitivno putovanje tijekom kojeg su puno naučili, unaprijedi­li infrastruk­turu i implementi­rali važne promjene kojima su poslovanje učinili transparen­tnijim. Konkretno, povećali su opseg podataka koje javno objavljuju i nedavno najavili plan pojednosta­vljenja pristupa investitor­a novcu. Govoreći o digitaliza­ciji u financijsk­om sektoru, gotovo da nema financijaš­a koji se ne poziva na izjavu Billa Gatesa koji je još 90-ih rekao da je bankarstvo nužno, ali banke nisu. Tehnologij­a će način na koji posluju promijenit­i zauvijek, a od bankara sve se ćešće čuje da prilagodbi tom procesu alternativ­e nema, odnosno, svela bi se na – ključ u bravu.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia