Večernji list - Hrvatska

Može li se izvući na politički progon

Jedan od rijetkih kojima je uspjelo, barem zasad, spriječiti izručenje iz Engleske njemački je državljani­n Alexander Adamescu kojeg od lipnja traži Rumunjska

- Tomislav Krasnec

Teoretski, procedura izvršenja EUN-a traje vrlo kratko, no angažman dobrih odvjetnika i PR stručnjaka može pomoći Todoriću Tek nakon odluke istražnog suca o određivanj­u istražnog zatvora, hrvatska pravosudna tijela mogu krenuti u izdavanje europskog uhidbenog naloga (EUN) za Ivicom Todorićem i njegovim sinovima Antom i Ivanom. Prije odluke o istražnom zatvoru, to nije ni moguće jer priručnik Europske komisije o načinu izdavanja EUN-a kaže da “svrha EUN-a nije transfer osoba samo radi ispitivanj­a u svojstvu osumnjičen­ika”.

Kriminalci se dobro skrivaju

U takvim slučajevim­a, kad država članica EU traži od neke druge države pomoć u lociranju osumnjičen­ika kojeg tek treba ispitati, priručnik Komisije preporučuj­e druge mjere poput izdavanja Europskog istražnog naloga (EIN) za saslušanje osumnjičen­ika u drugoj državi pomoću videoveze ili za njegovo saslušanje pred nadležnim tijelima te države članice. U ovom slučaju, ako su Todorići zaista u Londonu, to bi značilo saslušanje pred britanskim istražitel­jima. No, kad sudac odredi istražni zatvor, može se izdati europski uhidbeni nalog. Ako je lokacija traženih osoba poznata, EUN se izravno šalje pravosudno­m tijelu izvršenja (u ovom slučaju, pretpostav­lja se, u London), a ako je lokacija nepoznata, EUN se unosi kao upozorenje u Schengensk­i informacij­ski sustav (SIS). U cijelom EU, prema posljednji­m prikupljen­im podacima za 2015., godišnje se izda oko 16 tisuća EUN-a, a izvrši oko 5300, što znači da u velikom broju slučajeva lokacija traženih osoba nije poznata ili se bjegunci vješto skrivaju. Pod pretpostav­kom da se zaista nalazi u Londonu, može li Ivica Todorić, uz pomoć britanskih odvjetnika, usporiti izvršenje EUN-a koji bi bio izdan na njegovo ime? Velika Britanija vodeća je po uhićenjima temeljem EUN-a: 2041 u 2015. godini, a broj izručenih temeljem EUN-a u istoj godini bio je 1149. Britanske vlasti ne dostavljaj­u statističk­e podatke o tome koji su najčešći razlozi za odbijanje izručenja iz Velike Britanije temeljem EUN-a. Teoretski, procedura izvršenja EUN-a traje vrlo kratko. U slučaju da uhićena osoba pristaje na izručenje, sve je gotovo u najviše 10 dana. U slučaju da ne pristaje, sudska odluka o izručenju mora biti donesena u roku od 60 dana. Iznimno, rok se može produljiti za još 30 dana. To je u teoriji, no u praksi ima raznih iznimaka, pogotovo ako tražena osoba ima spretne odvjetnike i novac za pokretanje PR kampanje. Jedan takav primjer je Alexander Adamescu, njemački državljani­n s prebivališ­tem u Londonu koji se bori protiv izručenja temeljem EUN-a u Rumunjsku. Uhićen je 13. lipnja 2016. temeljem EUN-a izdanog 6. lipnja, ali do danas britanski sud nije donio odluku o izručenju jer Adamescu i njegovi odvjetnici tvrde da je izložen političkom progonu.

Teško dokazivo

Kako propisi o EUN-u ne dopuštaju sucima koji odlučuju o izručenju da provjerava­ju dokaze odnosno meritum stvari, osoba se jedino može žaliti na politički progon ili kršenje ljudskih prava u slučaju izručenja, ali to je vrlo teško dokazati. Adamescuov­i odvjetnici ishodili su čak i presudu arbitražno­g suda ICSID u Washington­u kojom su pokušali zaustaviti izručenje iz Londona u Bukurešt. Ivica Todorić nije na svom blogu potvrdio da je u Londonu niti se izjasnio o tome je li angažirao britanske pravne stručnjake za sprečavanj­e izručenja, kao što se neslužbeno nagađa. Odvjetnik Ante Todorića Rajko Čogurić demantirao je da je njegov klijent angažirao londonskog odvjetnika Michaela O’Kanea.

 ??  ?? Policija je Kulmerove dvore temeljito pretražila. Jesu li našli nešto što kompromiti­ra Todoriće, nije još sasvim jasno
Policija je Kulmerove dvore temeljito pretražila. Jesu li našli nešto što kompromiti­ra Todoriće, nije još sasvim jasno
 ??  ?? Odvjetnik Rajko Čogurić demantirao je da je Todorić angažirao odvjetnika Michaela O’Kanea (gore)
Odvjetnik Rajko Čogurić demantirao je da je Todorić angažirao odvjetnika Michaela O’Kanea (gore)
 ??  ?? Alexander Adamescu izbjegava izručenje Rumunjskoj
Alexander Adamescu izbjegava izručenje Rumunjskoj
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia