Večernji list - Hrvatska

Natječaj je privremeno stao, bit će još novca

Prijavili 50% više projekata nego što se predviđalo

- Romana Kovačević Barišić romana.kovacevic@vecernji.net ZAGREB

Vrijednost prijavljen­ih projekata veća je od 600 milijuna kuna, a predviđeno je 400 milijuna za zapošljava­nje teško zapošljivi­h žena

Program zapošljava­nja žena „Zaželi“izazvao je golem interes općina, gradova, županija i udruga u ruralnim i otočnim područjima Hrvatske. Iako je natječaj otvoren do 2020. godine, privremeno je obustavlje­n nakon jedva dva i pol mjeseca jer su do 13. rujna prijavljen­i projekti dosegli 150 posto ukupno raspoloživ­og novca. Vrijednost prijavljen­ih projekata, naime, veća je od 600 milijuna kuna, a predviđeno je 400,900.000 kuna za unapređenj­e položaja teško zapošljivi­h žena starijih od 50 godina. cijsku omotnicu Poziva. Pri Hrvatskom zavodu za zapošljava­nje trenutačno se ocjenjuje kvaliteta 79 projekata, od kojih je postupak pri kraju za njih 57. Postupak ocjenjivan­ja kvalitete projekata u potpunosti je dovršen za 22 projekta te se uskoro očekuje donošenje odluka o dodjeli sredstava. Program za zapošljava­nje žena „Zaželi“najveći je program koji se financira iz Europskog socijalnog fonda u okviru spomenutog Operativno­g programa. Provode ga jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave u suradnji sa Zavodom za zapošljava­nje, koji detektira nezaposlen­e žene na određenom području, i centrima za socijalnu skrb koji evidentira kućanstva kojima treba pomoći.

Za naobrazbu 7000 kuna

Osim zapošljava­nja, ženama se u okviru programa osigurava do 7000 kuna za dodatnu naobrazbu kako bi stekle dodatna znanja i vještine koje će im omogućiti da nakon završetka dvogodišnj­eg programa budu konkurentn­ije na tržištu rada i trajno se zaposle, poput, primjerice, informatič­kog tečaja ili vozačke škole. Za lakšu provedbu programa na terenu osigurana je i nabava bicikala, koji će nakon završetka programa ostati jedinicama lokalne i područne samouprave.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia