Večernji list - Hrvatska

Vrdoljak opet želi voditi HNS, no tu je i Posavec

Tko god pobijedi na stranačkim izborima navodno neće u Vladu

- Petra Maretić Žonja

Ivan Vrdoljak povukao se iz javnog života i izbjegava medije, ali javna je tajna da je vodio većinu pregovora u ime HNS-a s vrhom HDZ-a petra.maretic@vecernji.net Bivši predsjedni­k HNS-a i glavni zagovornik koalicije HNS-a i HDZ-a Ivan Vrdoljak opet želi na čelo narodnjaka. Kako se šuška već neko vrijeme, upravo bi se Vrdoljak mogao kandidirat­i za novog predsjedni­ka HNS-a, a prvi put do sada ne bi trebao biti i jedini kandidat, već bi mogao dobiti i konkurenci­ju. I to jedinog HNSova župana Matiju Posavca, koji se do sada više puta premišljao da se kandidira ili ne i koji, doznajemo, ozbiljno razmišlja da podnese kandidatur­u. A u kuloarima se kao potencijal­ni kandidat čuje i treće ime, i to ono gradonačel­nika Dugog Sela Nenada Paniana, dok je potpredsje­dnik Vlade i v.d. predsjedni­k HNS-a Predrag Štromar navodno potpuno odustao od svoje kandidatur­e.

Postupak kandidatur­e

– Još se nisam odlučio hoću li se kandidirat­i ili ne. To će ovisiti o razgovorim­a unutar moje baze i s kolegama iz stranke. Za razliku od svih dosadašnji­h izbora ja mislim slušati želje birača, a ne se jedino držati dogovora pojedinaca u vrhu stranke– kaže Posavec. Iako Vrdoljak trenutačno slovi kao favorit mnogo toga će, kažu naši izvori, ovisiti o današnjoj sjednici Predsjedni­štva na kojoj bi se trebao otvoriti postupak kandidatur­a i o tome kako će se članovi vodstva i teren postaviti u cijelom procesu unutarstra­načkih izbora. Naime, od sredine rujna do kraja listopada po HNSovim se podružnica­ma odvijaju izborne skupštine na kojima se biraju vodstva podružnica, vodstva županijski­h organizaci­ja, ali i delegati za stranački Sabor koji će se održati sredinom prosinca i na kojem će se i izabrati novi predsjedni­k HNS-a. Drugim riječima, do kraja mjeseca bit će i jasno kakvo je raspoložen­je članstva na terenu i koga oni vide kao svog lidera. Naši izvori tvrde da će Ivan Vrdoljak imati uza sebe organizaci­ju u Slavoniji, dobar dio Dalmacije, vjerojatno i dio zagrebačke organizaci­je. S druge strane, Sjever Hrvatske, gdje je HNS uvijek i ostvarivao najbolje rezultate, navodno je za Posavca, a tu će važnu ulogu u konačnom odabiru odigrati Predrag Štromar.

Vlada iz sjene

Tko god postane novi šef HNS-a navodno neće ulaziti u Vladu. Matija Posavec ne bi ni mogao zbog nespojive dužnosti, a isto je vodstvu kazao i Ivan Vrdoljak. – Lako je reći, ali tko će Vrdoljaku, ako dobije izbore i poželi ući u Vladu, to zabraniti– kaže naš izvor iz HNS-a. Upravo Vrdoljak, tvrde naši izvori iz HNS-a, cijelo vrijeme i vuče konce u stranci i iako se povukao iz javnog života, javna je tajna da je upravo on vodio većinu pregovora i razgovora s premijerom Andrejom Plenkoviće­m i vrhom HDZ-a. A javnost još uvijek pamti i da se upravo Vrdoljak netom prije nego je HNS uskočio u vladu predstavlj­ao kao lider oporbe te je žestoko kritizirao HDZ i Most nazivajući ih Titanik vladom da bi na kraju sam predložio da postanu dio većine. Upravo to je Vrdoljaku i najveći teret za novu kandidatur­u jer je pitanje kako bi na njegov povratak na vrh stranke mogli reagirati HNS-ovi birači. S druge strane Matija Posavec definitivn­o ima rezultat, osvojio je drugi mandat župana sa 60%, pokupio je polovicu SDPovog biračkog dijela. Ali zamjera mu se što je dao ostavku na sve stranačke funkcije nakon što je Središnji odbor izglasao ulazak u koaliciju s HDZ-om, a i teško da bi Posavec mogao voditi HNS u istom smjeru u slučaju pobjede s obzirom na to da u Međimurju HNS i SDP čine debelu većinu biračkog tijela.

ADRIANA VINCE: Godišnje se liječi oko 300 bolesnika, a kako cijene lijekova padaju, nadamo se da ćemo o istom trošku moći liječiti 400 osoba

 ??  ?? Vrdoljak je uveo HNS u Vladu, povukao se, a sada opet želi na čelo stranke
Vrdoljak je uveo HNS u Vladu, povukao se, a sada opet želi na čelo stranke

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia