Večernji list - Hrvatska

Od 1. studenog sat vremena vožnje u tramvaju i autobusu plaćat ćemo 6 kn

Bandić planira gubitak ZET-a prouzročen kartama za četiri kune sanirati uvođenjem nove tarife, a Holdingove prihode podebljao bi i naplatom parkiranja u cijelom gradu

- Petra Balija, Mateja Šobak, Nikolina Drempetić gradska@vecernji.net

Ako se za primjenu, kažu u trgovačkom društvu, ne stignu “pregrupira­ti” do sljedećeg mjeseca, do prosinca sigurno hoće Od Črnomerca do Dubrave tramvajem za šest ili sedam kuna. S tom je vizijom gradonačel­nik Milan Bandić odlučio smanjiti minus Zagrebačko­g holdinga, koji je u gubitku 87 milijuna kuna. Povećanje je to za gotovo 29 milijuna kuna u odnosu na prvih šest mjeseci prošle godine. Najveći je razlog pad prihoda od prijevoza putnika u Holdingovo­j podružnici ZET-u u odnosu na isto razdoblje 2016., koji su smanjeni za 19,6 milijuna kuna. Minus je nastao velikim dijelom zbog karte od četiri kune, pa su u Gradskoj upravi odlučili uvesti novu međukartu, a hoće li koštati šest ili sedam kuna, rekao je Bandić, odlučit će se do kraja tjedna. Iako u Holdingu kažu da je već odlučeno da će cijena biti šest kuna.

Čak 4,5 milijuna manje

Odluku o novoj karti, koja bi vrijedila sat vremena, u Gradskoj su upravi donijeli nakon što su dobili podatke o poslovanju Holdinga za prvih šest mjeseci. Sudeći prema brojkama, polusatne karte za četiri kune Zagrepčani­ma su bile pun pogodak. Njih su počeli kupovati više, ali su manje kupovali one za deset kuna, kao i dnevne karte te mjesečne i godišnje ZET-ove pokaze. U prvih šest mjeseci, piše u izvješću Holdinga, “otišlo” je 11,1 milijun karata za četiri kune. Istovremen­o, karata od deset kuna prodalo se 1,2 milijuna, dok ih je u prvoj polovici 2016. godine prodano 5,7 milijuna. U istom tom razdoblju lani prodano je 418 tisuća mjesečnih pokaza, dok je ove godine ta brojka 366 tisuća. Lani su u ZET-u prodali 165 tisuća godišnjih pokaza, dok su ove godine prodali njih 160 tisuća. Smanjenom prihodu, piše također u izvješću Holdinga, doprinijel­o je i to što je karta od četiri kune vrijedila i izvan prometnog područja Zagreba, a istovremen­o su tri zone izvan grada na području Velike Gorice i Zaprešića te općina Bistra, Luka, Stupnik i Klinča Sela pretvorene u jednu zonu.

Mogle bi biti zelene boje

U ZET-u kažu kako nemaju informacij­u kada će se nova međukarta točno uvesti, s obzirom na to da oni samo “provode odluke Grada”, no kako saznajemo u Zagrebačko­m holdingu, po šest bi se kuna za sat građani bi mogli voziti već od 1. studenog. – Jednako je tako gradonačel­nik karte za četiri kune najavio 18. siječnja, a uvedene su 1. veljače, pa bi, prema našim procjenama, nove međukarte mogle biti u prodaji za dva tjedna. Ako se ne stignemo “pregrupira­ti” do tada, do 1. prosinca hoćemo definitivn­o – kažu u Holdingu. Karte po šest kuna, dodaju, mogle bi biti zelene boje, ali sumnjaju da će njihovo uvođenje bitno popraviti poslovanje gradskog trgovačkog društva. – Karta bi trebala koštati 30 ili 40 kuna da bismo bili na nuli – ističu u Holdingu. Kako bi smanjili dugove tog društva, pak, u Gradu razmišljaj­u i o uvođenju naplate parkiranja u cijelom gradu. – No, bit će po simbolični­m cijenama, s popustima. Želimo da budu ravnopravn­i oni koji kupuju garaže i investiraj­u 30 godina unaprijed u parkirno mjesto i oni koji nisu kupili garaže, a parkiraju na javnim površinama. Ne možemo imati građane prvog i drugog reda – zaključio je gradonačel­nik Bandić.

 ??  ?? Od veljače, svjedoče brojke, znatno pada prodaja karata po deset kuna, kao i dnevnih te mjesečnih i godišnjih pokaza
Od veljače, svjedoče brojke, znatno pada prodaja karata po deset kuna, kao i dnevnih te mjesečnih i godišnjih pokaza

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia