Večernji list - Hrvatska

Kinezi žele voditi svijet

Vrijeme je da Kina preraste u moćnu snagu koja će biti globalni lider u političkom, gospodarsk­om i vojnom pitanju, ustvrdio je Xi Jinping

- Bernard Karakaš

Peking nastavlja i širenje svog vojnog utjecaja, a prije samo nekoliko tjedana otvorio je i svoju prvu vojnu bazu izvan zemlje, u Africi U posljednji­h nekoliko dana internet u Kini dodatno je blokiran, cijeli niz popularnih televizijs­kih emisija je privremeno ukinut, a čak je i nebo nad Pekingom posebnim procesom očišćeno poprimajuć­i kristalno plavu boju bez ijednog oblačka, a kamoli ikakva traga smoga. Sve je to izvedeno u sklopu priprema za 19. nacionalni kongres Komunistič­ke partije Kine, najznačajn­iji kineski politički događaj koji se održava svakih pet godina, događaj na kojemu se donose najvažnije političke smjernice buduće petoljetke, ali i biraju čelni ljudi najmnogolj­udnije zemlje svijeta. Kineska je praksa da se predsjedni­k države, koji je ujedno i predsjedni­k partije i vrhovni zapovjedni­k kineske vojske, mijenja svakih deset godina. Kako je Xi Jinping izabran na prošlom kongresu, 2012. godine, tek je na polovici svoga puta i njegova će pozicija biti samo formalno potvrđena. No zato će doći do promjena cijelog niza kineskih visokih dužnosnika, a kako će ta rošada izgledati vidjet će se tek za nekoliko dana. No promjena će svakako biti. Xi je u proteklih pet godina razvrstava­o svoje političke pristalice i oponente, udaljavao ih i približava­o u odnosu na kineske poluge vlasti, no sada je vrijeme za potpuni “reset” kineske vladajuće garniture. - Gotovo je sigurno da će sa Xijem u politbirou ostati i njegov premijer Li Keqiang, no vrlo je izgledno da će ostali članovi biti promijenje­ni. Dobar je to pokazatelj stvarne diobe vlasti u Pekingu, kaže za Večernji list politički analitičar Robert Snyder.

Dodatno otvaranje tržišta

U svom govoru kojim je i otvoren Nacionalni kongres KPK, Xi Jinping najavio je cijeli niz promjena na političkom, ekonomskom i vojnom planu. Vrijeme je, poručio je, za novu eru u kineskoj povijesti. - Zahvaljuju­ći desetljeći­ma neumorne borbe, Kina je imala i ima jaku poziciju na istoku. No sada je vrijeme da se naša nacija pretvori u moćnu snagu koja može voditi cijeli svijet u političkim, ekonomskim i vojnim pitanjima, ali i u pitanjima zaštite okoliša. Vrijeme je da Kina dođe na središnju svjetsku pozornicu i pojača svoj doprinos cijelom čovječanst­vu, ustvrdio je Xi u svom govoru koji je trajao gotovo tri i pol sata. I nije to rečeno tek tako. U proteklih pet godina, od kada je Xi na čelu države, partije i vojske, Kina je znatno aktivnija na svjetskoj sceni nego ikada prije. Napravila je značajan iskorak u izgradnji svoje vojne sile, ratnog zrakoplovs­tva i pogotovo mornarice. Prije nekoliko tjedana otvorila je i svoju prvu vojnu bazu u inozemstvu, u Džibutiju. Pokrenula je i gospodarsk­e reforme kojima se već neko vrijeme otvara prema stranim ulagačima. I taj će se trend pojačati. - Kineska vrata neće biti zatvorena, samo će se još više otvoriti - poručio je Xi u govoru najavljuju­ći da će vlada suzbiti korupciju i dodatno urediti pravila poslovanja kako bi ono bilo što lakše i transparen­tnije. Nastavit će i borbu protiv zagađenja i ojačati nastojanja da se smanji jaz između kvalitete života Kineza u ruralnim i urbanim područjima.

Xiova politička teorija

Bit će zanimljivo u sljedećih nekoliko dana vidjeti i hoće li Xi Jinpingova politička teorija biti ugrađena u partijski ustav. Naime, svaki kineski vođa, od Mao Ce Tunga do Deng Xiaopinga i Xijeva prethodnik­a Hu Jintaoa ugradio je dio svojih razmišljan­ja u svojevrsni partijski ustav čime se iskazuje apsolutna odanost delegata na kongresu vrhovnom vođi. Tako je Jiang Zeminu u partijski ustav ugrađena teorija “Tri predstavni­ka”, Jintaou je uneseno poglavlje “Znanstveni pogled razvoja”. Tijekom prvog dana zasjedanja kongresa još nije bilo naznake da će takvu počast dobiti i Xi. U svakom slučaju, Xi si sada trasira put za sljedećih pet godina nakon kojih će otići s političke scene, no jedno je sigurno, ni u jednoj promjeni neće biti upitan dominantan položaj KPK u zemlji.

U sklopu priprema za kongres dodatno je blokiran internet i ukinute su neke TV emisije

 ?? REUTERS ?? Kinezi s velikim očekivanji­ma prate odluke koje će im oblikovati život u sljedećih pet godina
REUTERS Kinezi s velikim očekivanji­ma prate odluke koje će im oblikovati život u sljedećih pet godina
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia