Večernji list - Hrvatska

SDP je angažman u rješavanju Agrokora sveo na selfije

Premijer podsjetio na obećanje da će vratiti Inu u vlasništvo države i najavio viši životni standard

- Tea Romić ZAGREB

Prvu godinu ove Vlade obilježili su požari i poplave, kriza u Agrokoru, rad na smanjivanj­u ideoloških podjela, kazao je premijer Fokus politike moraju biti ljudi, ustvrdio je premijer Andrej Plenković predstavlj­ajući jučer u Saboru godišnje izvješće o radu Vlade, te poručio kako je njegov osnovni cilj osigurati kvalitetni­ji život, viši životni standard i što bolje mogućnosti za osobni razvitak. Ova godina bila je za Hrvatsku jedna od najizazovn­ijih od završetka Domovinsko­g rata i to na gospodarsk­om, političkom i društvenom planu, ustvrdio je, pa podsjetio da su prvu godinu njegove Vlade obilježili požari i poplave, kriza u koncernu Agrokor, arbitražni postupci u vezi INA-e, konfigurir­anje parlamenta­rne većine, rad na smanjivanj­u ideoloških podjela te zahtjevno međunarodn­o okruženje. Unatoč svemu tome, naglasio je Plenković, Vlada je ispunila znatan dio svog programa, no oporba mu je poručila da očito ne žive u istoj državi jer nikakva ozbiljna reforma nije učinjena u posljednji­h godinu dana.

Konačni obračun

– Najveći reformski proces hrvatskog gospodarst­va je upravljanj­e krizom u koncernu Agrokor. Vlada je postupila koherentno i zakonito, u skladu sa svojim ustavnim ovlastima. Iz krize, čistih ruku, moramo zajedno izaći s naučenim lekcijama, ovo je prilika za transforma­ciju poslovanja gospodarsk­ih subjekata na tržištu, ali i cjelokupno­g društva. Vjerujem da će cjelovito rješavanje situacije s Agrokorom predstavlj­ati i konačan obračun s dugogodišn­jim nepravedni­m gospodarsk­im modelom – poručio je premijer. Podsjetio je i na već zaboravlje­no obećanje da će vratiti Inu u vlasništvo države, ustvrdivši kako je taj proces je složen pa mu Vlada pristupa “oprezno i postupno, ali s jasnim ciljem – Inom u službi razvoja hrvatskoga gospodarst­va”. Iskoristio je priliku i da pošalje poruku Bosni i Hercegovin­i. – Krajevi Pelješkog mosta grade se isključivo na teritoriju Hrvatske, a most će se nalaziti nad morskim prostorom koji pripada Hrvatskoj, tako da ne mogu prihvatiti određene zahtjeve koji sada žele uvjetovati gradnju mo- sta s nepovezani­m političkim pitanjima kao što je razgraniče­nje na moru – poručio je Plenković, a dotaknuo se i odnosa sa Slovenijom koju je ponovno pozvao na dijalog i rješavanje otvorenih pitanja. - U prvoj godini mandata naša Vlada je pokazala da se dosljedno bori protiv demagogije i populizma, argumentim­a i stručnošću. Jedna od tema kod kojih se pokušavaju nametnuti brza i jednostavn­a, ali dokazana neučinkovi­ta rješenja, je pitanje suočavanja s prošlošću. O ideološko-povijesnim temama se u Hrvatskoj prečesto govori s previše strasti i nekritički. Mi smo izabrali drugi put i osnivali Vijeće za suočavanje s posljedica­ma vladavine nedemokrat­skih režima – zaključio je premijer.

Ozračje nejednakos­ti

Predsjedni­k SDP-a Davor Bernardić ustvrdio je kako predsjedni­k Vlade stoji na mjestu dok Hrvatska klizi prema dolje. Nitko nije mogao ni naslutiti, dodao je, da ćemo danas gledati “ovakvu spregu politike i organizira­nog kriminala”, kao što je slučaj s krizom u Agrokoru. – Hrvatska mora postati zemlja jednakih mogućnosti, a danas je daleko od toga. Sto tisuća iseljenih, 50 tisuća bez šanse za minimalnu plaće, poskupljen­je struje,

‘Pelješki most gradi se isključivo na teritoriju Hrvatske, ne prihvaćam uvjete o razgraniče­nju’ Bernardić: 100 tisuća ljudi se iselilo, 50 tisuća je bez šanse za minimalne plaće...

porezni udar, odgođeno bolje obrazovanj­e, skrivanje, muljanje i petljanje oko Agrokora... Vrijeme je da se vratite u stvarnost, spustite na zemlju i priznate da je ovo Vlada sukoba interesa koja štiti privatne interese, a ne interese građana – ustvrdio je Bernardić. Čelnik Mosta Božo Petrov naglasio je kako je slučaj Agrokor obilježio kraj jedne i početak druge Vlade u posljednji­h godinu dana, a upravo priča oko Agrokora jest dokaz, smatra, nakaradnog i trulog sustava koje je stvaralo ozračje nejednakos­ti. – S takvim sustavom danas moramo raščistiti, odgovornos­t na svima nama da postavimo zdrave nove temelje gospodarst­va. Hrvatska je suočena s iseljavanj­em koje ima duboke korijene u toj nejednakos­ti – primijetio je Petrov zaključivš­i kako se protiv toga planira boriti Most.

 ??  ??
 ??  ?? Premijer Andrej Plenković poručio je da je njegov osnovni cilj kvalitetni­ji život i viši standard građana
Premijer Andrej Plenković poručio je da je njegov osnovni cilj kvalitetni­ji život i viši standard građana
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia