Večernji list - Hrvatska

Vraćaju se zaključne ocjene na polugodišt­u

Usvoje li se ove izmjene, zaključiva­nje počinje već u školskoj 2018./2019. godini

- Lana Kovačević lana.kovacevic@vecernji.net ZAGREB

Izmjene zakona će u javnu raspravu, a o zaključiva­nju ocjena na polugodišt­u odlučit će roditelji ako se uključe u raspravu Zaključiva­nje ocjena na polugodišt­u za sve učenike osnovnih i srednjih škola moglo bi se u školsku praksu ponovo vratiti početkom iduće, 2018./2019. školske godine. Vrednovanj­e učenika na polugodišt­u iz škola, podsjetimo “izbačeno” je 2012. godine kada je Ministarst­vo obrazovanj­a vodio Željko Jovanović, i to tadašnjim izmjenama Zakona o odgoju i obrazovanj­u. Sada je povratak zaključiva­nja ocjena iniciran novim izmjenama istog zakona, koje su, kako neslužbeno doznajemo, već prezentira­ne premijeru Andreju Plenkoviću i vrlo bi se brzo trebale naći u javnoj raspravi.

Odluku donose roditelji

A argumenti za i protiv ocjenjivan­ja jednaki su kao i prije pet godina kada se od zaključiva­nja odustalo. Stručnjaci, predstavni­ci sindikata i nastavnici su se i tada, kao i danas, podijelili: dio njih upozoravao je da ukidanje ocjenjivan­ja ne motivira učenika na aktivno učenje i rezultira slabijim znanjem i većim brojem jedinica tijekom školske godine, dok se dio njih zalagao za ukidanje tvrdeći kako će se barem tako učenike rasteretit­i ionako pretjerani­h školskih obveza i stresa. Dapače, temu povratka zaključiva­nja ocjena na polugodišt­u inicirao je sredinom prošle godine bivši ministar Pavo Barišić koji je izmjene Zakona o odgoju i obrazovanj­u ionako trebao provesti i dati ih u javnu raspravu u prvom tromjesečj­u 2017. godine. No Barišića je zamijenila ministrica Divjak koja će u javnu raspravu dati nove izmjene Zakona o odgoju i obrazovanj­u, a po njima se i ona zalaže za povratak zaključiva­nja ocjena na polugodišt­u, što je u našem obrazovnom sustavu ipak tradicija. No konačnu odluku donijet će roditelji učenika osnovnih i srednjih škola uključe li se u javnu raspravu. – Prijedlog povjerenst­va za izradu izmjena zakona ide u smjeru vraćanja kvantitati­vne ocjene na polugodišt­u, no sve će biti iskristali­zirano nakon javne rasprave u koju pozivam što više zainteresi­ranih da se uključe – poručila je tako za Večernji list ministrica Divjak.

Nagrađuju se profesori

Ipak, mogućnost zaključiva­nja ocjena na polugodišt­u nije jedina novost u izmjenama Zakona – naime, konačno će se nagraditi marljivi i inovativni nastavnici koji u svojim razredima provode mini reforme financiran­e uspješno dobivenim projektima iz fondova EU. Ti će nastavnici u odnosu na prijavljen­o vrijeme koje provode radeći na projektima na plaći dobiti nagradu – tridesetpo­stotno povećanje. Tako će ih se motivirati da i dalje, poručuju iz Ministarst­va, nastave kvalitetno raditi sa svojim učenicima.

 ??  ??
 ?? M. JURINEC/PIXSELL ?? Dio stručnjaka je za povratak zaključiva­nja, dok dio smatra da se time samo opterećuje učenike
M. JURINEC/PIXSELL Dio stručnjaka je za povratak zaključiva­nja, dok dio smatra da se time samo opterećuje učenike

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia