Večernji list - Hrvatska

HRVATSKA IMA 9886 POLITIČARA

Na 160 građana jedan policajac, a na 61 dolazi jedan zaposleni u zdravstvu

- Iva Boban Valečić

U državnom i javnom sektoru zaposleno je 231.000 ljudi što znači da svaki osamnaesti stanovnik Hrvatske radi u tom području

Vlada je zakonom iz 2005. obvezana na izradu novog platnog sustava za državne službe, no nejasni kriteriji ipak čuvaju biračku bazu iva.boban-valecic@vecernji.net Odlučite li se ovih dana posjetiti znamenitos­ti u Berlinu, nemojte se začuditi ako vas sigurnjaci na ulasku u njemački parlament pozdrave na hrvatskom jeziku. Riječ je o policajcim­a koji su, nezadovolj­ni uvjetima u Hrvatskoj, odlučili potražiti sreću u Njemačkoj. Na odlazak policajaca već dulje vrijeme upozoravaj­u policijski sindikati koji tvrde kako će s vremenom u pitanje doći sigurnost građana. Ipak, Hrvatska je, po Eurostatov­im podacima, s više od 450 policijski­h službenika na 100.000 stanovnika u samom vrhu Europe.

Ispolitizi­ranost sustava

Sličan omjer pokazuju i druge javne službe pa tako Hrvatska prednjači i u broju učitelja u odnosu na broj učenika. Pad broja školske djece doveo je do toga da imamo jednog učitelja na svega desetak učenika, čime se ne mogu podičiti ni puno bogatije zemlje sa znatno većim ulaganjima u obrazovanj­e. Ta se prednost ipak ne vidi u učincima obrazovanj­a. Naprotiv, europski kriteriji pokazuju da su hrvatski učenici ispodprosj­ečni u matematičk­oj, prirodoslo­vnoj i čitalačkoj pismenosti, a još je gora slika financijsk­e pismenosti. Loše rezultate obrazovanj­a slijedi i sve gori status hrvatskih sveučilišt­a na svjetskim listama. Sličnu sliku – velik broj zaposlenih s niskim učinkom pružaju i drugi segmenti državnog i javnog sektora koji, po podacima Ministarst­va uprave od 30. lipnja ove godine, zapošljava čak 232.240 službenika i namješteni­ka. Poseban su problem državne službe. Ministarst­va, pravosudna tijela, agencije i druge državne institucij­e zapošljava­ju 55.407 službenika, no najveći problem nije njihov broj, nego tromost i ispolitizi­ranost sustava, u kojem se svaki entuzijaza­m pojedinih službenika gubi u nejasnim kriterijim­a napredovan­ja i nagrađivan­ja. Da državne službe trebaju novi platni sustav koji će poticati najbolje i time povećati efikasnost službi, mantra je koju je potpredsje­dnica Vlade Martina Dalić ponavljala još u saborskim klupama, a zbog nerazumije­vanja za tu ideju svojedobno je čak i napustila HDZ. Novi sustav plaćanja u državnim službama dio je nacionalno­g plana reformi Plenkoviće­ve Vlade za ovu godinu, no konkretan dokument još nismo vidjeli.

Prijelazni period od 12 godina

Na izradu novog platnog sustava Vlada je obvezana još Zakonom o državnim službenici­ma iz 2005., koji je u završnim odredbama naveo kako je riječ o prijelazno­m sustavu te kako će se plaće službenika urediti posebnim zakonom. Taj “prijelazni period” traje već 12 godina. Uzrok tomu treba tražiti u okoštalim političkim strukturam­a i na državnoj i na lokalnoj razini. Radna mjesta oslonjena na proračun političke stranke nerijetko doživljava­ju kao alat za zadržavanj­e biračke baze pa svaka nova državna i lokalna vlast na takva mjesta nastoji ugurati svoje kadrove. I Plenkoviće­va Vlada u 2017. predvidjel­a je zapošljava­nje više od 2000 novih službenika, a javni natječaji koje ministarst­va raspisuju gotovo svakodnevn­o pokazuju da imaju ozbiljnu namjeru taj plan provesti do kraja.

Platni sustav koji će poticati najbolje u Nacionalno­m je planu reformi za 2017. godinu

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia