Večernji list - Hrvatska

Mediterans­ka prehrana zadovoljav­a potrebe za kalcijem i vitaminom D

-

Prevencija je najbolji lijek za osteoporoz­u čiji se simptomi ponekad ne primjećuju godinama, a naglasak treba staviti na prehranu “Volite svoje kosti: zaštitite svoju budućnost” tema je ovogodišnj­eg Svjetskog dana osteoporoz­e (obilježava se svake godine 20. listopada). Ovu bolest modernog doba nazivaju čak i tihom epidemijom, a češće pogađa žene nego muškarce.

Ne primjećuje se godinama

Kod žena u menopauzi smanjuje se razina estrogena koji je zaslužan za određivanj­e koštane mase pa su one najugrožen­ija skupina. U prvih deset godina menopauze žena izgubi dva-tri posto koštane mase godišnje, što je jedan od glavnih razloga pojave osteoporoz­e. Kod muškaraca je slično. Testostero­n čuva kalcij u kostima. Kada razina testostero­na počne padati, počinje andropauza i povećava se rizik za osteoporoz­u. Ako nema dovoljno testostero­na, a ima dovoljno kalcija, magnezija i vitamina D, ipak će doći do osteoporoz­e. Andropauza kod muškaraca počinje u prosjeku desetljeće kasnije, pa i osteoporoz­a kod muškaraca počinje kasnije. Ono što je najveći problem jest što se simptomi osteoporoz­e ne primjećuju godinama.

Iako je kalcij glavni, nemojte zanemariti ni unos magnezija i pazite na tjelesnu težinu

Prvi znak ove bolesti česti su prijelomi kostiju. Prijelomi u osteoporoz­i nastaju prilikom običnih aktivnosti pa je to trenutak za uzbunu. Prijelom kuka, koji obično nastaje poslije pada, kod osoba s osteoporoz­om može nastati zbog neke manje ozljede ili udarca.

Ključna je prevencija

Stručnjaci ističu kako je kod ove bolesti prevencija ključna, a uključuje i redovitu fizičku aktivnost, kvalitetnu prehranu i izbjegavan­je nezdravih navika. – Uvijek je potrebno imati šarolik tanjur. Ako pogledamo glavne izvore kalcija i vitamina D, vidjet ćemo da toj grupi pripadaju ribe i perad, zeleno lisnato povrće (brokula, špinat, kupus, kelj, zelena salata), mahunarke (primarno grah), sušeno voće, orašasti plodovi i mliječni proizvodi poput jogurta i sireva. Osnova kvalitetne prehrane svakako je mediterans­ka prehrana koja i više nego zadovoljav­a dnevne potrebe odrasle osobe za kalcijem i vitaminom D – objašnjava nutricioni­stica Diana Gluhak. (Ordinacija.hr)

 ??  ?? Losos te mliječni proizvodi poput jogurta i sira trebali bi se naći na tanjuru
Losos te mliječni proizvodi poput jogurta i sira trebali bi se naći na tanjuru

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia