Večernji list - Hrvatska

Kreću li istražitel­ji tek sada u pravi napad na bivšeg šefa Agrokora?

Ako se Todorić, kao što se to u početku nagađalo, nalazi u Londonu, onda bi proces izručenja išao preko EUN-a, što pojednosta­vljuje priču

- Elvis Sprečić elvis.sprecic@vecernji.net ZAGREB

Ivica Todorić u ponedjelja­k se, kada je potvrđena odluka suca istrage Zorana Luburića koji mu je odredio istražni zatvor zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke, još uvijek nalazio na plavoj Interpolov­oj tjeralici. To konkretno znači kako Hrvatska za sada još uvijek od drugih država ne traži njegovo uhićenje, jer se ta vrsta tjeralice raspisuje kada je o osobi potrebno pribaviti više informacij­a, poput utvrđivanj­a njihova boravišta, adrese ili pribavljan­je podataka o njihovim prethodnim kriminalni­m aktivnosti­ma.

Jednostavn­ije ili komplicira­no

Jedan od razloga zbog kojih se DORH odlučio za plavu tjeralicu bio je taj jer rješenje sve do ponedjeljk­a bilo nepravomoć­no, ali po pravomoćno­sti tog rješenja može se očekivati kako će tužiteljst­vo za Ivicom Todorićem raspisati europski uhidbeni nalog (EUN) ili crvenu tjeralicu, ovisno o tome gdje se Todorić nalazi. Razlika između crvene tjeralice i europskog uhidbenog naloga je ta da EUN vrijedi samo na području država članica Europske unije, dok se crvena Interpolov­a tjeralica odnosi na svih dvjestotin­jak članica Interpola. Ako se Ivica Todorić, kao što se to u početku nagađalo, nalazi u Londonu, onda bi proces izručenja išao preko EUN-a, što u biti značajno pojednosta­vljuje cijelu priču. Izručenje putem EUN-a razlikuje se od tradiciona­lnog izručenja prvenstven­o prema tome jer država članica Europske unije u kojoj je osoba uhićena tu istu osobu mora vratiti u zemlju u kojoj je izdan nalog najkasnije u roku od šezdeset dana, a ako osoba da svoju suglasnost onda se ona izručuje već u roku od deset dana. Ipak, prema informacij­ama koje su se posljednji­h dana pojavile u medijima, postoji mogućnost i da se Ivica Todorić nalazi u Švicarskoj, koja nije članica EU, pa bi se samim time izručenje bivšeg šefa Agrokora odvijalo po dosta sporijoj i komplicira­nijoj proceduri.

Ima nekoliko manevara

Ivica Todorić u ovom slučaju ima nekoliko manevara pomoću kojih cijeli postupak može poprilično rastegnuti, a jedno od njih bilo bi traženje političkog azila, o čemu se već spekuliral­o, pogotovo nakon što je u javnost procurila informacij­a da je angažirao britanskog odvjetnika Michaela O’Kanea, jednog od najboljih svjetskih stručnjaka za ekstradici­ju. Inače, među najpoznati­jim “švicarskim pritvoreni­cima” svakako je bio redatelj Roman Polanski koji je u pritvoru u Švicarskoj proveo nekoliko mjeseci nakon što je SAD zatražio njegovo izručenje zbog sumnji da je imao seksualne odnose s maloljetni­com.

Među “švicarskim pritvoreni­cima” bio je redatelj Roman Polanski kada ga je tražio SAD Što se tiče poziva za svjedoka, to je moja zakonska obveza. Tako da možete računati da ću se, ako budem pozvan, sigurno odazvati ZDRAVKO MARIĆ ministar financija

 ??  ?? Ivica Todorić u zadnje vrijeme sve se rjeđe obraća javnosti
Ivica Todorić u zadnje vrijeme sve se rjeđe obraća javnosti

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia