Večernji list - Hrvatska

Miroslav Šimić napušta parlament i vraća se u – Kraš

– Ne bih mogao raditi oba posla kvalitetno – kaže mostovac

- suzana.lepan-stefancic@vecernji.net Suzana Lepan-Štefančić OSIJEK

– Ne odlazim iz politike i Mosta, ali ne želim biti profesiona­lni političar – kaže Šimić kojemu u Saboru još nisu našli zamjenu – Sabor mi je bogato životno iskustvo, ali vraćam se u realni sektor. Ne odlazim iz politike i Mosta, čiji sam potpredsje­dnik, i to ostajem, ali ne želim biti profesiona­lni političar – poručuje Miroslav Šimić i tako nam potvrđuje da uskoro napušta saborske klupe. Šimić je trenutačno i predsjedni­k saborskog Kluba zastupnika Mosta. Kaže samo da će kruh ponovno zarađivati u konditorsk­oj industriji ne iznoseći detalje. No, neslužbeno doznajemo kako se vraća u svoju “staru” firmu – u Kraš, čiji je i dioničar. Zasjest će, najvjeroja­tnije, na rukovodeću poziciju u osječkoj Karolini, tvornici prepoznatl­jivoj po Moto i Jadro keksima, a koja je u sastavu Kraša. Bila je to ponuda koju nije mogao odbiti.

Most to zna već godinu dana

– Planirao sam se svakako vratiti u konditorsk­u industriju nakon završetka saborskog mandata, ali postojala je potreba za nešto ranijim angažmanom – objašnjava. U Mostu su, dodaje, znali za te namjere, iz ranijih razgovora o njegovu angažmanu u stranci, još otprije godinu dana. – Odlazak iz Sabora isključivo je moja odluka, a ne zahtjev. Ne bih mogao raditi oba posla jednako kvalitetno i zato se povlačim. No, to nikako ne znači i odlazak iz Mosta, ostajem potpredsje­dnik i maksimalno angažiran. S dosastaža dašnjim iskustvom, a i znanjima koja ću steći u novom angažmanu, vjerujem da mogu pomoći i Mostu, i politici, i svome kraju – navodi on. Kao ime na listi Mosta, Miroslav Šimić prvi je puta u saborsku fotelju sjeo u listopadu 2015. godine, kada je ta politička platforma tek stupila na nacionalnu političku scenu. Bio je tada član Građanske opcije grada Osijeka, koju je napustio u siječnju 2016. i kasnije postao jednim od bližih suradnika Bože Petrova. Ponovno je izabran za saborskoga zastupnika u rujnu 2016., na izvanredni­m parlamenta­rnim izborima. Paralelno je radio u Krašu, sve do početka ove godine, kada je dao otkaz jer nije, kako objašnjava, mogao jednako kvalitetno odrađivati oba posla. Taj 42-godišnji Osječanin po struci je, inače, pravnik. U Krašu je skupio dvanaest godina radnog – bio je menadžer za ključne kupce, direktor Službe domaće prodaje i, posljednje, regionalni rukovodite­lj regije Istok. Prema podacima u imovinskoj kartici, vlasnik je 45 dionica Kraša, a nominalna vrijednost pojedinačn­e dionice iznosi 400 kuna.

Tvrtka u vlasništvu radnika

– Kraš je u vlasništvu radnika, tako da su gotovo svi zaposlenic­i ujedno i dioničari, pa tako i ja. Nisam neki ozbiljan dioničar – kaže on. Na upit s kime je najintenzi­vnije surađivao u protekle točno dvije saborske godine, Šimić navodi imena Bože Petrova, Ivane Ninčević i Nikole Grmoje. A tko će ga zamijeniti u saborskim klupama, još nije poznato. Kao potencijal­ni nasljednic­i, spominju se, u kuloarima, osječka odvjetnica i bivša državna tajnica u Ministarst­vu pravosuđa Sanja Mišević, pomoćnik ministra poljoprivr­ede Krunoslav Karalić, pa i Gordan Matković te Željko Požega, čelnik Gradskog vijeća Osijeka. – Zaista još nismo donijeli tu odluku – zaključuje.

Kao Šimićevi nasljednic­i u Saboru spominju se S. Mišević, Karalić, Matković i Požega

 ??  ?? Miroslav Šimić po struci je pravnik, a u Krašu je skupio 12 godina staža, kao menadžer. U toj konditorsk­oj tvrtki vlasnik je 45 dionica
Miroslav Šimić po struci je pravnik, a u Krašu je skupio 12 godina staža, kao menadžer. U toj konditorsk­oj tvrtki vlasnik je 45 dionica

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia