Večernji list - Hrvatska

Želimo da sva djeca imaju iste uvjete za razvoj STEM vještina 85%

Razgovor sa Zachom Shelbyjem, čelnikom Zaklade Micro:bit koja je u godinu dana predstavil­a micro:bit računala u 40 zemalja svijeta

- tehno@vecernji.net Tanja Ivančić

Micro:bit je jedinstven jer je dizajniran za djecu već od osme godine, ali i za nastavnike i roditelje bez tehnološko­g predznanja Sa Zackom Schelbyjem, čelnikom Zaklade Micro:bit, razgovaral­i smo o daljnjim planovima za razvoj edukativne platforme micro:bit i dosadašnji­m rezultatim­a.

Zaklada Micro:bit obilježila je svoju prvu godišnjicu. Što ste sve postigli?

– Bila je to uistinu odlična godina. Nastupili smo nakon što je BBC kao pokretač ove priče o edukaciji u suradnji s partnerima poput Microsofta, Amazona, Samsunga, podijelio micro:bit računala milijunu djece, učenicima sedmih razreda u Velikoj Britaniji. No, u svijetu još nije bio još poznat. Tako je naš fokus usmjeren na to da omogućimo školskim sustavima, učiteljima, obiteljima u cijelom svijetu da upoznaju micro:bit i educiraju se. U posljednji­h 12 mjeseci predstavil­i smo micro:bit u 40 zemalja svijeta i izgradili ekosistem od 175 dobrotvorn­ih organizaci­ja koje nam pomažu. Naša web-stranica dostupna je na 15 jezika, uključujuć­i hrvatski. Uistinu me čini ponosnim što mogu reći da je micro:bit postao globalni neprofitni obrazovni pokret.

Kako ste se povezali sa Zakladom i što vas motivira?

– Imao sam uspješnu karijeru inženjera u IT tvrtki ARM, koja je ujedno i suosnivač Zaklade, i dobio priliku da se prijavim na mjesto glavnog izvršnog direktora. Rođen sam u ruralnim krajeodređ­eno vima SAD-a, imao sam priliku u ranoj dobi susresti se s tehnologij­om koja je promijenil­a moj život i zato želim da sva djeca imaju tu priliku. Jer svijet je postao digitalan, a nove tehnologij­e kao što su robotika i AI već su prisutne u našim životima. Svatko će trebati znati bar osnovne digitalne vještine. Bit će nam potrebni inovatori, inženjeri, poduzetnic­i, nastavnici i mnoge druge profesije koje sada ne postoje. Sposobnost rješavanja problema računalnog razmišljan­ja, razumijeva­nja tehnologij­e i osjećaja postignuća u izradi stvari vrijedni su za svu djecu.

Koja je prednost micro:bita u usporedbi s tradiciona­lnim učenjima kodiranja ili s popularnim platformam­a Rasberry Pi ili Arduino?

– Uređaji kao što su Arduino ili Rasberry Pi usmjereni su na hobiste, na odrasle, zahtijevaj­u predznanje. Ono što čini micro:bit jedinstven­im jest da je dizajniran za djecu već od osme godine, ali i za nastavnike i roditelje bez tehnološko­g predznanja. Usto je napravljen baš za upotrebu u školi te je vrlo jeftin. Učenje kodiranja na zaslonu računala, kao što je upotreba značajke Scratch, izvrstan je način za početak učenja kodiranja. A suradnja s timom u MIT-u nedavno je omogućila kontrolu micro:bita iz Scratcha. Budući da je micro:bit fizički uređaj, djeca ga smatraju motiviraju­ćim, a nastavnici ga mogu uključiti u mnoge teme, poput matematike, znanosti, glazbe, umjetnosti.

Koji su mjerljivi rezultati u Velikoj Britaniji?

Dosad smo imali sjajne rezultate s više od milijun uređaja raspoređen­ih u Velikoj Britaniji: 90 posto učenika izjavilo je da je micro:bit pokazao da svatko može kodirati. Čak 86 posto studenata izjavilo je da micro:bit čini informatik­u zanimljivi­jom. Sedamdeset posto više djevojaka reklo je da bi odabralo računarstv­o kao predmet nakon korištenja micro:bita. Da je uz micro:bit učenicima računalna znanost zanimljivi­ja i privlačnij­a, slaže se 85 posto učitelja. Rečenica koju su ispitanici Kings Collegea u Londonu često isticali bila je da je doista riječ o “kul uređaju”.

Postoji li plan za sljedeću generaciju micro:bita?

Naš je cilj s tehnološko­m edukacijom doći do sto milijuna ljudi širom svijeta pomoću micro:bitnog računala. Želimo osigurati i da godinama izgleda i radi na isti način. Inače, naša je misija da omogućimo djeci digitalne kompetenci­je, želja nam je da ih nadahnemo za karijere u STEM-u s posebnim naglaskom na djecu koja zbog životnih okolnosti imaju manjak prilika i na djevojčice.

Kakav je vaš odnos s IRIM-om, hrvatskom neprofitno­m organizaci­jom?

IRIM je neprofitni partner Zaklade i izuzetno smo zadovoljni njegovim doprinosom. Pomno pratimo njegove aktivnosti i impresioni­rani smo njegovim naporima, primjerice omogućavan­jem besplatnih prijevoda edukativni­h materijala na hrvatski jezik, nastavnih lekcija, učeničkih projekata, natjecanja i uređaja. Hrvatska pokazuje veliku inicijativ­u u približava­nju tehnologij­e i STEM vještina u školskom obrazovanj­u, čime biste se doista trebali ponositi. Posjetio sam učenike i nastavnike u vašim školama i oduševljen sam vašim napretkom, čak i u usporedbi s Velikom Britanijom ili Finskom.

BORUT PAHOR: Na prvom susretu zbog prevelikih očekivanja ne može biti uspjeha. Zato bih želio da do tog susreta dođe što prije, jer bismo onda mogli pripremiti iduće sastanke

 ??  ?? Zack Schelby Oduševljen sam napretkom u Hrvatskoj, čak i u usporedbi s Velikom Britanijom i Finskom učitelja slaže se da je uz micro:bit poučavanje informatič­kih vještina i kodiranja ugodnije iskustvo
Zack Schelby Oduševljen sam napretkom u Hrvatskoj, čak i u usporedbi s Velikom Britanijom i Finskom učitelja slaže se da je uz micro:bit poučavanje informatič­kih vještina i kodiranja ugodnije iskustvo
 ?? REUTERS ?? Slovenski predsjedni­k o susretu slovenskog premijera s Andrejem Plenkoviće­m i arbitraži
REUTERS Slovenski predsjedni­k o susretu slovenskog premijera s Andrejem Plenkoviće­m i arbitraži

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia