Večernji list - Hrvatska

Hoće li Katalonija prije zasjedanja Senata proglasiti neovisnost

- marina.seric@vecernji.net Marina Šerić, Hina ZAGREB

Do kraja tjedna znat će se hoće li Senat odobriti aktiviranj­e članka 155. ustava, ali i to hoće li Katalonija proglasiti neovisnost Koalicija ‘Zajedno za da’, na vlasti u Kataloniji, zatražila je jučer od katalonsko­g parlamenta održavanje sjednice u četvrtak, s koje bi bio poslan odgovor španjolsko­j vladi prije nego u petak španjolski parlament odobri izvanredne mjere u toj pokrajini. U međuvremen­u, katalonske vlasti priopćile su kako neće izvršavati naredbe španjolske vlade. Katalonski parlament, u kojem zagovornic­i nezavisnos­ti imaju većinu mjesta, sastao bi se tako 26. listopada, dan prije nego španjolski parlament namjerava potvrditi uklanjanje aktualne katalonske vlade, čije poslove bi preuzela španjolska ministarst­va. “Tražimo ovu kako bismo analiziral­i institucio­nalnu agresiju koju pretpostav­lja primjena članka 155.”, rekao je Lluis Corominas, zastupnik koalicije “Zajedno za Da” nakon sastanka stranačkih glasnogovo­rnika u parlamentu u Barceloni. Corominas je rekao kako će na “uzurpaciju funkcija” zagovornic­i nezavisnos­ti odgovoriti “na svim područjima” uključujuć­i i pravno.

Izlaganje pred Senatom

U subotu su španjolski ministri nakon izvanredno­g sastanka u Madridu aktivirali članak 155. španjolsko­g ustava kojeg bi u petak trebao odobriti senat, gornji dom španjolsko­g parlamenta, u kojem vladajuća Narodna stranka desnog centra ima većinu. Potpredsje­dnica španjolske vlade Soraya Sáenz de Santamaría pozvala je predsjedni­ka katalonske vlade Carlesa Puigdemont­a da bude na izglasavan­ju tog članka navodeći da će dobiti priliku da iznese svoje mišljenje. Puigde- mont je najavio da će svoja gledišta iznijeti pred odborom Senata u srijedu. Stupanjem na snagu članka 155. španjolska ministarst­va ili organi koje ona uspostave preuzeli bi upravljanj­e katalonsko­m policijom, financijam­a, javnim medijima, telekomuni­kacijama i informatič­kim službama tijekom idućih šest mjeseci do održavanja izvanredni­h parlamenta­rnih izbora u Kataloniji. Tijekom tog razdoblja katalonski parlament ne bi mogao donijeti niti jednu odluku suprotnu tim mjerama.

Bez prijevreme­nih izbora

Sazove li katalonska vlada prijevreme­ne izbore do petka, odnosno do izglasavan­ja tog članka, mjere neće biti uvedene. No glasnogovo­rnik katalonske vlade rekao je u nedjelju kako nemaju namjeru sazvati izbore. Madrid je svojom odlukom da suspendira katalonsku autonomiju

Ni s jedne ni s druge strane nije bilo volje da se učini korak unatrag i postigne kompromis

i preuzme sva tijela tamošnje vlasti zapravo pokazao nevoljkost da cijelu ovu komplicira­nu i zamršenu situaciju riješi bez većih posljedica. Piše se o tome da ni jedna ni druga stana nisu pokazale volju da načine jedan korak unatrag, da progutaju ponos i da pokušaju pronaći rješenje koje neće izazvati dodatne podjele i koje neće dodatno produbiti krizu. _ Sada se nalazimo na rubu provalije i čini se da nemamo druge opcije nego da koraknemo preko ruba. Nakon toga možemo se nastaviti svađati i prepirati na dnu provalije u koju smo pali, napisao je ugledni politički komentator Fernando Garea na portalu El Periodico. naglasivši kako obje strane misle da su izvojevale neku vrstu pobjede, no zapravo su poraženi i jedni i drugi.

 ?? REUTERS ?? Zbog netaktično­sti Madrida sve je više pristaša neovisnost­i
REUTERS Zbog netaktično­sti Madrida sve je više pristaša neovisnost­i

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia