Večernji list - Hrvatska

Zemlje s e-računom imaju znatno bržu naplatu nego one s papirnatim

Problem spore implementa­cije je u domaćem mentalitet­u

- Ana Blašković/PD ana.blaskovic@poslovni.hr

E-račun ima nemjerljiv efekt od gospodarst­va do administra­cije na svim razinama, rečeno je na panelu Poslovnog dnevnika Uvođenje e-računa u domaće gospodarst­vo traje već deset godina i još nije u potpunosti zaživjelo, no to bi se moglo promijenit­i iduće godine kada istječe rok za implementa­ciju europske direktive. U Ministarst­vu gospodarst­va i poduzetniš­tva upravo rade na tom propisu za koji se struka nada da će široko obuhvatiti gospodarsk­e i javne subjekte te pružiti ključan vjetar u leđa tom kraku digitaliza­cije gospodarst­va, poručeno je na okruglom stolu Poslovnog dnevnika o e-računu. – Zemlje s e-računom imaju znatno bržu naplatu nego one u kojima računi putuju poštom. Također, svaki e-račun ima status preporučen­e pošiljke, odmah vidite tko je i kada zaprimio elektronič­ku fakturu. To ograničava prostor za naprasne “manevre” poput izdavanja računa da se smanji PDV – kaže Maja Jurišić Prlić s Instituta za ePoslovanj­e.

Prvi korak digitaliza­cije

Problem spore implementa­cije je u domaćem mentalitet­u. Država je spora u implementa­ciji propisa, a pojedina javna tijela često imaju kontradikt­orne stavove. Primjerice, dok jedni guraju elektronič­ke račune, porezna uprava traži – papirnate, sa žigom i potpisom. Edukacije su, srećom, i takve nesporazum­e, ako ne iskorijeni­le, onda barem svele na minimum budući da u zakonu stoji da se račun čuva u obliku u kojem je zaprimljen. No, i kod privatnih tvrtki postoji dosta otpora. – Sam e-račun ima nemjerljiv efekt na cijelo gospodarst­vo, od privatnih tvrtki do administra­cije. Ako kola e-račun, nema razloga da svi papiri prije njega, kao i svi oni nakon njega, ne budu u digitalnom obliku – kaže Darko Gulija iz Hrvatskog ureda za norme. Sustav e-računa prvi je u nizu koraka u digitaliza­ciji poslovanja. Jednom kad je dokument iza sebe ostavi papirnatu verziju, mijenja se cjelokupno poslovanje. – E-račun možemo i moramo iskoristit­i kao ulaz na mala vrata za cjelokupnu digitaliza­ciju, zamislite samo benefite. Domaća IT industrija je apsolutno spremna, to su novi poslovi koje će im pružiti reference u inozemstvu – kaže Tomislav Radoš, potpredsje­dnik za industriju i IT, energetiku i zaštitu okoliša Hrvatske gospodarsk­e komore.

Fina u potpunosti spremna

–Sada nas sada stišće Europa i rokovi. Naposljetk­u su riješeni problemi pravilnika, propisa, imamo informatič­ku podršku, porezna uprava riješila je značajne nedoumice povezane s PDVom, u potpunosti je spremna Fina s centralnom platformom za e-Račun za javne naručitelj­e, i zato sam optimistič­na da će kad krene e-račun u potpunosti prilagodba biti kratkotraj­na – napominje voditeljic­a Centra elektronič­kog poslovanja u Fini Andreja Kajtaz. Ili, kako to kaže Europa, “get digital or get behind”, odnosno “digitalizi­rajte se ili zaostanite”. Ne manje važno, kad se u potpunosti uvede u javnu nabavu, što Europa od nas traži, e-račun donijet će višu razinu transparen­tnosti. Riječ je o poslovima u kojima se godišnje potroši oko 42 milijarde kuna novca poreznih obveznika, od čega po nekim procjenama i do 20 posto netranspar­entno pa je digitaliza­cija u interesu svih građana.

Riječ je o poslovima u kojima se godišnje potroši oko 42 milijarde kuna novca poreznih obveznika

 ??  ?? Sudionici okruglog stola Poslovnog dnevnika Andreja Kajtaz, Marko Emer, Darko Gulija, Maja Jurišić Prlić, Maja Radišić Žuvanić i Tomislav Radoš
Sudionici okruglog stola Poslovnog dnevnika Andreja Kajtaz, Marko Emer, Darko Gulija, Maja Jurišić Prlić, Maja Radišić Žuvanić i Tomislav Radoš

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia