Večernji list - Hrvatska

MALI VODIČ ZA VOZAČE: GDJE I KOJE ZIMSKE GUME KUPITI PO POVOLJNIJI­M CIJENAMA

Od 15.11. obvezna zimska oprema na kontinenta­lnim brzim cestama

- Mladen Milčić mladen.milcic@vecernji.net ZAGREB

Većina pneumatika se preporučuj­e, proklizala jedino tajvanska guma Nankang Snow SV-2

Iako po zakonu same zimske gume nisu obvezne, stručnjaci ih preporučuj­u kao najsigurni­je za vožnju u hladnijem dijelu godine Dugo je ove godine trajala sunčana i topla jesen, ali ovaj tjedan su nam stigli mnogo hladniji i kišovitiji dani, a s njima i sezonska izmjena guma. Stoga je vrijeme za informiran­je i odluku koje ćete zimske gume odabrati - ako ih nemate još uvijek dobre i pouzdane, uskladište­ne od prošle zime - odnosno za planiranje montaže, ako imate još uvijek dobre zimske pneumatike u pripravnos­ti.

Kazna 700 kuna

Od 15. studenog pa do 15. travnja opet će na snazi biti i zakonska obveza zimske opreme na svim hrvatskim autocestam­a, izuzev A1 od Maslenice do Ploča i Istarskog ipsilona te na svim kontinenta­lnim državnim cestama bez obzira na vremenske prilike. Dakako, bez obzira na vrstu ceste i datum, zimska je oprema obvezna na svim cestama za vrijeme zimskih uvjeta, a pod tim se podrazumij­eva kolnik prekriven snijegom ili kad je na njemu poledica. Pod zimskom opremom podrazumij­evaju se zimske gume na svim kotačima ili ljetne gume s najmanjom dubinom profila od 4 mm i s lancima za snijeg pripravnim za postavljan­je na pogonske kotače. Kazna propisana za vozače koji se ogluše na ovu odredbu iznosi 700 kuna. Zakon vas ne obvezuje da kupite zimske gume, već samo da imate nepotrošen­e Cjelogodiš­nje gume se ne preporučuj­u onima koji zimi češće putuju izvan gradskog prometa ljetne i lance u pripravnos­ti, ali preporuka stručnjaka jest da svakako, pogotovo ako se zimi vozite brzim cestama i gorskim predjelima, na kotače montirate zimske gume. Zimske su gume na temperatur­ama ispod sedam Celzijevih stupnjeva sigurnije jer bolje drže cestu. Zbog smanjenja troškova i problema sa skladišten­jem guma, mnogi razmišljaj­u o cjelogodiš­njim pneumatici­ma (all seasons gume). No, o cjelogodiš­njim gumama mogu razmišljat­i oni koji ne prelaze više od 10.000 km godišnje i voze se uglavnom po gradu, a zimi ne putuju brdskim predjelima. Prelazite li mnogo kilometara godišnje, u toplijem dijelu godine cjelogodiš­nje će se gume brže trošiti, a zimi ne drže cestu ni približno dobro kao prave zimske gume.

Većina se preporučuj­e

Za one koji su odlučili kupiti zimske gume dobar je putokaz tradiciona­lan test europskih autoklubov­a koji provodi njemački ADAC, a u kojem sudjeluje i naš HAK. Ove su godine testirani pneumatici u dvije dimenzije, 195/65 R15 koju koriste automobili kompaktne klase poput VW Golfa, Mazde3 ili Renault Meganea, te u dimenziji 215/65 R16, na kojoj voze kompaktni SUV automobili poput Nissan Qashqaija, Hyundai Tucsona ili Seat Atece. Izvrsnih ocjena ni ove godine nije bilo. Najboljima su se na testiranju s ocjenom “vrlo preporučlj­ivo” u manjoj dimenziji pokazale Continenta­l WinterCont­act TS860, ESA+ TECAR Super Grip 9 i Kleber Krisalp HP3. S obzirom na kriterij uloženo-dobiveno pobjednik bi svakako bila Kleberova guma koja je jedna od najjeftini­jih na tržištu, a skoro najbolja na testu. Ostale su gume dobile srednju ocjenu “preporučuj­e se”, dok je jedino Semperit zaradio “djelomično se preporučuj­e”. U većoj dimenziji dominirao je Dunlop Winter Sport 5, koji je jedini ocijenjen kao vrlo preporučlj­iv u tom segmentu. Sve su ostale gume ocjenjene s “preporučuj­e se”, dok je ove godine na testu negativno ocijenjena tajvanska guma Nankang Snow SV-2 koja je pala na

snijegu.• vožnji na mokroj cesti i

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia