Večernji list - Hrvatska

PREUZME LI PONOVNO HNS, VRDOLJAK NEĆE UĆI NI U VLADU NI U SABOR

Stranku će na terenu ‘dizati’ za iduće parlamenta­rne izbore

- iva.puljic-sego@vecernji.net Iva Puljić-Šego ZAGREB

Vrdoljak i sada sudjeluje u svim političkim dogovorima s HDZ-om, a očito je procijenio da je šest mjeseci dovoljno za “zaborav” Nakon što je Predsjedni­štvo HNS-a kandidiral­o Ivana Vrdoljaka za novog/starog šefa HNS-a, gotovo je izvjesno da će upravo on na stranačkim izborima 17. prosinca ponovno preuzeti tu narodnjačk­u stranku. No izvori iz vrha HNS-a uvjeravaju da Vrdoljak neće ući u Vladu, niti će se vratiti u Sabor, nego će, postane li u konačnici opet šef HNS-a, raditi na terenu i jačati stranku.

Legalizaci­ja pozicije

Osim toga, Vrdoljak će, nastavio je naš izvor, kao i dosad sudjelovat­i u svim političkim dogovorima HNS-a i HDZ-a. Dakle, Vrdoljak bi, bude li izabran, ubuduće trebao “legalno” voditi stranačku politiku, što radi i sada premda je podnio ostavku. Vrdoljak, kažu u HNS-u, i sada sudjeluje u svim dogovorima s HDZ-om i svaki je dan u stranačkoj središnjic­i. Izvori iz HNS-a tumače kako je upravo njima pripala uloga da postavljaj­u nove političke paradigme, pa tako i model da šef stranke koja sudjeluje u vlasti ne mora biti član Vlade. Prema tom scenariju, Vrdoljak bi živio od plaće stranačkog predsjedni­ka. – I ovime dokazujemo da nismo foteljaši kako nas optužuju – poručio je izvor iz vrha HNS-a koji uvjerava da Predrag Štromar ostaje HNS-ov potpredsje­dnik Vlade i ministar te da rotacija s Vrdoljakom neće biti. Povratak Ivana Vrdoljaka u vrh HNS-a ne čudi jer je upravo on dogovorio koaliciju s HDZ-om premda je u presudnom trenutku podnio ostavku uz riječi da predlaže Predsjedni­štvu da stranka ne ide u Vladu s HDZ-om jer ne želi dijeliti HNS, premda mu je namjera bila izvući Hrvatsku iz političkih rovova. – Ne ulazimo u Vladu – bile su Vrdoljakov­e riječi nakon što je u lipnju podnio ostavku na mjesto predsjedni­ka HNS-a. Njegov povratak ne čudi i zato što je Vrdoljak proljetos javno tvrdio da HNS ne dogovora koaliciju s HDZ-om, a istovremen­o je potajice baš to činio, i to i prije nego što je Plenković smijenio Mostove ministre jer su bili za opoziv ministra financija Zdravka Marića. Sada očito smatra da je šest mjeseci sasvim dovoljno da se “zaboravi” što je sve govorio, a što zapravo radio. U HNS-u brane Vrdoljaka da se on nije htio vratiti, ali da su u stranci vidjeli da “nema druge i da je stranka inzistiral­a na njegovu povratku”. – Mora završiti posao koji je započeo – rekao nam je izvor iz vrha HNS-a. U HNS-u smatraju da neće biti problema bude li Vrdoljak i formalno vodio stranku, a Štromar kao potpredsje­dnik Vlade provoditi njegove odluke. Taj dualizam ih ne zabrinjava, štoviše smatraju da na terenu ima i previše posla i da HNS treba pripremiti za buduće parlamenta­rne izbore na koje narodnjaci, tako barem sada tvrde, izlaze sa- mostalno. U HNS-u se mogu čuti i oni koji kažu da se još nije razgovaral­o o tome hoće li Vrdoljak ulaziti u Vladu ili se pak vraćati u Sabor, pa znakovito poručuju da bi mogao postati i član Vlade, ali i da bi mogao ostati izvan tih tijela.

Takmaci i Posavec i Panian

O kandidatur­i za predsjedni­ka HNS-a navodno razmišlja i HNS-ov župan Matija Posavec, ali i gradonačel­nik Dugog Sela Nenad Panian. Kako sada stvari stoje, s obzirom na podršku Predsjedni­štva stranke, najveće šanse ima upravo Vrdoljak. Delegate koji će birati vodstvo stranke biraju županijske organizaci­je, a ne bude li iznenađenj­a, u HNS-u će i dalje vladati princip dogovorne demokracij­e, a to ide u prilog Vrdoljaku.

Mora završiti posao koji je započeo, kažu u vrhu HNS-a, a sa Štromarom neće biti problema Vrdoljak je tvrdio da HNS ne dogovara koaliciju s HDZ-om, a upravo je to činio

 ??  ??
 ??  ?? U stranci tvrde da su inzistiral­i na povratku Ivana Vrdoljaka u vrh
U stranci tvrde da su inzistiral­i na povratku Ivana Vrdoljaka u vrh

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia