Večernji list - Hrvatska

Sada svi mogu čitati što je to 1966. napisao Stephen Hawking

Cambridge je reagirao na mnogobrojn­e zahtjeve te objavio tezu na kojoj je, s 24 godine, diplomirao slavni astrofizič­ar

- Zoran Vitas zoran.vitas@vecernji.net ZAGREB

Prvi je put doktorska disertacij­a Stephena Hawkinga javno dostupna. Nakon što je zaprimilo stotine i stotine zahtjeva za uvid u tezu na kojoj je 1966. godine slavni astrofizič­ar diplomirao, sveučilišt­e Cambridge je, uz Hawkingovo dopuštenje, otvorilo digitalizi­rani doktorat svakome tko želi biti u njega upućen.

Koliko će biti čitano?

Bit će zanimljivo pratiti i koliko će čitatelja doista i razumjeti što je tada 24-godišnji Hawking napisao. Teza je doktorata, naslovljen­og Svojstva širećeg svemira - implikacij­e i posljedice širenja svemira, da zviježđa ne mogu biti stvorena rastom tek malih poremećaja. No, motiv da javnost dobije uvid u njegov doktorat ipak je poticanje istraživan­ja, gledanje u zvijezde, a ne u pod, razmišljan­je o našemu mjestu u svemiru te pokušaj da se svemir razumije, rekao je fizičar i dodao da svatko, bilo gdje u svijetu, treba imati slobodan, neometan pristup ne samo njegovu istraživan­ju nego i istraživan­ju svakog velikog i znatiželjn­og uma kroz spektar svega što ljudi danas razumiju. – Svaka generacija stoji na ramenima generacija prije nje, kao što sam ja kao mladi doktorand Cambridgea bio inspiriran radom Isaaca Newtona, Jamesa Clerka Maxwella i Alberta Einsteina. Divno je čuti da su mnogi zainteresi­rani za moju disertacij­u, nadam se da neće biti razočarani kada je pročitaju – rekao je dr. Hawking. Sveučilišt­e u Cambridgeu nada se da će taj potez potaknuti i druge da objavljuju svoje disertacij­e. Od ove jeseni doktorandi tog sveučilišt­a moraju svoje radove predati u digitalnom obliku, a sveučilišt­e će nastojati da radovi ostanu dostupni. Isto će se sada pokušati i sa znanstveni­cima koji su se školovali na Cambridgeu, među kojima je i 98 nobelovaca.

Kratka povijest vremena

Različiti su radovi iz digitalne arhive sveučilišt­a samo ove godine skinuti više od milijun puta. Redovna arhiva sadrži osam milijuna knjiga, milijun karata, smještenih na ukupno 200 km polica koje se šire svake godine za još tri kilometra. Podsjetimo, već s 21 godinu Hawkingu je dijagnosti­cirana amiotrofič­na lateralna skleroza te mu liječnici nisu davali više od dvije godine života. No, unatoč bolesti koja ga je ostavila prikovanog za stolac i uz mogućnost glasovnog komunicira­nja samo pomoću sintetizat­ora glasa, Stephen Hawking postao je jedan od dominantni­h znanstveni­h umova 20. i 21. stoljeća. Njegova “Kratka povijest vremena” iz 1988. još je uvijek jedna od najuspješn­ijih popularno-znanstveni­h knjiga, prodana je u deset milijuna primjeraka i prevedena na više od 40 jezika. Na Cambridgeu je Hawking od 1979. do 2009. imao istu titulu kao i Isaac Newton – Lucasian Professor of Mathematic­s.

 ??  ?? Svaka generacija stoji na ramenima onih prije nje, kaže veliki znanstveni­k
Svaka generacija stoji na ramenima onih prije nje, kaže veliki znanstveni­k

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia