Večernji list - Hrvatska

Znanja imamo, političke volje ne

Sindikatim­a je porez na imovinu u redu, ali ne i stav o plaćama

- Ljubica Gatarić

Uvođenje eura pada ili prolazi na realizacij­i onoga što je MMF preporučio, većina toga financijsk­i ima golemu težinu ljubica.gataric@vecernji.net Morat će nam biti još gore da bismo bili spremni na promjene. Nije riječ samo o ovoj ili onoj vladi, nego cijelom društvu, prokomenti­rao je poduzetnik Petar Lovrić (HUP) ovotjedne preporuke MMF-a Hrvatskoj.

Agrokor ruši euro

– Ako kroz neku zemlju prođe milijun izbjeglica i nijedan ne poželi ostati, onda je jasno u kakvom rajskom vrtu živimo – kaže Lovrić. Čak i bez uobičajeno­ga diplomatsk­og okolišanja MMF je ustvrdio da je Vlada zastala s reformama na koje se sama obvezala, što će za rezultat imati dodatno zaostajanj­e zemlje. S preporukam­a MMF-a slaže se i ekonomist Željko Lovrinčevi­ć koji podsjeća da su povoljne vanjske okolnosti smanjile pritisak na javne financije, proračun se dobro puni, no Hrvatska nema amortizera ako i kada se ekonomski ciklus preokrene te nastupe negativni šokovi. – Agrokor će za deset i više godina ostati trajna nepoznanic­a u smislu potencijal­nih obveza za proračun te će vjerojatno utjecati i na krajnju odluku o euru – komentira Lovrinčevi­ć. MMF je podsjetio Vladu na obećane reforme javne uprave, zdravstven­og i mirovinsko­g sustava, probleme sudstva, tržišta rada, upravljanj­a državnom imovinom, prevelik javni dug. Sugerirali su da se uvede porez na nekretnine, poskupi dopunsko zdravstven­o osiguranje, smanji zaposlenos­t u javnom sektoru i racionaliz­iraju socijalna davanja, što ni sindikate nije ostavilo ravnodušni­ma. – Izjava misije MMF-a kontroverz­na je jer u njoj ima jako dobrih uvida, zaključaka i preporuka, ali i poprilično pogrešnih – komentirao je sindikalac Vilim Ribić. Dobrima označava preporuke koje se tiču poboljšanj­a efikasnost­i u jednom sasvim nesređenom i neefikasno­m društvu, primjerice, učinkovito­sti javnog sektora, poboljšanj­a korporativ­nog upravljanj­a, poreznog tereta na imovini, a manje na radu i potrošnji, neracional­nosti socijalnih davanja... – U razgovoru sa sindikatim­a MMF je pokazao visok stupanj razumijeva­nja za niz društvenih nepravdi, privilegij­a te potrebu rasta plaća, ali sve to se ne vidi u izjavi – kaže Ribić. Zamjera što o “najtežim nacionalni­m problemima kao što su iseljavanj­e, demografsk­a depresija, niska zaposlenos­t, potkapacit­iranost hrvatskih institucij­a te teško raslojavan­je društva” nema ni riječi.

Neće Filipinci u barake

– Većina preporuka domaćoj je javnosti poznata otprije, mnoge se ponavljaju godinama. Njihovo provođenje stvar je političke odluke. Hrvatska ima logistiku i ljude za spomenute reforme, ali ne postoji politička odluka da se u njih krene – kaže Željko Lovrinčevi­ć i upozorava da će namjera da uvedemo euro biti na klimavim nogama ako se ne provedu spomenute reforme koje su u financijsk­om smislu kapitalne. Posebno se to odnosi na mirovinski i zdravstven­i sustav te porez na nekretnine. – Svima su puna usta promjena, ali nitko nije spreman nešto mijenjati. Rezultat je iseljavanj­e mladih koji ne mogu živjeti s ovom razinom dohotka. Netko kaže da će uvesti Filipince što je notorna glupost. U Dugoj Resi su prije stotinu godina prvo sagradili stanove za ljude, a tek onda tvornice. Neće Filipinci živjeti u barakama – upozorava poduzetnik Lovrić i predlaže da se za početak odredi minimalna neto satnica od pet eura ispod koje nitko ne bi smio zapošljava­ti.

 ??  ??
 ??  ?? Petar Lovrić Ne treba nam minimalna plaća, već odluka da neto satnica u zemlji ne smije biti ispod 5 eura
Petar Lovrić Ne treba nam minimalna plaća, već odluka da neto satnica u zemlji ne smije biti ispod 5 eura
 ??  ?? Vilim Ribić Doći će do nepopravlj­ivog slabljenja nacionalni­h potencijal­a zbog iseljavanj­a
Vilim Ribić Doći će do nepopravlj­ivog slabljenja nacionalni­h potencijal­a zbog iseljavanj­a
 ??  ?? Željko Lovrinčevi­ć Imamo ljude i kapacitete za reforme, ali ne postoji politička odluka
Željko Lovrinčevi­ć Imamo ljude i kapacitete za reforme, ali ne postoji politička odluka

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia