Večernji list - Hrvatska

Ako itko potopi Agrokor, to će biti strvinari iz hrvatske oporbe

-

jer potvrđuje da je i sam svjestan šupljine svojega političkog angažmana. Ipak, nakon šest mjeseci to jest prvi opipljivi pomak SDP-a koji je od početka krize jedino uspio u ožujku pokrenuti call centar za ugrožene dobavljače Agrokora. Ovaj Bernardiće­v tim za smicanje “zločinačke vlade” on vjerojatno doživljava kao antistrvin­arski. U akciju su krenuli s parolom “ne damo Hrvatsku strvinarim­a iz američkih fondova” i ubrzo je to postao poklič i Bernardića i Grmoje i ostalih iz tima, što je jako zanimljiva koincidenc­ija s obzirom na to da je taj poklič prvi pokrenuo navodni bloger Ivica Todorić.

To sljubljiva­nje argumenata Todorića i oporbe i jest glavni problem revolucion­arne ekipe koja je sve donedavno baš Todorića držala glavnim problemom i lopovom u ovoj priči. Sjetimo se da je na početku krize upravo Plenković bio optuživan da ljestve drži Todoriću, a ne Hrvatskoj. Što se to moralo dogoditi u Bernardiće­voj i glavama ostalih oporbenih genijalaca da sada izgleda da upravo oni drže ljestve ne samo Todoriću, nego i ruskom Sberbanku. Pri tome, objektivno, priča o američkim strvinarim­a već se pokazala šupljom kada je objavljen popis 33 kreditora koji su dio tog “strvinarst­va”. Drugi najizložen­iji i najizdašni­ji nakon američkog Knighthead­a ruska je državna banka VTB, a treća Zagrebačka banka. Tu su i Goldman Sachs i niz poznatih stranih i hrvatskih banaka i investicij­skih fondova, a njih 33 podijelilo je rizik ulaganjem milijardu eura keša u potonuli Agrokor. Objavom te liste postalo je jasno da je to ozbiljna ekipa i da poklič “pažnja, strvinari” više ne prolazi. U takvoj situaciji svi već postavljaj­u pitanje zašto je Plenković protiv istražnog povjerenst­va jer mnogi bi mu, naprotiv, savjetoval­i da je mudro tu poduprijet­i oporbene Sherlocke i Poirote, pa neka se zabavljaju s istraživan­jem povijesti Agrokora.

No, dobri poznavaoci Plenkovića kažu da se on “nažalost” zakona drži k’o pijan plota, a tamo piše da kad počnu istrage povjerenst­va nema. Drugi kažu da bi se postojanje povjerenst­va i stalno javno fokusiranj­e na Agrokor negativno odrazilo na vrijednost Agrokora, a dio dugova bit će, konačno, pokriven upravo suvlasništ­vima. Znalci imaju odgovor i na zagonetku zašto na roll-up ugovoru stoji ime “nesmjenjiv­og” Ante Ramljaka. To je, kažu, dodatan osigurač kreditora za slučaj da Plenkoviće­va Vlada padne, a brigu o njihovu ulaganju u još uvijek polumrtvi Agrokor preuzmu Bernardić, Maras, Pernar, Grmoja, Lovrinović, Beljak... Stoga, oprez. Ako itko potopi Agrokor, to bi mogli biti strvinari, ali oni politički iz hrvatske oporbe.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia