Večernji list - Hrvatska

Mutanti nisu jedino što novu Foxovu seriju čini neobičnom

-

Izgleda kao da je serijal filmova i spin-offova o X-Menima pokrenuo pravi val ekranizaci­ja priča o mutantima. Nadareni su najnovija takva serija koju možemo gledati na našim TV ekranima putem Foxa. I ovdje postoji čvrsta poveznica s popularnim mutantima iz hollywoods­kih blockbuste­ra što se moglo lako zaključiti s obzirom na to da je u produkciji i Marvel Television. No ta poveznica nije vidljiva jer se radnja Nadarenih odvija u paralelnom vremenu u kojem su X-Meni nestali. Reed i Caitlin Strucker dvoje su prosječnih roditelja koji otkrivaju kako im djeca imaju mutantske osobine. Jasno, i u ovom svijetu mutanti su omražena bića te njihovo otkriće znači da će se vrlo brzo naći u nevolji. Pogotovo je to neugodna situacija za Reeda koji je okružni tužitelj s poviješću pospremanj­a osoba s mutantskim sposobnost­ima u za njih predviđene logore.

Kućanica postala ratnica

Zna da bi i njegova djeca mogla nestati kao i neki mutanti koje je dao zatvoriti pa sada nema drugog izbora nego pobjeći. Ništa lakše nije ni Caitlin koja je vodila uobičajen život, a sada je situacija prisiljava da se od kućanice pretvori u ratnicu. Jer, posebna protumutan­tska agencija Sentinel Services (SS!?) vrlo se brzo pojavljuje kako bi pokupila njihovu djecu Andyja i Lauren. Da bi ih pospremio na sigurno, u tajnu mutantsku zajednicu, Reed pristaje otkriti informacij­u o lokaciji mutantkinj­e Polaris. Mutant Eclipse, pravim imenom Marcos Diaz, obvezan je pomoći. Prve četiri prikazane epizode ot- krivaju nam Nadarene kao zaista krasno produciran­u seriju što zapravo nije neko čudo jer je jedan od producenat­a Bryan Singer koji stoji i iza X-Mena. Pretvaranj­e mirnog predgrađa u bojno polje na kojem mutanti pokazuju svoje mogućnosti dozvoljava tek kratke predahe u intenzivno­j radnji.

Mutanti vrlo maštoviti

Praktički se ne zna u kojem će smjeru serija otići sve do četvrte epizode kada nam showrunner­i bacaju tek nekoliko hintova. Vizualni su efekti odlično napravljen­i, sposobnost­i su mutanata očito djelo vrlo maštovita uma. Tako Eclipse može upiti fotone i manipulira­ti njima. Blink može teleportir­ati, Polaris vlada magnetizmo­m, ali usput pati od bipolarnog poremećaja, oko nje će se serija snažno zavrtjeti. Neke ćete od likova možda i prepoznati od negdje drugdje, Blink se pojavljuje u X-Men: Dani buduće prošlosti, no i u Legionu smo imali takvih dodirnih točaka. Casting sačinjen od relativno nepoznatih mladih glumaca odlično je pogođen, u čestim i brzim dijalozima svi se sjajno snalaze, kao i u intenzivni­m akcijskim scenama kojima serija obiluje. Čini nam se kako bi Nadarene, osim fanova X-Mena, sasvim sigurno trebali prigrliti poklonici Legiona, no sasvim je lako moguće da serija pronađe i neku novu publiku, poglavito među tinejdžeri­ma. Puno je aduta koji Nadarene čine gledljivim, na serije s distopijsk­im scenarijim­a već smo navikli, a ovdje su mutanti i služba koja ih progoni dodatan začin.

Radnja Nadarenih odvija se u paralelnom vremenu u kojem su X-Meni nestali Brza izmjena događaja, odlični vizuali i efekti zadržat će mnoge pred ekranima

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia