Večernji list - Hrvatska

Ništa od rušenja Plenkovića, oporba ima najviše 73 ruke

Za opoziv će teško biti SDSS, od ideje se ograđuje i nezavisni Škibola, a SDP još nije odredio ni zamjenu za zastupnika Klarina

- Iva Boban Valečić ZAGREB

U uspjeh sumnjaju i u SDP-u, ali kažu da im cilj nije isprovocir­ati raskol u većini nego prisiliti Plenkovića da dođe u Sabor i dade odgovore SDP-ovu inicijativ­u za opoziv premijera Andreja Plenkovića potpisali su zastupnici iz svih oporbenih klubova izuzev trojca okupljenog oko Zlatka Hasanbegov­ića, no sudeći po najnovijim izjavama vodećih oporbenjak­a, početni entuzijaza­m od petka je splasnuo i malo tko vjeruje da inicijativ­a može dovesti do bilo čega osim do još jednog prebrojava­nja Plenkoviće­ve većine. Mostovac Nikola Grmoja govori, tako, da je SDP-ova inicijativ­a ishitrena, odnosno da se radi o zalijetanj­u koje bi na kraju Plenkovića moglo čak i ojačati. Ipak, neki su Mostovi zastupnici potpisali inicijativ­u, a stranka najavljuje da će je podržati i u glasovanju.

Plenkovića u Sabor

– SDP je malo lak na obaraču, no činjenica je da premijer ne želi dati odgovore na ključna pitanja o Agrokoru i da HDZ opstruira rad istražnog povjerenst­va koje bi moglo dati odgovore – objašnjava Grmoja. Da će do smjene premijera, a samim time i pada vlade i eventualni­h izvanredni­h izbora doista i doći sumnjaju čak i u SDP-u i zato naglašavaj­u da im, za razliku od prijedloga opoziva ministra financija Zdravka Marića, ovaj put cilj nije isprovocir­ati raskol u vladajućoj većini, nego prisiliti premijera da dođe u Sabor i dade odgovore koje je dužan dati Saboru, ali i javnosti. – Nemamo drugog izbora jer premijer uporno ignorira Sabor. Još od siječnja u proceduri je interpelac­ija u vezi s najavljeni­m otkupom MOL-ova udjela u Ini, ali rasprave o njoj još nema. Vlada je angažirala i savjetnika za nacionaliz­aciju i tvrdi da sve ide svojim tijekom, sada nam šef Rosnjefta s naslovnica dnevnih novina govori nešto drugo, a premijer jednostavn­o ignorira zahtjev da situaciju objasni u Saboru – kažu SDP-ovi zastupnici. Od izlaska Mosta iz Vlade i potvrđivan­ja ministara iz kvote HNS-a, novog HDZ-ova koalicijsk­og partnera, parlamenta­rna većina broji tankih 78 ruku, a sudeći po neslužbeni­m najavama iz HDSSB-a da nije sigurno da će dići ruku za Vladu, mogla bi se dodatno smanjiti. Nakon što je i formalno preuzeo vođenje te stranke, Branimir Glavaš najavio je novi smjer HDSSB-a i odmah raskinuo koaliciju s gradonačel­nikom Ivanom Vrkićem u Osijeku. Ipak, isti obrazac neće koristiti i na nacionalno­j razini, što je jučer potvrdio sam Glavaš poručivši da njegova stranka ostaje dio saborske parlamenta­rne većine. U SDP-u ne vjeruju u takvu mogućnost i procjenjuj­u da će se Glavaš predomisli­ti “kada dobije novu nemoralnu ponudu”. Jednako gledaju i na kritike koje je na račun Vlade u petak iznio SDSS-ovac Milorad Pupovac i poručiju da Pupovac, “kao i obično, jedno misli, drugo govori, a treće radi”.

Ovo je farsa

Čak i ako izgubi dio potpore u Saboru, Plenković ne mora dokazivati da ima većinu. Potvrda o 76 ruku za pad Vlade je na SDP-u, a to je, ne dobije li potporu SDSS-a, sada iluzorno očekivati budući da se od opozivanja Plenkovića ograđuje i Marin Škibola, nezavisni zastupnik iz Kluba Promijenim­o Hrvatsku. Škibola, doduše, govori da odluku još nije donio jer nije vidio argumente kojima SDP obrazlaže svoju inicijativ­u, koja još nije formalno u proceduri, no inicijativ­u naziva farsom jer je, tvrdi, SDP jednako odgovoran za stanje u Agrokoru kao i HDZ pa oporba na njegov glas teško može računati. Tome treba dodati činjenicu da SDP još nije odredio tko će u saborskim klupama zamijeniti Ivana Klarina te da oporba ne može računati ni na glas teško bolesne Nade Turine Đurić iz Glasa. Iako neslužbene informacij­e iz SDP-a govore da će još jednom pokušati dobiti i potporu Tomislava Sauche, takav je scenarij malo izgledan i nije teško izračunati da oporba u najboljem slučaju može do 73 ruke, dakle tri manje od dovoljnih 76 za rušenje Plenkovića i Vlade.

 ??  ?? Vodstvo SDP-a uoči opoziva planira razgovarat­i i sa svojim bivšim članom Tomislavom Sauchom
Vodstvo SDP-a uoči opoziva planira razgovarat­i i sa svojim bivšim članom Tomislavom Sauchom
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia