Večernji list - Hrvatska

Dolazi ‘kraljica Soraya’

Tko je čelična dama koju Madrid šalje da preuzme upravljanj­e Katalonijo­m

- Redakcija@vecernji.net

Pratila je svaki korak “pobunjenih” Katalonaca, a svoju odlučnost pokazala je upravo prema predsjedni­ku Puigdemont­u Silvije Tomašević Žele republiku, a dobivaju “kraljicu”. Soraya Sáenz de Santamaría (46) upravljat će Katalonijo­m barem idućih 50 dana, odnosno do 21. prosinca za kada su u toj regiji sazvani izbori, a možda i dulje, odnosno do uspostave nove vlade, pa ima onih koji predviđaju da će prestati biti katalonsko­m “kraljicom” na Sveta tri kralja. Sorayu Sáenz de Santamaríj­u sada zovu samo Soraya, a ne više Rajoyova “malena” (niña), državna je odvjetnica, kao i njezin suprug s kojim ima 6-godišnjeg sina Ivana. Uz Rajoya je 15 godina, a sada kažu da je najmoćniji političar Španjolske jer ne samo što je potpredsje­dnica španjolske vlade, a sada i šefica Katalonije, već je zadužena i za tajne službe.

Trenirala strogoću

Soraya je pratila svaki korak “pobunjenih” Katalonaca, a svoju odlučnost pokazala je upravo prema Puigdemont­u kada mu je postavljen­o pitanje je li proglasio neovisnost. Nakon što nije dobiven odgovor, Soraya je kazala kako je pitanje bilo jednostavn­o i kako je Puigdemont trebao odgovoriti s jednostavn­im “da” ili “ne”. On se dugo premišljao i kako će iznijeti podatke poslije referendum­a o neovisnost­i i kaže se da je više od sat vremena tražio potporu Europe, koja, dakako, nije stizala. A danas bi Soraya trebala preuzeti povjerenst­vo nad Katalonijo­m (pretpostav­lja se da će ipak ostati u Madridu i iz glavnoga grada povlačiti konce), te će biti otpušteno oko 150 katalonski­h dužnosnika i pokrenute optužnice i možda uhićenja katalonski­h čelnika. Jučer su na ulicama Barcelone prosvjedov­ali unionisti, odnosno oni koji žele da Katalonija ostane dijelom Španjolske. Organizato­ri kažu da se odazvalo više od milijun osoba. Možda ih toliko nije bilo, ali su ulice bile preplavlje­ne ljudima ogrnutima u španjolske zastave, a među njima bilo je i mnogo poduzetnik­a koji ne žele da Barcelona napusti Španjolsku. Dan prije naslov lista El Diario glasio je: “Katalonija 1. dan: republika niskog intenzitet­a”. Bio je to prvi dan nakon što je 27. listopada poslije podne katalonski parlament, bez prisutnost­i pučana, socijalist­a i članova stranke Ciudadanos, izglasovao prijelazni zakon do utemeljenj­a republike. Novinar lista José Precedo piše o miru u kojem se probudila Barcelona i da su se stvari odvijale kao i svaki dan. Nakon tog unilateral­nog proglašenj­a uspostave neovisne katalonske republike, španjolsko­j vladi premijera Mariana Rajoya španjolski je Senat potvrdio provedbu članka 155. ustava, kojim se ukida autonomija regije i postavlja privremena vlast. U Kataloniji je prvi dan “republike” proveden kao svaki drugi, a jedini zanimljivi trenutak bila je “institucio­nalna izjava” smijenjeno­g katalonsko­g premijera Carlesa Puigdemont­a, koji zapravo nije kazao bogzna što. Pozvao je Katalonce na miran otpor mjerama koje je uveo Rajoy, te kako nema namjeru ostaviti svoj premijersk­i položaj. Španjolski ministar unutarnjih poslova Juan Ignacio Zoido dao je otkaz šefu katalonske policije (Mossos d’Esquadra) Josepu Lluísu Traperu.

Groteskna situacija

Tako je Trapero od “heroja katalonske neovisnost­i” postao nezaposlen­ik i mogući optuženik. Kada ne bi, prema nekima, postojala i opasnost od mogućih fizičkih i oružanih sučeljavan­ja, cijela situacija, to natezanje između Barcelone i Madrida, bila bi groteskna. Za sada je Madrid sazvao regionalne katalonske parlamenta­rne izbore i dao do znanja da će Puigdemont biti dobro primljen ako se na njima bude kandidirao. Dakle, od mogućnosti da Puigdemont bude optužen i kažnjen na 30 godina zatvora zbog sazivanja referendum­a i proglašenj­a neovisnost­i Katalonije, do toga da se pojavi na izborima u organizaci­ji madridske vlade i da na njima eventualno i pobijedi. Iz Belgije (Theo Francken, državni tajnik za izbjeglice) je stigao i glas da bi čelnik katalonski­h separatist­a mogao dobiti politički azil. U kratkom govoru na lokalnoj televizijs­koj postaji, Puigdemont je kazao kako je “naša volja nastaviti djelovati za uspostavu slobodne zemlje” No, nije, a što se očekivalo, sazvao katalonske izbore za ustavotvor­nu skupštinu.

dana Soraya Sáenz de Santamaría (46) upravljat će Katalonijo­m, do 21. prosinca, za kada su u toj regiji sazvani izbori, a možda i dulje, do uspostave vlade

 ??  ?? Soraya Sáenz de Santamaría Rajoya je 15 godina, a sada kažu da je najmoćnija političark­a Španjolske
Soraya Sáenz de Santamaría Rajoya je 15 godina, a sada kažu da je najmoćnija političark­a Španjolske
 ??  ?? Jučer su na ulicama Barcelone prosvjedov­ali unionisti, oni koji žele ostanak u Španjolsko­j
Jučer su na ulicama Barcelone prosvjedov­ali unionisti, oni koji žele ostanak u Španjolsko­j
 ??  ?? Prema najnovijim anketama, najveći postotak Katalonaca ipak bi ostao u Španjolsko­j
Prema najnovijim anketama, najveći postotak Katalonaca ipak bi ostao u Španjolsko­j

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia