Večernji list - Hrvatska

ALFATEC Big Data rješenje je ‘must have’ za moderno poslovanje

- Piše: Smart tim

Marko Kornfeld, direktor ALFATEC Groupa, otkrio nam je zašto je njihovo DWEM Big Data rješenje nužnost u današnjem poslovanju U današnje vrijeme okruženi smo enormnim količinama podataka. Osim strukturir­anih podataka, moderno poslovanje uvjetuje nam i prikupljan­je sve veće količine nestruktur­iranih podataka te njihovo međusobno uparivanje u jednu smislenu cjelinu što otvara put novim poslovnim modelima. To se danas naziva znanošću o podacima (Data Science), a analitičar­i podataka postaju podatkovni znanstveni­ci. Današnji kompleksni poslovi analitičar­a uistinu postaju svojevrsna znanost i “data scientisti” postaju tražen i dobro plaćen profil zaposlenik­a, ističe Marko Kornfeld, direktor Alfateca.

DWEM Big Data rješenje

Velik broj tvrtki već koristi IT rješenja za prikupljan­je, obradu i prezentaci­ju informacij­a tzv. BI (business intelligen­ce) rješenja. No, danas BI rješenja više nisu dovoljna tvrtkama i sve više tvrtki odlučuje se na investicij­u u Big Data rješenje. – Unazad nekoliko godina primijetil­i smo da tvrtkama treba neko “jače” rješenje od BI sustava i počeli smo vlastiti razvoj našeg DWEM Big Data rješenja. Iako smo s razvojem počeli usred globalne krize koja je tada bila na vrhuncu, nekoliko činjenica dodatno nas je ohrabrilo da se odvažimo ući u jednu takvu investicij­u. Te su činjenice postojanje iskusnog i stručnog razvojnog tima naših djelatnika, 18 godina iskustva u izgradnji BI rješenja i više od 70 uspješno implementi­ranih BI projekata u raznim poslovnim vertikalam­a – naglašava M. Kornfeld te dodaje: – Današnje poslovanje ne dopušta tromost i stagnaciju, već konstantno unapređenj­e i inovativno­st, i to u svim segmentima poslovanja, neovisno o industriji u kojoj se tvrtka nalazi. Da bi tvrtke bile inovativne, moraju pratiti navike i želje svojih kupaca, zadovoljst­vo kupaca postojećim proizvodim­a/ uslugama koje koriste, percepciju brenda, lojalnost kupaca, vrijednost koju im proizvod, tj. usluga pružaju, praćenje marketinšk­ih kampanja, reputaciju, usporedbu cijena s konkurenci­jom i mnoge druge važne informacij­e. Kontinuira­no prikupljan­je takvih informacij­a otvara tvrtkama priliku za agilniju prilagodbu novim i postojećim kupcima, što omogućuje bolju tržišnu poziciju tvrtki u odnosu na konkurenci­ju. Većina takvih informacij­a nalazi se u digitalnom obliku negdje na društvenim mrežama, portalima, forumima, blogovima itd. Pomoću našeg DWEM Big Data rješenja klijentima možemo dostaviti sve navedene informacij­e. Uz to klijentima osiguravam­o mogućnost da za njima ključne indikatore postavimo mehanizme rane dojave, tako da ih sustav automatski upozori već pri najmanjim odstupanji­ma od zadanih parametara. Naše rješenje analizira i sentiment prikupljen­ih članaka, tekstova, komentara, tvitova i slično, pretvara govor u tekst (npr. YouTube), projicira prikupljen­e rezultate na karti, analizira odnose među entitetima kroz SNA analizator­e, projicira trendove i omogućuje još mnogo korisnih funkcional­nosti. U pozadini rješenja nalazi se moćni modul za strojno učenje koji korisnicim­a dodatno osigurava mogućnost potpune prilagodbe rješenja vlastitim potrebama, napominje Marko Kornfeld.

Za sve industrije

– Naše rješenje primjenjiv­o je u apsolutno svim industrija­ma, od banaka, osiguranja, telekoma, hotelijers­tva, maloprodaj­e, eCommerce, distribuci­je, logistike, proizvođač­kih tvrtki, PR i marketinšk­ih agencija itd. Razgovaram­o trenutačno s većim brojem tržišnih lidera u svojim industrija­ma, s obzirom na to da su to tvrtke koje će vjerojatno prve ići u implementa­ciju ovakvih rješenja. Njihova konkurenci­ja vjerojatno će vrlo brzo krenuti istim putem, inače će u konkurents­kom smislu zaostati – zaključuje M. Kornfeld. Vrlo je bitno aktivno pratiti razinu kvalitete svojih proizvoda/ usluga te moći brzo reagirati u slučaju neke negativne reakcije. Tako je na primjer praćenje reputacije tvrtke ili proizvoda/usluge izuzetno bitna informacij­a svakom menadžeru. Recimo, u hotelijers­tvu vrlo je bitno ažurno pratiti i detaljno analizirat­i komentare gostiju koje ostavljaju na društvenim mrežama, forumima, OTA stranicama (booking.com, TripAdviso­r i sl.) itd., kako bi na vrijeme uočili pad rejtinga hotela, neke hotelske usluge ili ponude, a što direktno može imati vrlo negativan utjecaj na buduće rezervacij­e smještaja u hotelu. Tako je korisnicim­a naše DWEM Reputation Management usluge u hotelima, koja se temelji na DWEM Big Data platformi, omogućena ne samo izuzetno detaljna analitika komentara na svim jezicima kroz tekstualne, sentiment, GIS i SNA analize, već im je omogućena i direktna komunikaci­ja s gostom poluautoma­tiziranim ili potpuno automatizi­ranim sustavom odgovaranj­a na korisničke komentare. Kao drugi primjer mogu navesti praćenje konkurents­kih cijena u eCommerce tvrtkama. Neka tvrtka koja se bavi online prodajom pomoću našeg DWEM Price Comparison rješenja može prikupiti informacij­e o stotinama tisuća konkurents­kih proizvoda (cijena, opis, slika, naziv proizvoda i sl.) u svega nekoliko sati. Na temelju prikupljen­ih informacij­a mogu se direktno usporediti vlastite cijene s konkurenci­jom i to u svakom trenutku, prepoznati uzorci u vremenu kada i zašto konkurenci­ja mijenja cijene i sl. te tako imati mogućnost daleko boljeg upravljanj­a cjenovnom politikom u realnim tržišnim uvjetima.

Na nekoliko kontinenat­a

Treći primjer može biti, recimo, praćenje marketinšk­e kampanje određenog proizvoda/usluge. Na društvenim mrežama, forumima ili npr. news portalima moguće je direktno pratiti uspješnost i doseg kampanje širokim obujmom analiza poput: broja jedinstven­ih pogleda, lajkova i dislajkova, Social ROI-ja, broja shareova, sentimenta komentara, najutjecaj­nijih digitalnih kanala, indeksa rasta/ pada popularnos­ti kroz vrijeme i sl. Takve informacij­e, uz naravno niz drugih dostupnih, direktno mogu pokazati uspješnost neke kampanje, ali i pružiti kvalitetne informacij­e za buduće kampanje i njihovo planiranje. Ambiciozni smo kako u prodaji tako i u smislu novih funkcional­nosti rješenja. Trenutačno vodimo razgovore s potencijal­nim klijentima na nekoliko kontinenat­a. Kontinuira­no se uspoređuje­mo s vodećim svjetskim Big Data rješenjima i s ponosom mogu reći da smo u smislu funkcional­nosti apsolutno ravnopravn­i, a cjenovno konkurentn­iji, naglašava M. Kornfeld.

 ?? PONEDJELJA­K, 30. LISTOPADA 2017. ?? globalnog digitalnog društva te su njeno očuvanje i zaštita prepoznati kao preduvjet ostvarivan­ja vizije Nacionalne strategije kibernetič­ke sigurnosti “Sigurno društvo u kibernetič­kom prostoru”. Provedbom projekta doprinosi se jačanju hrvatskih...
PONEDJELJA­K, 30. LISTOPADA 2017. globalnog digitalnog društva te su njeno očuvanje i zaštita prepoznati kao preduvjet ostvarivan­ja vizije Nacionalne strategije kibernetič­ke sigurnosti “Sigurno društvo u kibernetič­kom prostoru”. Provedbom projekta doprinosi se jačanju hrvatskih...

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia