Večernji list - Hrvatska

Teška industrija ponovno snimila pjesmu o Tesli s Goranom Karanom Rihanna kao Nefertiti na naslovnici Voguea

- Ivana.carevic@vecernji.net (isg)

U izdanju Večernjaka izlazi knjižica o Teslinu životu i radu, a uz nju ide CD s pjesmom Teške industrije Ivana Carević Nikola Tesla zaslužan je za brojne izume, među ostalim i za radiokomun­ikaciju i daljinsko upravljanj­e. Buran je i zanimljiv bio njegov životni i radni vijek. Tim Večernjako­vih autora istražio je sve o njegovu radu, izumima, odnosu s Edisonom, obiteljski­m odnosima... Zavirili smo u njegove muzeje i stanove u kojima je živio te smo sve otkriveno pretočili u novi specijal Večernjeg lista “Nikola Tesla – čovjek koji je izumio 20. stoljeće” koji će biti objavljen 17. studenog.

Novo ruho starom hitu

Uz ovaj specijal čitatelji će dobiti i poseban dar – DVD s pjesmom “Nikola Tesla” Teške industrije. Bend je ovu pjesmu snimio još 1976., a za ovu priliku osvježili su joj ruho i snimili spot u Tehničkom muzeju “Nikola Tesla” u Zagrebu. – Zahvaljuju­ći Večernjem listu i glavnom uredniku Draženu Klariću ova pjesma sada ima novo ruho i, koliko je nama poznato, ovo je za sada jedina pjesma posvećena Nikoli Tesli. Tekst je napisao Duško Trifunović, glazbu potpisuje Gabor Lenđel, a za novi aranžman zaslužan je Vedad Hadžiavdić – kaže Ivica Propadalo. Hadžiavdić se prisjetio da je pjesma nastala povodom obilježava­nje jedne od obljetnica Nikole Tesle. - Pjesmu smo sada snimili u kratkom vremenu u studiju Hrvoja Prskala, a pjesmu pjeva Goran Karan koji je zaslužan i za prijevod pjesme na engleski – veli Hadžiavdić. Scenarij i režiju potpisuje Propadalov­a supruga Dragana Todoro- vić, a u spotu glavnu ulogu ima njegov unuk Andro. - U spotu dječak, kojeg glumi moj unuk zaluta u muzeju i otkriva Teslu i njegove izume, zanimljivo će biti i nadamo se da će ova pjesma živjeti dugo i da će pronaći svoje mjesto – kaže Propadalo.

Bogata ostavština

Goran Karan je svojim moćnim vokalom odlično interpreti­rao ovu pjesmu i napravio prijevod na engleski jezik. – Bio sam počašćen što sudjelujem u ovom projektu s obzirom na Teslin značaj. Toliko je malo bilo glazbenoga traga o Tesli i više su se opjevali neki politički likovi, a za Teslom je ostala ostavština koja se ne može izmjeriti s ičim i malo tko se po postignući­ma i doprinosu čovječanst­vu može mjeriti s njim – poručuje Karan. Knjižica o Tesli će biti objavljena na engleskom jeziku i to ubrzo nakon 17. studenog. Zvijezda naslovnice aktualnog arapskog izdanja najpoznati­jeg svjetskog modnog magazina Vogue je pjevačica Rihanna. U broju od studenog ona utjelovlju­je egipatsku kraljicu Nefertiti. Za slavnu pjevačicu to je osobito važno jer je i privatno obožavatel­jica egipatske kraljice te čak ima i tetovažu posvećenu njoj. “Tisućama godina udaljene, dvije ikone konačno će se susresti na stranicama Voguea”, izjavili su iz magazina, no neki čitatelji i fanovi pjevačice s Barbadosa smatrali su fotografij­u na naslovnici problemati­čnom i kulturološ­ki kontroverz­nom.

“Nikola Tesla čovjek koji je izumio 20. stoljeće” specijal je koji će u izdanju Večernjaka biti objavljen 17. studenog

 ??  ?? Selfie za uspomenu sa snimanja spota za pjesmu “Nikola Tesla” koja je prvi put objavljena davne 1976. godine
Selfie za uspomenu sa snimanja spota za pjesmu “Nikola Tesla” koja je prvi put objavljena davne 1976. godine
 ??  ?? Goran Karan zaslužan je i za prijevod pjesme na engleski jezik Vedad Hadžiavdić, Goran Karan i Ivica Propadalo na snimanju spota
Goran Karan zaslužan je i za prijevod pjesme na engleski jezik Vedad Hadžiavdić, Goran Karan i Ivica Propadalo na snimanju spota
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia