Večernji list - Hrvatska

Što Sberbank naplati u inozemstvu, u Hrvatskoj će mu oduzeti od isplate

ZBOG RUSKIH TUŽBI PROTIV HRVATSKE Sberbank ne može sjediti na dva stolca pa istodobno voditi niz procesa u inozemstvu i očekivati naplatu od Agrokora u Hrvatskoj

- Marinko Jurasić

Ramljak ponistava potrazivan­ja Sberbanka

Ne može se o istoj stvari odlučivati na dva različita mjesta u isto vrijeme. Takvim postupkom Sberbank će se dovesti u pravnu krizu Priznanje lex Agrokor i izvanredne uprave, Ante Ramljak traži i na engleskom sudu, o čemu ovisi nastavak arbitraža u kojima Sberbank u Londonu traži povrat kredita od 1,1 milijardu eura. – Arbitražni sud zasad čeka s postupanje­m dok se ne odluči o priznanju postupka izvanredne uprave u Engleskoj. Bude li priznata, arbitražni sud tužbu će odbaciti i reći Sberbanku da ide u Hrvatsku naplatiti se u postupku po Zakonu o izvanredno­j upravi – obrazlaže odvjetnik Tin Dolički, savjetnik Agrokora. A tu će dijeliti sudbinu svih vjerovnika, ovisno o nagodbi. – Ako svi vjerovnici kažu da će se tražbine smanjiti za 50 posto, i on će dobiti 50 posto – kaže Dolički.

Bitke na svim frontama

Sberbank očito ne vjeruje u oporavak Agrokora i, usprkos ostalim vjerovnici­ma, izvanredno­j upravi i hrvatskoj Vladi, čini sve da na svoj način dobije ako ne sav onda što veći dio svog novca. Premda su još 20. ožujka na pitanje Hine čelnici te banke govorili o “pružanju financijsk­e potpore usmjerene prema stabilizac­iji Agrokorova tekućeg poslovanja”, a nakon usvajanja lex Agrokor tražili uključivan­je u roll up za svoj zadnji kredit od sto milijuna eura. Dok sada u Hrvatskoj sudski osporavaju ugovor o najstarije­m kreditu s 32 vjerovnika. Koliko god su legitimni njihovi zahtjevi, ipak sve vrijeme sjede na dva stolca jer vodeći bitke na svim mogućim frontama, škode nastojanji­ma za oporavak Agrokora, od čega bi i oni mogli imati koristi. Sberbank se pokušava dijelom namiriti iz imovine tvrtki u sastavu koncerna u Sloveniji, Srbiji, BiH i Crnoj Gori, a Agrokor se od toga štiti tražeći u tim zemljama priznanje postupka izvanredne uprave po lex Agrokor. O toj poziciji Sberbanka, Dolički kaže: – Sberbank je vjerovnik kao i svi drugi, Kraš, Podravka, Zagrebačka banka... Ali, on je jedini od svih pokušao naplatu na Agrokorovo­j imovini u inozemstvu. Svaki, rekao bih konvencijs­ki postupak, implicira skupno i razmjerno namirenje svih vjerovnika. Oni pokušavaju izaći iz tog pravila i nastoje po svijetu plijeniti imovinu Agrokora kako bi se naplatili. Međutim, sve što naplate vani, bit će im oduzeto od naplaćivan­ja u Hrvatskoj. Nijedan drugi Agrokorov vjerovnik, iako je mogao, nije išao tim putem, nego su stali u red i čekaju da se namire svi zajedno i istodobno. Zakon zabranjuje dvostruku naplatu, dvostruko vođenje postupka, ili kako mi pravnici kažemo dvostruku litispende­nciju. Ne može se o istoj stvari odlučivati na dva različita mjesta u isto vrije- me. Takvim postupkom Sberbank će se dovesti u pravnu krizu, zbog čega drugi vjerovnici to nisu htjeli napraviti. Nisu oni ništa pametniji od drugih, ali su drugi znali da bi ih to onemogućil­o da svoja potraživan­ja ostvaruju ovdje u Hrvatskoj – kaže Dolički. Na pitanje može li Sberbank još ući u roll up aranžman, uzvraća: – Naravno.

‘Nacionaliz­acija’ duga

Sberbank usporedo radi i na etatizacij­i slučaja Agrokor, možda i gradeći arbitražu protiv RH. Tako tvrdi da su aktivnosti hrvatske Vlade po lex Agrokor uperene protiv vjerovnika. Nakon privremeno­g ulaska izvanredne uprave koji je prihvatila većina vjerovnika, pa i ruska VTB banka, potpredsje­dnik uprave Sberbanka Maksim Poletajev unatoč tomu je ustvrdio: “S obzirom na to da je Hrvatska nacionaliz­irala Agrokor, to je sada Vladin dug”. I prvi čovjek Sberbanka Herman Gref govorio je o velikim potraživan­jima “kako u vezi sa shemom koju provodi hrvatska Vlada, tako i prema menadžerim­a i revizorima same tvrtke”, najavljuju­ći da su spremni za dug proces povrata 1,1 milijarde eura. Ipak, ruski predsjedni­k Vladimir Putin na radnom ručku s našom predsjedni­com, pred čelnikom Sberbanka rekao je kako očekuje “korporacij­sko rješenje”, kako je otkrio ruski veleposlan­ik Anvar Azimov. Sberbank je očito imao pretjerano povjerenje u Ivicu Todorića. Još lani kad je Agrokoru dao 350 milijuna eura kredita dao mu je priliku da slavodobit­no kaže da je taj aranžman “još jedna potvrda povjerenja međunarodn­ih financijsk­ih institucij­a u viziju i dugoročnu strategiju Agrokora”. Kako su kao savjesni bankari tek sad otkrili da je revizijska izvješća za Agrokor radila mala tvrtka Baker Tilly, čiji su neki zaposlenic­i prethodno radili u Agrokoru (!?), i Sberbank će u sporovima biti pitan kakav je due diligence napravio prije nego se odlučio na veliko kreditiran­je Agrokora. “Kad su taj novac davali, nisu pitali ništa ni vas, ni mene ni Vladu”, s pravom im je poručio Plenković.

Umjesto skupnog i razmjernog namirenja vjerovnika, Sberbank se odlučio na solo-akciju

 ??  ??
 ??  ?? Čelnik Sberbanka Herman Gref i izvanredni upravitelj Agrokora Ante Ramljak
Čelnik Sberbanka Herman Gref i izvanredni upravitelj Agrokora Ante Ramljak
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia