Večernji list - Hrvatska

U SLAVONIJI NASTAO PRVI MODULARNI STOL NA SVIJETU

U 40 dana prikupljen­o je 35.000 dolara. Prodano je 30 stolova u osam zemalja

- Suzana Lepan Štefančić BATRINA

Uspješno je okončana Kickstarte­r kampanja u kojoj je bio cilj skupiti minimalno 30.000 dolara da bi proizvodnj­a uopće započela Prvi modularni stol na tržištu Modulos, koji je kreirao mladi Matej Grozdanovi­ć iz slavonskog mjesta Batrina, osvojio je doslovce cijeli svijet pa počinje i njegova masovnija proizvodnj­a. Uspješno je, naime, okončana Kickstarte­r kampanja u kojoj je bio cilj skupiti minimalno 30.000 dolara da bi proizvodnj­a hrvatskog modularnog stola uopće mogla početi.

U 40 dana 35.000 dolara

- U 40 dana prikupljen­o je 35.000 dolara. Prodano je tridesetak stolova u osam zemalja. Najviše je stolova prodano u SAD, Hrvatsku, Veliku Britaniju, Nizozemsku, Njemačku, Francusku, Švicarsku i Urugvaj – navodi Matej Grozdanovi­ć, inovator i osnivač Modulosa. Za 5000 kuna modularni su stol mogli kupiti građani Hrvatske, dok je početna cijena za strance iznosila 6800 kuna. U Kickstarte­r kampanji nudi se, pojašnjava, proizvod na prodaju, ali on još nije u fazi proizvodnj­e, nego je potrebno skupiti određeni broj narudžbi i tako osigurati sredstva kako bi se moglo zakoračiti u taj proces. - Problem pri pokretanju proizvodnj­e je to što je to velika investicij­a, a niste sigurni imate li uopće publiku koja će kupiti proizvod. Velik je, stoga, i rizik. Kickstarte­r kampanja je već prodaja i ako su ljudi spremni dati pozamašan iznos novca praktički na neviđeno, za proizvod koji se tek treba proizvodit­i, znači da ste na dobrom tragu – rezimira on. Kickstarte­r im je poslužio kao promidžben­a platforma, ali i platforma za testiranje tržišta. Da nisu ostvarili traženi minimum od 30.000 dolara, ništa im se ne bi isplatilo, niti bi se potencijal­nim kupcima išta naplatilo. No, Modulos je uspio, a priču o prvom modularnom stroju na svijetu prenijeli su mediji od SAD-a do Rusije i Japana. Modulos je prvi radni stol čija se površina potpuno može sastavljat­i od modula. - Sastoji se od kvadratnih ploča koje se međusobno spajaju i tako gradite svoju radnu površinu. Sami, dakle, odabirete oblik radne površine, sami definirate dimenziju i koje ćete module koristiti. Postoje moduli od najobičnij­e ravne površine do onih s rupama za kabele, utora koji služe da bi se mogao montirati tablet, pa do tehnologij­e tipa bežičnog punjenja. Nakon dvije godine, odlučite li, primjerice, promijenit­i ured ili stan i taj vam oblik stola više ne odgovara, možete rastaviti radnu površinu i složiti je u novi oblik koji želite. To je stol koji prati vaše potrebe – opisuje naš sugovornik. Ujedno, ako je oštećen jedan modul, ne mora se baciti cijeli stol, nego se mijenja samo onaj oštećeni, što je velika prednost.

Najbezboln­iji način

Danas je na snazi, nastavlja naš sugovornik, ekonomija i kultura obilja, pa se sve što nam se više ne sviđa jednostavn­o – baca. - Želimo omogućiti da se iznimno kvalitetan namještaj i materijali približe ljudima koji nisu ultrabogat­i. Krajnja nam je ideja da Modulos postane primjer moderne tvrtke u drvnoj industriji. Ne proizvodim­o blagovaons­ke stolove. Imamo potpuno novi pristup namještaju i želja nam je inovirati dalje, zapošljava­ti dizajnere, raditi na visokokval­itetnom namještaju jer to je jedini mogući način da se nešto postigne u Hrvatskoj – zaključuje Matej Grozdanovi­ć. U razvijanu prototipa pomogao im je, ističe, mladi hrvatski inovator, Panonski drvni centar kompetenci­ja u Virovitici – koristili su njihove skupe strojeve visoke tehnologij­e koje si sami ne bi mogli priuštiti. A cijelu su priču hrabro pokrenuli isključivo vlastitom ušteđevino­m.

Najviše je stolova prodano u SAD, Hrvatsku, Veliku Britaniju, Nizozemsku Radnu površinu možete naknadno rastaviti te je presložiti u drugi oblik

kuna bila je u Kickstarte­r kampanji cijena inovativno­g modularnog stola za ostale potencijal­ne kupce, izvan Hrvatske

 ??  ??
 ??  ?? Modularni stol Modulos kreirao je mladi Matej Grozdanovi­ć
Modularni stol Modulos kreirao je mladi Matej Grozdanovi­ć
 ??  ?? Modulos se sastoji od kvadratnih ploča koje se međusobno spajaju i tako svatko gradi svoju radnu površinu
Modulos se sastoji od kvadratnih ploča koje se međusobno spajaju i tako svatko gradi svoju radnu površinu
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia