Večernji list - Hrvatska

Dobri PR stručnjaci pridonose reputaciji u svim ‘javnostima’

-

1.

Odnosi s javnošću u

organizaci­jskoj strukturi Prirodna pozicija odjela za odnose s javnošću je uz upravu te je nužno da PR odgovara CEO-u, odnosno upravi. Naime, komunikaci­jske aktivnosti obuhvaćaju puno aktivnosti koje prožimaju cijelu organizaci­ju i jedina koja ima pregled svih događanja je uprava. No u stvarnosti se PR odjel često nalazi u okviru nekog od segmenata – najčešće je riječ o marketingu ili ljudskim resursima. Činjenica je da su ti segmenti fokusirani na svoju djelatnost i nemaju se vremena baviti brojnim aktivnosti­ma kompanije za koje je često potrebna komunikaci­jska ekspertiza pa nije logično da se PR odjel nalazi u unutar nekog od segmenata. Primjerice, koliko će direktor marketinga pokazati razumijeva­nja za vaše aktivnosti na rješavanju lokalne problemati­ke s lokalnim vlastima? Vrlo vjerojatno nimalo jer je njegov interes biti posvećen isključivo promociji proizvoda ili usluge.

2.

Odnosi s javnošću– strateška ili

operativna funkcija? Sudjeluje li PR praktičar na važnim sastancima uprave i nalazi li se na izvoru informacij­a? Ako ne, onda PR nema stratešku važnost, već ga kompanija tretira kao operativnu podršku. Drugim riječima, u tom slučaju uprava ili neki od segmenata donosi odluku da je bitno da se ide s određenom komunikaci­jom te čak odabiru neku od taktika (npr. presicu ili intervju), a PR se potom kontaktira isključivo da bi odradio logistički i medijski dio posla vezan uz presicu te da plasira intervju u medije. Takav je pristup pogrešan jer je pitanje biraju li čelni ljudi ispravnu komunikaci­jsku strategiju i taktike u odnosu na ciljeve koji se nastoje postići. Zato je bitno uključiti komunikaci­jskog stručnjaka na početku rasprave o pojedinoj temi jer njegovo razmišljan­je može biti dragocjeno za poslovanje kompanije, a potencijal­no se mogu i spriječiti neke neželjene situacije.

3.

Odnosi s javnošću nisu samo odnosi

s medijima Puno je toga napisano o tome da odnosi s javnošću nisu samo odnosi s medijima. U stvarnosti PR komunicira s još nizom drugih javnosti – zaposlenic­i, kupci, partneri, sindikati, lokalna zajednica, državne strukture, banke i sl., no bez obzira na to i dalje se smatra da PR treba aktivirati samo kada su u pitanju mediji. Reputacija organizaci­je u javnosti je nesumnjivo bitan i mediji su važan faktor u izgradnji tog imidža, ali on se gradi i putem drugih javnosti. Primjerice, izrazito je važno posvetiti se internoj komunikaci­ji – najbolji ambasadori firme i brenda su zaposlenic­i. Tu su i kupci – prodaja je u kontinuira­nom kontaktu s njima, marketing formira kampanje putem kojih se obraćaju kupcima, ali PR je taj koji bi trebao kontrolira­ti komunikaci­ju. Kad već imate PR stručnjaka, najmanje što možete napraviti jest uključiti ga u komunikaci­ju s raznim javnostima koje su vam bitne. Tako će imati cjelovitu sliku, više informacij­a, a onda ni rezultati neće izostati.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia