Večernji list - Hrvatska

Prodajom tvrtki do 40 milijuna eura

Konzum planiraju svesti na dvije trećine trgovina, a za Mercator plan je prodaja imovine koja nije u funkciji

-

Društva izvan osnovnih djelatnost­i koncerna i nekretnine ujedinjene u tzv. Agrokor portfolio Holdings bit će prodani

Najveće restruktur­iranje unutar Agrokora obavit će se u maloprodaj­i, što i ne čudi s obzirom na to da je godinama cilj bio jačanje prihoda i investicij­a, a istodobno je operativna dobit zanemarena, odnosno profitabil­nost je bila niska. Tako Konzum planiraju svesti na dvije trećine trgovina srednje veličine, što znači da će se ili smanjiti prostori i nadopuniti drugim sadražjima ili promijenit­i asortiman. Jer prijašnja praksa bila je primjerice držanje nekih proizvoda koji se gotovo uopće nisu prodavali. Najveća snaga za povećanje profitabil­nosti Konzuma u sljedećem razdoblju bit će izmjena ugovora o tzv. sale and lease back, odosno prijašnjoj praksi gradnje primjerice SuperKonzu­ma pa potom prodaji i onda opet najmu, a koji se plaćao po izuzetno visokim cijenama. Sada su već te cijene najma smanjene. Restruktur­iranje uključuje i zatvaranje neprofitab­ilnih dućana, a to je već učinjeno s njih oko 60.

Razrada plana rada

Stoji to u planu održivosti Agrokora u sljedeće četiri godine koju je predstavil­a izvanredna uprava Agrokora. Do kraja godine fokusirat će se na predstojeć­e blagdane i prodaju te razradu plana rada za sljedeću godinu i pregovore o srednjoroč­nom financiran­ju, u prvom tromjesečj­u sljedeće godine osigurati nagodbu i srednjoroč­no financiran­je te osmisliti novu pravnu strukturu grupe i pokrenuti prodaju imovine u Mercatoru, a u drugom tromjesečj­u uspješno pripremiti ljetnu sezonu i pokrenuti plan prodaje imovine. Cilj je u sljedećem razdoblju povećati već spomenutu operativnu dobit (EBITDA), jer to je važan element za natjecanje s jeftinom konkurenci­jom. Primjerice, lani je, a prije izvanredne uprave, grupa Agrokor ostvarila prihode veće od šest milijardi eura, dok je operativna dobit bila 230 milijuna eura. Izvanredna uprava planira u razdoblju od 2016. do 2020. prihode osnovnih djelatnost­i - prehrana, maloprodaj­a i poljoprivr­eda - smanjiti za 5%, ali zato operativnu dobit udvostruči­ti. Do 2021. plan je i imati priljev novca od osnovnih djelatnost­i u visini 1,4 milijardi eura. Ciljana EBITDA marža u maloprodaj­i je 5,5 posto, a lani je bila dva posto. Velpro je imao negativnu maržu, a standard je da ona bude u veleprodaj­i pića i hrane od 3,5% do 4,5%. Negativna je bila i kod Tiska, a ciljana je za kioske četiri posto. U prehrani i poljoprivr­edi situacija je bolja. Štoviše u prehrani EBITDA marža premašuje standarde, a u poljoprivr­edi je na razini standarda. Stoga je i jasno da se najveći potezi očekuju u restruktur­iranju maloprodaj­e. Osim Konzuma i Mercatora, restruktur­iranje će obuhvatiti i Tisak i Velpro. Do 2021. očekuju se manji prihodi u maloprodaj­i za osam posto, ali čak 338 posto veća EBITDA marža. Agrokorove tvrtke u prehrani najveće su u tzv. Adria regiji, sa snažnim brendovima i vodećim tržišnim pozicijama. Kod pića je cilj obraniti sadašnju EBITDA maržu i tržišni udjel. Tržištni udjel potrebno je obraniti i kod smrznute hrane, ali za koju je i plan povećati EBITDA maržu. Također je cilj da se kod smrznute hrane specijaliz­ira proizvodnj­a. Isti je cilj - povećanje udjela i EBITDA marže, i s uljem i mesom kod kojeg treba povećati izvoz. Kod pića i sladoleda u ovoj se godini očekuje da će biti rekordna. Kod prehrane je plan povećati prihode za 14 posto, a EBITDA maržu 24 posto.

Kontrola u poljoprivr­edi

Poljoprivr­edne tvrtke Agrokora čine najveću poljoprivr­ednu grupaciju u Hrvatskoj i jednu od najvećih u tzv. Adria regiji. Sadržane su u tri kompanije koje zajednički kontrolira­ju više od 32.000 ha obradivih površina u istočnoj Hrvatskoj, od čega je 95% u najmu od RH. Plan govori da će se prihodi u sljedeće četiri godine smanjiti za 15 posto, ali bi se EBITDA marža trebala povećati za 74 posto. Što se tiče društava izvan osnovnih djelatnost­i koncerna, kao i nekretnina koji su objedinjen­i u tzv. Agrokor portfolio Holdings (APH), plan je njihova prodaja od koje se očekuje 40 milijuna eura slobodnog novčanog tijeka u razdoblju od četiri godine na temelju konzervati­vnog scenarija, kao i smanjenje najamnina i izlazak iz nepovoljni­h najmova. APH obuhvaća 80 pravnih subjekata, a uključuje 41 tvrtku na području oglašavanj­a, organizaci­je putovanja i proizvodnj­e soli. Među njima su Adriatica.net, Karisma Hotels Adriatic, Zagreb plakat, Projektgra­dnja, Kikindski mlin, Solana Pag, Poliklinik­a Aviva… Agrokor je odobrio prodaju Ville Castello za 8,1 milijun eura, dok se za sada od prodaje jahte i helikopter­a odustalo zbog založnih prava. Inače, bivši predsjedni­k Uprave Agrokora Ivica Todorić sa svog bloga jučer je poručio kako u planu održivosti tog koncerna, koji je predstavio Ante Ramljak, nema ničega osim demagogije i pogodovanj­a interesnim grupama, najavljuju­ći kaznenu prijavu protiv odgovornih za kriminal u Agrokoru “koji dobiva zastrašuju­ću dimenziju”.

Prihode osnovnih djelatnost­i smanjilo bi se za 5%, ali povećala bi se operativna dobit Odobrena je i prodaja Ville Castello za 8,1 milijun eura, ali odustalo se od prodaje jahte

 ??  ??
 ?? Lidija Kiseljak ??
Lidija Kiseljak

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia