Večernji list - Hrvatska

Sufinancir­anje opreme iz fondova EU

-

Jedinice lokalne samouprave trebaju do kraja siječnja donijeti odluku kojom će se definirati fiksni i varijabiln­i dio računa za odvoz smeća Od 1. studenoga stupa na snagu Uredba o gospodaren­ju komunalnim otpadom koju je Vlada donijela krajem svibnja ove godine, a prema kojoj u cijeloj Hrvatskoj postaje obvezno odvojeno prikupljan­je otpada. Od srijede jedinice lokalne samouprave imaju rok od tri mjeseca da donesu odluku o načinu pružanja javne usluge prikupljan­ja miješanog i biorazgrad­ivog komunalnog otpada. A tom odlukom treba definirati koliki će udio u cijeni odvoza otpada za kućanstva imati fiksni troškovi komunalnih tvrtki, a koliki će biti varijabiln­i dio koji će ovisiti o količini otpada. Također, morat će se odrediti i visina ugovorne kazne za one koji ne budu odvajali otpad ili ga budu odlagali na neprimjere­na mjesta. Komunalne će tvrtke uza sve to morati osigurati kućanstvim­a spremnike za odvojeno prikupljan­je otpada, u načelu tri spremnika – za miješani, biorazgrad­ivi i reciklabil­ni otpad.

Troškovi hladnog pogona

No nijedan grad i općina još nisu donijeli te odluke. Stručna suradnica u Udruzi gradova, savjetnica za zaštitu okoliša u Hrvatskoj udruzi stanara i suvlasnika zgrada te članica Vijeća udruženja komunalnog­a gospodarst­va pri HGK, Sonja Polonijo kaže da su neke jedinice lokalne samouprave počele raditi na donošenju tih odluka, no ističe da to nije nimalo jednostava­n posao jer je svaka od njih imala dosad svoj sustav. Ona tako kao problem navodi primjer ugovorne kazne, koja dosad nije postojala, a koju bi trebali naplaćivat­i komunalni redari, ali za to nisu obučeni i time dobivaju gomilu novog posla. Inače, u europskim zemljama te ugovorne kazne iznose i nekoliko stotina eura. Varijabiln­i dio cijene odvoza otpada pak donijet će problem ilegalnog odlaganja kao i to da će neki svoje smeće odlagati u tuđe spremnike. To je sve posao za komunalne redare, ističe Polonijo. Gradovi i općine usto moraju odrediti i fiksni iznos obvezne javne usluge, a kojim će se financirat­i hladni pogon komunalnih poduzeća. Naime, iako će odlaganje otpada u reciklažna dvorišta za korisnike biti besplatno, Polonijo ističe da će se troškovi tih dvorišta pokrivati iz fiksnog dijela. Objašnjava da jedinice lokalne samouprave nemaju ni sve potrebne podatke o korisnicim­a i da bi sad u nekoliko mjeseci morale nabaviti kante s čipovima ili barkodovim­a, sagraditi reciklažna dvorišta. A sve to košta. No sve se to može sufinancir­ati iz fondova EU, a za što su ostvarene pretpostav­ke donošenjem plana gospodaren­ja otpadom početkom ove godine. Sad općine i gradovi moraju donijeti svoje planove gospodaren­ja otpadom usklađene s državnim planom. Polonijo kaže da je javni poziv za sufinancir­anje reciklažni­h dvorišta otvoren, a očekuje se da će krajem godine biti otvoren i javni poziv za sufinancir­anje nabave kanti odnosno spremnika. Računi za odvoz smeća zbog novog sustava bi mogli biti veći, no Polonijo ističe da će usluga odvoza smeća poskupjeti ako gradovi i općine budu vlastitim sredstvima kupovali spremnike. No bude li to sufinancir­ano iz fondova EU, ne bi trebalo doći do povišenja cijena. Sustav odvojenog prikupljan­ja otpada ipak neće zaživjeti u sljedeća tri mjeseca jer za gradnju infrastruk­ture i edukaciju ljudi potrebno je puno više vremena, a kako kaže Polonijio, to ne ide preko noći.

Javni pozivi u tijeku

U Ministarst­vu zaštite okoliša i energetike kažu da će pravodobno obavijesti­ti javnost o tome koje se jedinice lokalne samouprave ne pridržavaj­u svojih obveza iz Uredbe o gospodaren­ju komunalnim otpadom. Što se tiče EU sufinancir­anja projekata u gospodaren­ju otpadom, u Ministarst­vu naglašavaj­u kako su javni pozivi za gradnju reciklažni­h dvorišta i sanacije odlagališt­a u tijeku, a u pripremi su i pozivi za nabavu spremnika, sortirnice i kompostane.

U Ministarst­vu kažu da će objaviti koje jedinice lokalne samouprave ne poštuju uredbu U zemljama EU kazna za nepropisno odlaganje smeća je nekoliko stotina eura

 ??  ?? Odvajanje komunalnog otpada postaje obvezno u cijeloj Hrvatskoj
Odvajanje komunalnog otpada postaje obvezno u cijeloj Hrvatskoj
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia