Večernji list - Hrvatska

Inovator: Raskomadao sam ju, ali ju nisam ubio

- (H) (H)

Luther je tvrdio i kako vjernicima ne treba posrednik do Boga pa se od protestana­ta očekuje da sami proučavaju Bibliju “Kada je naš gospodar Isus Krist rekao pokaj se, htio je da cijeli život vjernika bude protkan pokajanjem.” Prva je to od devedeset i pet teza koje je svećenik Martin Luther upravo na današnji dan prije petsto godina, 31. listopada 1517., zakucao na vrata crkve u Wittenberg­u i pokrenuo stvaranje Protestant­ske crkve.

Razjedinje­ni tabori

Martin Luther, frustriran učestalom praksom otkupa grijeha novcem koje je u to vrijeme provodila Katolička crkva, proučavao je i tumačio Bibliju, došavši do spoznaje kako je grešnik koji vjeruje u Boga svemogućeg­a ispravan u njegovim očima svojim vjerovanji­ma, a ne novcem i dobročinst­vima. Ujedno, smatrao je kako vjernici mogu doprijeti do Boga molitvom, bez posredovan­ja Crkve ili svećenika, što je bila radikalna ideja koja se kosila sa stavom Katoličke crkve. Luther je zahtijevao da Crkva bude jednostavn­a, da bogoslužje treba približiti čovjeku i održavati ga na materinsko­m jeziku. Vjerovao je da vjerniku ne treba posrednik do Boga, niti treba štovati svece i relikvije. Ipak, osnova većine njegovih kritika odnosila se na tadašnje pravilo otkupljenj­a grijeha kojim su bogati novcem mogli kupiti oprost za svoje grijehe, grijehe svojih bližnjih, pa čak i za grijehe koje će tek u budućnosti počiniti. U samo nekoliko godina Lutherova se doktrina, koja je vjernicima omogućaval­a prilično velike slobode, proširila dobrim dijelom Europe. No nije pokrenuta samo religijsko-teološka reformacij­a već je i stvorena politička situacija koja je još za Lutherova života dovela do stvaranja iznimno razjedinje­nih tabora na području Europe. Martin Luther u svojim propovijed­ima i govorima nije ni najmanje štedio papu kojemu je upućivao najgore uvrede. “Kurviš nad kurvišima” i “glavni crkveni kradljivac i lopov”, bio je samo dio njegova repertoara kada je govorio o poglavaru Katoličke crkve. Ujedno, mrzio je i Židove, kao i turske muslimane koji su u to vrijeme nadirali prema Beču. Samo nekoliko godina nakon objave svojih teza ekskomunic­iran je i proglašen otpadnikom, no uskoro ga je oteo i odveo u sigurnost saski kralj Fridrik III. Smjestio ga je u dvorac Wartburg gdje je, u sljedećih godinu dana, Luther preveo Novi zavjet sa starogrčko­g na njemački, ali i odakle je širio svoj teološki nauk. U sljedećih deset godina luteransku reformacij­u odnosno protestant­izam prihvaća i švedski kralj Gustav Vasa učinivši ga službenom religijom cijele zemlje. Protestant­izam se širi diljem Njemačke, Danske, Norveške, ali i na prekomorsk­e, novootkriv­ene zemlje... Zbog svojeg vrlo širokog shvaćanja religije, tijekom desetljeća počeo se širiti na cijeli niz denominaci­ja. Danas je protestant­izam izuzetno jak ne samo na sjeveru Europe već i u SAD-u, te zemljama Južne Amerike, Afrike i Australije, gdje su ga širili misionari.

Papa pozvao na pomirenje

Danas je protestana­ta oko 900 milijuna, a podijeljen­i su na tisuće denominaci­ja koje imaju drukčija pravila i poimanje vjere. Nekoliko je ključnih elemenata po kojima se protestant­izam razlikuje od katoličkog kršćanstva. Prije svega, protestant­i ne priznaju papu kao vrhovnog poglavara Crkve, a od protestant­skih se vjernika očekuje da sami proučavaju Bibliju, da se mole i druže s drugim vjernicima tijekom nedjelje. Uz to, protestant­i drže da ne postoji čistilište kao mjesto pročišćenj­a, već u raj idu svi oni koji vjeruju u Isusa Spasitelja, bez obzira na to kakva djela činili tijekom svog života. Iako su u posljednji­h pola tisućljeća Katolička i Protestant­ska crkva bile na suprotnim stranama, sve su češći pozivi za pomirenjem i suradnjom. Korak pomirenja koji je prije godinu dana ponudio papa Franjo povijesni je čin i vjerojatna prekretnic­a u dosadašnji­m odnosima i samom ekumenizmu. – Zajedno možemo popraviti povijest, odmaknuti se od prošlih sukoba i podjela. Mi smo dvije grane iste loze – poručio je papa Franjo, pozivajući na pomirenje katolika i protestana­ta.

Danski inovator Peter Madsen, osumnjičen za ubojstvo švedske novinarke Kim Wall na njegovoj podmornici, priznao je da je raskomadao njezino tijelo, no i dalje niječe da ju je ubio. Rekao je da je stradala od trovanja ugljičnim monoksidom.

Oko deset posto slovenskih umirovljen­ika u ponedjelja­k je prvi put dobilo povećane iznose mirovina, koje su sada usklađene sa zakonom po kojemu mirovina, uz ispunjavan­je uvjeta staža i godina života, ne može biti manja od 500 eura.

HEATHER NAUERT: Barzani je povijesna osoba i hrabar kurdski vođa. Njegova ostavka je čin predsjedni­ka u teškim vremenima

 ??  ?? DVIJE GRANE ISTE LOZE
DVIJE GRANE ISTE LOZE
 ??  ?? TEZE NA VRATIMA CRKVE
TEZE NA VRATIMA CRKVE
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia