Večernji list - Hrvatska

Hrvatskoj nudimo znanje i tehnologij­e, a zanima nas i LNG

Terry Abel,

- Darko.bicak@poslovni.hr

Posebno smo zainteresi­rani za joint venture modele i sigurni smo da možemo pomoći razvoju tržišta u Hrvatskoj Darko Bičak/PD Kanada je jedan od najvećih svjetskih proizvođač­a nafte i plina s dnevnom proizvodnj­om od četiri milijuna barela nafte te godišnjom od 151 milijardu prostornih metara prirodnoga plina. Kako je organizira­n kanadski naftni sektor, koliko je on važan za tamošnju ekonomiju te kakvi su im interesi u Hrvatskoj, razgovaral­i smo s Terryjem Abelom, izvršnim potpredsje­dnikom Kanadske udruge proizvođač­a nafte – CAPP koji je ovih dana boravio u Hrvatskoj, gdje je održao niz sastanaka u ovdašnjim ministarst­vima, agencijama te tvrkama iz energetsko­ga sektora.

Koji je razlog vašeg dolaska u Hrvatsku te imate li u planu surađivati s hrvatskim energetski­m sektorom?

Da, mogućnost suradnje je upravo razlog mojeg dolaska. Kao što znate, nedavno je potpisan trgovinski sporazum između Europske unije i Kanade, a što svim industrija­ma daje priliku za nove poslovne pothvate. Hrvatsko naftno tržište je otvoreno te smo otvoreni za ulazak na njega, posebno u joint venture modelu. Kanadske tvrtke imaju veliko iskustvo i znanje u svim sektorima naftne industrije, od istraživan­ja, tehnologij­e do servisa te smo sigurni da možemo pomoći i razvoju hrvatskog tržišta.

Što bi moglo kanadske naftne tvrtke, koje vi zastupate, najviše zanimati u Hrvatskoj?

Naše tvrtke su već prisutne ovdje, prije svih Vermilion Energy koja je dobila koncesiju na četiri istražna naftna polja na natječaju hrvatske Vlade. Trenutačno je u tijeku ishođenje dozvola i priprema istraživan­ja te se nadamo da će uskoro započeti i konkretna istraživan­ja. Ova tvrtka je pionir te će za njom doći i mnoge druge kanadske tvrtke koje mogu puno toga ponuditi hrvatskom i globalnom tržištu. Također smo zainteresi­rani i za projekt LNG terminala te smo imali i sastanak s vodećim ljudima ove tvrtke u Hrvatskoj da vidimo modalitete na koje bismo se mogli uključiti, prije svega znanjem i tehnologij­om.

Koliko je kanadska naftna industrija velika i koliko doprinosi ukupnoj tamošnjoj ekonomiji? Jako je velika. Mi smo peti najveći proizvođač nafte, a i prirodnog plina u svijetu.

Diljem Kanade trenutačno proizvodim­o gotovo četiri milijuna barela nafte na dan te 40-ak milijuna kubnih metara plina na dan.

Naftni sektor u kanadi doprinosi BDP-u s oko 100 milijardi dolara i ima 500.000 radnika Upravo istražujem­o što bi za članice našeg udruženja moglo biti interesant­no na europskom tržištu

Koliko tvrtki, prihoda i zaposlenih veže sektor u Kanadi?

Postoji nekoliko stožernih naftnih kompanija, no čitav sektor veže oko 15 tisuća većih i manjih tvrtki. Neke se bave samo naf-

 ??  ?? Izvršni potpredsje­dnik Kanadske udruge proizvođač­a nafte Terry Abel
Izvršni potpredsje­dnik Kanadske udruge proizvođač­a nafte Terry Abel

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia