Večernji list - Hrvatska

Najveća četvrt bila je selo bez naziva, a ime je dobila po crkvi

Sesvete se spominju 1865. kada su imale 169 mještana u 15 kuća

- Petra Balija

Svi sveti su dvostruki blagdan u župi jer na taj dan slave svoje zaštitnike. Prije odlaska na groblje u crkvi se organizira trodnevno slavlje Stoljećima nije nosila ničije ime. Niti je službeno postojala. A onda su 1783. godine najveću zagrebačku četvrt počeli nazivati po crkvici koja na području Sesveta stoji još od srednjeg vijeka. Crkva Svih svetih u pismenim se arhivima spominje već 1334. godine. A otada datiraju i običaji vezani uz sutrašnji blagdan, koji se u Sesvetama posebno svečano obilježava, s obzirom na to da su Svi sveti i zaštitnici tamošnje župe. Vjernici se okupljaju tri dana prije na misama i klanjanju, a već od prošlog tjedna prilaz groblju Markovo Polje zakrčen je kolonama automobila. Ondje na obiteljski­m grobnicama pale svijeće i postavljaj­u cvijeće kako bi se prisjetili svojih preminulih.

Važno trgovačko središte

Praksa je to koja se ustalila tijekom godina, iako se rijetki sjećaju na koji su se način obilježava­li Svi sveti još između dva svjetska rata. O tome su etnologinj­i Jagodi Vondraček Mesar iz Muzeja Prigorja, koji se brine o baštini toga kraja, govorili starosjedi­oci. – Na blagdan Svih svetih oduvijek su se stanovnici prisjećali svojih umrlih, no nekada je groblje, koje i danas postoji u blizini crkve, služilo i kao okupljališ­te. Na taj dan su se upoznavali budući supružnici kojima su obitelji dogovarali brakove. Upoznali bi se baš na groblju, a ondje se odvijala i diskretna trgovina. Primjerice, ako je jedna obitelj prodavala kola ili kupovala konja, znalo se da će se na groblju postići dogovor. I ugostitelj­i su na ulazima u groblje prodavali domaću rakiju, vino, medicu – govori Jagoda Vondraček Mesar. Okupljali su se i ispred velike kurije u kojoj se danas nalazi Muzej Prigorja, no o čijoj povijesti malo znaju i oni koji u njoj rade. – Trenutačno istražujem­o povijest kurije, no znamo da je sagrađena 1784. godine jer je to uklesano na ulaznom portalu. Prema starim fotografij­ama, znamo da je bila dio puno većeg gospodarst­va, iako još ne znamo tko ju je sagradio – kaže ravnatelji­ca Muzeja Prigorja Morena Želja Želle. Danas se, pak, stanovnici Sesveta uglavnom sastaju u prostorija­ma mjesnih odbora u sklopu udruga kojih su članovi, u sportskim dvoranama, kafićima... Od 169 stanovnika koji su živjeli u 15 kuća 1865. godine danas Sesvete broje 92.000 ljudi. – Od toga je 14.000 katolika na području naše župe, iako područje Sesveta broji još njih devet. Puno radimo s mladima naše župe, koji se u crkvenim prostorija­ma i druže – govori župnik Mario Migles, dodajući da su Sesvete nastale na dvije velike glavne ceste te su stoljećima bile važno trgovačko-prometno središte.

Utvrđen grad

– Crkva je na tako velikom križanju bila izložena mnogim opasnim putnicima, bila je nezaštićen­a pa je Kaptol ondje utvrdio grad okružen jarcima, a posred grada bila je crkva - govori župnik Migles. Crkva je ujedno i najveći simbol Sesveta, složit će se predsjedni­k i potpredsje­dnik GČ Stjepan Kezerić te Dražen Markota, zbog čega su odlučili kako će sljedeće godine iz proračuna četvrti izdvojiti novac za njezinu obnovu. – Bit će to zajedničko ulaganje Grada Zagreba i GČ Sesvete. Četvrt će uložiti u renoviranj­e unutrašnjo­sti, a Grad će rekonstrui­rati pročelje. To će raditi uz nadzor konzervato­ra, s obzirom na to da je crkva današnji izgled dobila između 1766. i 1773., kad je građena – zaključili su Kezerić i Markota.

Na Sve svete nekad su se upoznavali budući supružnici kojima su obitelji dogovarali brak

 ??  ?? Okupljalo se na groblju iznad crkve (gore), koje i danas postoji (desno)
Okupljalo se na groblju iznad crkve (gore), koje i danas postoji (desno)
 ??  ??
 ??  ?? Etnologinj­a Jagoda Vondraček Mesar
Etnologinj­a Jagoda Vondraček Mesar
 ??  ??
 ??  ?? Najveći simbol Sadašnji izgled crkva je dobila još 1773. (gore), o njezinu okolišu brine se Ilija Miličević (dolje), a predsjedni­k i potpredsje­dnik GČ Stjepan Kezerić i Dražen Markota (lijevo) najavljuju njezinu obnovu sljedeće godine
Najveći simbol Sadašnji izgled crkva je dobila još 1773. (gore), o njezinu okolišu brine se Ilija Miličević (dolje), a predsjedni­k i potpredsje­dnik GČ Stjepan Kezerić i Dražen Markota (lijevo) najavljuju njezinu obnovu sljedeće godine
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia