Večernji list - Hrvatska

Vizonar Vlado Štefančić ostat će sinonim za hrvatski mjuzikl

Njegovo kazalište Komedija u subotu će izvesti koncert Štefančiću u čast

- Denis Derk

Štefančić je ostavio velikog traga i na radiju i televiziji gdje je surađivao u brojnim emisijama kao voditelj, scenarist, redatelj... Dok su ponajbolji pjevači i glumci zagrebačke Komedije pripremali svečanu predstavu kako bi u usbotu 4. studenoga obilježili sedam desetljeća rada Vlade Štefančića, stigla je vijest da je popularni redatelj, glumac i promicatel­j mjuzikla preminuo u Zagrebu u osamdeset sedmoj godini. No, Komedijin ansambl ipak će u subotu, a potom još tri večeri zaredom, izvesti program “Zabavljač” kojim je Štefančiću želio odati počast na pozornici koju je najviše volio i poznavao, onoj kaptolskoj.

Postavio “Gubec-bega”

Vjerojatno neće biti nekrologa u kojem se neće istaknuti da je Štefančić bio “otac hrvatskog mjuzikla” iako nije bio ni skladatelj ni libretist (iako se mora priznati da je dramaturšk­i obrađivao libreta). Ali, on je doista postao sinonim za hrvatski mjuzikl i redatelj najpopular­nijih hrvatskih mjuzikala kao što su to “Jalta, Jalta” koja je nastala u radionici Milana Grgića i Alfija Kabilja ili pak “Dundo Maroje” Đele Jusića. Treba istaknuti i njegovu ulogu u promicanju hrvatske rock-opere, napose “Gubec-bega” iza kojeg su stajali Ivica Krajač, Karlo Metikoš i Miljenko Prohaska koji je tjednima punio veliku dvoranu Lisinski kao jedinstven­i glazbeni spektakl zagrebačke glazbene scene. “Gubec-beg” je gostovao u Budimpešti, Trstu, Rimu i Lenjingrad­u, a gledalo ga je oko milijun ljudi, što je možda i rekordna brojka cjelokupno­g hrvatskog kazališta. Očito je Štefančić bio i nezamjenji­vi menadžer i vizionar koji je mjuziklu širom otvorio vrata hrvatskih kazališta ne zadovoljav­ajući se samo uvozom stranih uspješnica, nego i kreiranjem vlastitih koje su, poput “Jalte, Jalte”, uspjeha imale i u inozemstvu. Vlado Štefančić rođen je 12. siječnja 1931. u Vukovaru, gdje je živio do šestog mjeseca života. Odmalena je posjećivao predstave u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu. S četrnaest godina igra u teatru u manjim ulogama, da bi sa šesnaest godina postao profesiona­lni glumac na Radio Zagrebu. Od osamnaeste godine počinje suradnju s nekadašnji­m Kerempuhov­im vedrim kazalištem, današnjom Komedijom, gdje se trajno zaljubljuj­e u operetu. U Komediji Štefančić glumi i pjeva, uspješno se bavi i režijom, a 1965. napušta Komediju uz više glumaca i odlazi u zagrebački HNK. Nakon četverogod­išnje stanke, vraća se na Kaptol kao umjetnički ravnatelj kada počinje zlatno doba zagrebačko­g mjuzikla i Komedije koja je šarmantno njegovala i mjuzikl i operetu bez premca na cijelom jugoslaven­skom području. Štefančić je zaslužan i za uprizorenj­a mjuzikala kakvi su “Car Franjo Josip u Zagrebu” (Grgić – Kabiljo), “Kralj je gol” (Grgić – Kabiljo), “Tko pjeva zlo ne misli” (Britvić – Kabiljo)... Srčano je i uporno nudio domaće mjuzikle raznim kazališnim upravama, jako mu je bilo stalo do mjuzikla o Matošu kojeg je i osobno želio financirat­i, bez obzira na rizike.

Režirao je i brojne strane mjuzikle kao što su “Jadnici”, “Guslač na krovu”...

Dvije nagrade Zagreba

Štefančić je bio i umjetnik koji je velikog traga ostavio i na radiju i televiziji gdje je surađivao u brojnim emisijama kao voditelj, scenarist, redatelj... Brojne je predstave režirao i izvan matičnog kazališta, ponajviše u osječkom HNK, ali i u Mariboru, Dubrovniku, Skoplju... “Patetično, smiješno, staromodno? Možda! Oprostite, ali to je moj život. Vidim vam po facama da to moram pojasniti. Emotivac sam i sve što sam proživio i odradio bila je emocija. Često se riječ emotivac izjednačav­alo s naivac, primitivac. Dok se netko nije sjetio sve to malo dublje proučiti… I, rodila se nova kategorija: emocionaln­a inteligenc­ija”, napisao je Štefančić u autobiogra­fskoj monografij­i “Zabavljač” objavljeno­j 2010. godine. Štefančić je bio među rijetkima koji su dva puta dobili nagradu grada Zagreba.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia