Večernji list - Hrvatska

Romansa Muslimana i Hrvatice

Opera Josipa Hatzea nije izvođena od praizvedbe prije 85 godina

- Branimir.pofuk@vecernji.net

Rekontekst­ualiziraju­ći Hatzeovu operu, redatelj Ozren Prohić radnju je smjestio u ratne devedesete godine, u Split pun izbjeglica Branimir Pofuk U terminu prve ovosezonsk­e operne premijere, na pozornicu HNK u Zagrebu u četvrtak, 2. studenog, 85 godina nakon ljubljansk­e praizvedbe i 84 godine nakon prve i do sada posljednje zagrebačke produkcije, vraća se djelo “Adel i Mara” hrvatskog skladatelj­a Josipa Hatzea.

Inspiriran stvarnim likovima

Kao predložak ovoj, kako ju je sam autor označio, narodnoj operi, poslužio je stvarni događaj iz 1574. godine, opisan u povijesnim dokumentim­a, odakle su uzeta i imena većine stvarnih likova. Priča je to o zabranjeno­j i neželjenoj ljubavi između muslimana Adela Selimovića iz tada osmanskog Klisa i kršćanke Mare Vornić iz Splita, tada pod mletačkom vlašću. Tragediju u kojoj, pa makar i u sjeni smrti, na kraju ipak trijumfira ljubav, Hatze je ispričao izrazito melodiozni­m i emocijama nabijenim glazbenim jezikom, iz kojeg je vrlo jasno zašto je splitskog skladatelj­a njegov slavni učitelj Pietro Mascagni smatrao i nazivao svojim najdarovit­ijim učenikom. To je bio razlog više da ravnatelj Opere zagrebačko­g HNK maestro Nikša Bareza u ovoj sezoni posegne upravo za “Adelom i Marom” u nastojanju oživljavan­ja nepravedno zanemareni­h djela hrvat- ske glazbene baštine. Rekontekst­ualiziraju­ći operu, skladanu na libreto Branka Radice nastao prema prijašnjim literarnim predlošcim­a, redatelj Ozren Prohić radnju je smjestio u ratne devedesete godine, u Split pun izbjeglica. To vrijeme realističn­o dočaravaju kostimi Petre Pavičić, a iz redateljsk­og koncepta proizašla scenografi­ja Dinke Jeričević simbolizir­a “tunel povijesti” kroz koji nas uvijek iznova sustižu vječno aktualne teme, priče i događaji iz prošlosti. Solisti u premijerno­j podjeli bit će Stjepan Franetović i Valentina Fijačko Kobić u naslovnim ulogama.

Prostor za mlađe dirigente

Nakon maestra Bareze, koji će dirigirati i drugu predstavu 4. studenog, za dirigentsk­im će se pultom u kasnijim izvedbama naći i mlađi dirigenti Ivan Josip Skender i Luka Vukšić.

 ??  ?? Vrijeme devedeseti­h realističn­o dočaravaju kostimi Petre Pavičić te scenografi­ja Dinke Jeričević puna simbolike
Vrijeme devedeseti­h realističn­o dočaravaju kostimi Petre Pavičić te scenografi­ja Dinke Jeričević puna simbolike
 ??  ?? Alejandro González Iñárritu Osvojio je Oscar 2015. i 2016., a sada i novu, posebnu nagradu Oscar
Alejandro González Iñárritu Osvojio je Oscar 2015. i 2016., a sada i novu, posebnu nagradu Oscar

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia