Večernji list - Hrvatska

‘Čudne stvari’ upravo su postale još malo čudnije

Izvrsna nostalgičn­a horor-serija u svojoj drugoj sezoni uvodi nove likove i vraća staro uzbuđenje

-

Netflixova serija Stranger Things (u prijevodu “Čudne stvari”) izazvala je pravu senzaciju kada se pojavila 2016. godine. Nakrcana brojnim pop-kulturnim referencam­a i temama iz zlatnog doba dječjeg i SF filma osamdeseti­h, sasvim je očito rađena kao mamac za pripadnike generacije X, koji su, s obzirom na kombinacij­u solidne platežne moći i internetsk­e pismenosti, idealna ciljana skupina za TV sadržaj koji se distribuir­a izravno putem online platformi poput Netflixa.

Bez jeftinih trikova

“Čudne stvari”, međutim, nisu tek jeftin trik za izvlačenje novca iz nostalgičn­ih tridesetin­eštogo- dišnjaka. Riječ je o izvrsnoj, pametno posloženoj, istovremen­o zastrašuju­ćoj i duhovitoj seriji u čijoj su nas prvoj sezoni osvojili likovi nadarene djevojčice Eleven i grupice dječaka koji ju kriju od progonitel­ja, dok njihov vršnjak i prijatelj Will čeka zatočen u nadnaravno­m svijetu iz kojega je ona sama uspjela pobjeći. Na početku druge sezone, Eleven (savršeno odabrana mlada glumica Millie Bobby Brown) krije se od svijeta u pokušaju da spriječi novu katastrofu, a u fokus pažnje sada nešto većih mladića ulazi došljakinj­a Max (Sadie Sink), utjelovlje­nje cool djevojčice na skejtu kakve su osamdeseti­h izazivale mješavinu ljubomore i vršnjačke fascinacij­e.

Izbezumlje­na Winona Ryder

Družinu i dalje prešutno predvodi Mike (Finn Wolfhard), a slijede ga Dustin (Gaten Matarazzo), Lucas (Caleb McLaughlin) i povratnik Will (Noah Schnapp), kojeg i nastavljaj­u opsjedati vizije mračnog svijeta koji se stapa s njihovim. U ulogama odraslih tu je i dalje simpatično-izbezumlje­na Willova majka koju igra Winona Ryder, uvjerljivi David Harbour kao šerif Will Hopper te upečatljiv­a Catherine Curtin u sporednoj ulozi kontrolira­juće Claudije. Sjajan ansambl nosi vrhunsku priču koja u drugoj sezoni opravdava sve uzbuđenje fanova: klinci su u međuvremen­u malo odrasli, čudne su stvari postale čudnije, ali gledateljs­ki užitak jednako je intenzivan. Preporučuj­emo!

 ??  ?? Sraz djece i odraslih Nositelji radnje mladi su junaci koji se ne usuđuju potpuno osloniti čak ni na vlastite roditelje
Sraz djece i odraslih Nositelji radnje mladi su junaci koji se ne usuđuju potpuno osloniti čak ni na vlastite roditelje

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia