Večernji list - Hrvatska

Slavica: Suigrači su htjeli da zabijem više od 50

Kada sam vidio kako mi izgleda prst, prestrašio sam se, no dr. Cerovečki mi ga je vratio na mjesto

- Dražen Brajdić

Bez obzira na ozljedu, Slavica će u srijedu u 20.15 kandidirat­i za nastup u utakmici 4. kola Eurokupa protiv Unicsa iz Kazanja drazen.brajdic@vecernji.net Nik Slavica (205 cm), član toliko obećavajuć­eg naraštaja košarkaša rođenih 1997. (Žižić, Zubac), novi je rekorder u povijesti KK Cedevita. Nitko nikad u majici Cedevite nije postigao toliko koševa u službenoj utakmici (47) kao 20-godišnji Šibenčanin u susretu sa Zagrebom. Iako će neki tom rekordu naći slabost u tome da je postignut u igri protiv jedne od najslabiji­h momčadi u ligi, na hrvatskim košarkaški­m parketima to je ipak velika rijetkost. Uostalom, i negdašnji supertalen­t koji je i sam zabijao toliko, a to je Josip Sesar, kaže da to nikad nije lako učiniti.

U Ciboni se nisam snašao

Da nije, pod prekršajem, promašio zakucavanj­e i pritom iščašio prst, Slavica bi postigao 50 koševa. - Lijepo je bilo vidjeti da je i klupa to željela, da me podržavaju i stariji igrači, da žele da napredujem. Niku je puno značilo i to što mu je dr. Cerovečki na licu mjesta namjestio dislociran­i članak prsta desne, šuterske ruke. - Kad sam vidio kako to izgleda, malo sam se prestrašio, no fiksirat će mi taj prst i trenirat ću, a nadam se i igrati protiv Unicsa u srijedu u Eurokupu. U toj rekordnoj utakmici, Slavica je najmanje 10 puta zakucao. Što u kontri, a što na tzv. alley-oop. - Odgovara mi tranzicijs­ka košarka, zbog brzine i visine. U ovom susretu morao sam igrati centra, silom prilika sam i u Ciboni morao igrati “četvorku”, no ja se i dalje osjećam kao krilni igrač.

A da bi na toj poziciji bio učinkoviti­ji, trebaju mu stabilniji šut i veća prodornost. - Znam ostati nakon treninga i šutirati ili doći ranije pa driblati oko stolaca. Sve je stvar samopouzda­nja. Ja sam kao kadet i junior dobro šutirao, zabijao sam i po pet trica u četvrtini, no izgubio sam samopouzda­nje na prijelazu u seniore. U Ciboni su me stalno kritiziral­i da ne znam šutirati, no doći će to sve na svoje. U Ciboni su mu dopustili i da ode jer su tri mjeseca kasnili s plaćom. No, unatoč tome, nama se činilo da je tada pogriješio i da je trebao odigrati sezonu do kraja. - U Ciboni je momčad bila super, no nisam se snašao u ulozi s napadačkim ograničenj­ima. Zato sam otišao u SAD, u kamp moje agencije Wasserman u kojem sam se odlučio pripremati za NBA draft. Nažalost, ozlijedio sam se krajem svibnja, manje od mjesec dana prije drafta, pa sam se morao povući s liste kandidata. Kako je pola godine kasnije završio u Ciboninu rivalu Cedeviti? - Cedevita me htjela već prvi dan kada sam raskinuo s Cibonom. Na koncu sam odlučio ostati u Zagrebu, u kojem sam proživio pola života, u gradu u koji sam došao kao desetogodi­šnjak. I dalje volim Cibonu jer sam u njoj igrački odrastao, no Cedevita je ipak bolje organizira­n klub, najbolje u Hrvatskoj.

Fizikalije za NBA ligu

S obzirom na to da pred sobom ima još dvije godine (do 22.), kakvi su mu planovi za NBA draft? - Mogao sam biti “draftiran” i ove godine, ali bi me ozljeda gurnula u drugi krug, pa sam se radije povukao. Po “fizikalija­ma”, Slavica je NBA potencijal. Uostalom, igrač od kojeg je na juniorskom SP-u prije dvije godine igrao bolje (Jayson Tatum), sada je u prvom sastavu Bostona, a baš je njega najatrakti­vnije blokirao na SP-u. - Vidite kako su čudni životni putevi, on je već u NBA ligi. Njegova je prednost to što je Amerikanac, oni su već od 14. na NBA radaru, a mi Europljani moramo se više nametati. Ako Bog da, možda i ja odem i opet ga blokiram.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia