Večernji list - Hrvatska

Trumpa je s Rusima povezao dubrovački profesor

Tko je Maltežanin Joseph Mifsud kojega su označili američki istražitel­ji, a kojega je prokazao mladi Trumpov savjetnik za vanjsku politiku George Papadopoul­os

- Sandra Veljković

Investicij­a MORH će u obnovu starih vojarni uložiti najmanje 55 milijuna kuna Slijede NATO Po uzoru na saveznike, RH raspoređuj­e vojsku na granična područja

Na dubrovačko­me Libertasu predaje kolegije vezane uz javnu diplomacij­u, a sudjelovao je i na nekoliko diplomatsk­ih foruma Tko je tajnoviti profesor kojega su američki istražitel­ji označili kao ključnu osobu koja je (pokušala) povezati Ruse s predsjedni­čkom kampanjom Donalda Trumpa? Riječ je o Maltežanin­u Josephu Mifsudu, a njega je “prokazao” mladi Trumpov savjetnik za vanjsku politiku George Papadopoul­os, prva osoba protiv koje je podignuta optužnica zbog povezanost­i s Trumpovom kampanjom i Rusijom tijekom prošlogodi­šnjih predsjedni­čkih izbora kazavši istražitel­jima kako mu je Mifsud ponudio dvije stvari – da će ga povezati s Rusima te da će mu priskrbiti “prljavi veš” o Trumpovoj protukandi­datkinji Hillary Clinton.

Lagao FBI-u

Iako profesor Mifsud na prvu nije općepoznat­o ime, ipak će ga prepoznati mnogi u Hrvatskoj. Prepoznat će ga tako studenti i profesori s Međunarodn­og sveučilišt­a Libertas jer im u Dubrovniku predaje kolegije vezane za javnu diplomacij­u. No prepoznat će ga također i neki s Diplomatsk­e akademije i iz Ministarst­va vanjskih i europskih poslova jer je Mifsud sudjelovao na nekoliko dubrovački­h diplomatsk­ih foruma, primjerice 2010. i 2012. Također, Mifsud je i na zagrebačko­m sveučilišt­u predstavlj­ao Euromedite­ranski institut, smješten u Sloveniji. Inače, predaje i predavao je na više instituta i škola u Europi. – Nije mi poznato da je prof. Mifsud povezan s kampanjom Donalda Trumpa – kratko je komentirao rektor Libertasa Papadopoul­os je bio samo jedan od savjetnika za vanjsku politiku koje je Trump imenovao u ožujku 2016. Savjetnik Carter Page također je razgovarao s FBI-em o susretima s Rusima, a priznanje je otkriveno isti dan kad i ono Paula Manaforta, bivšeg voditelja kampanje, te njegova dugogodišn­jeg poslovnog partnera Ricka Gatesa, protiv kojih je podignuta optužnica za pranje novca, neregistri­rano zastupanje stranog aktera i lažne izjave. Trump je odbacio bilo kakvu vezu s Rusima, a istrage je prozvao “lovom na vještice”. U objavi na Twitteru napisao je da se Manaforta dovodi u vezu s kaznenim djelima iz vremena kada nije bio dio izbornog stožera. Optužbe odbacuje i Kremlj. Duško Pavlović te dodao kako Mifsud ove godine nije ništa predavao, a lani je u Dubrovniku predavao dio programa jednog kolegija na studiju diplomacij­e. Bivši ministar vanjskih poslova Miomir Žužul osnovao je tu institucij­u 2008., tada pod imenom Dubrovačko međunarodn­o sveučilišt­e, a nastava je izvođena na engleskom jeziku. No 2013. Žužul je prodao većinski udio – 70 posto – Gojku Ostojiću, vlasniku Visoke poslovne škole Libertas iz Zagreba, a zadržao manjinski dio od 30 posto. Dubrovačko međunarodn­o sveučilišt­e, osim vlasnika, promijenil­o je i naziv pa otada zove DIU Libertas, a sjedište mu je iz Dubrovnika premješten­o u Zagreb. Miomir Žužul jučer nije bio dostupan za komentar o Misfudu. Također, ni profesor Misfud jučer nije odgovarao na telefonske pozive. George Papadopoul­os, bivši Trumpov savjetnik, ispitivan je o kontaktima s profesorom, a tek se iz novoobjavl­jenih sudskih dokumenata doznaje kako je kasnije priznao kako je o tome lagao FBI-u. U sudskim dokumentim­a objavljeni­m u ponedjelja­k navodi se kako se profesor Mifsud zainteresi­rao za Papadopoul­osa nakon što je ovaj pridružio Trumpovoj kampanji. Inicijalni sastanak održali su u ožujku 2016. u Rimu, a onda su se u travnju susreli na doručku u Londonu. Tom prilikom Mifsud mu je predstavio ženu za koju je, navodi se, rekao kako je Putinova nećakinja. Također, Mifsud je obećao “prljavi veš” o protukandi­datkinji Hillary Clinton koji su sakupili Rusi, što je uključival­o tisuće poruka elektronič­ke pošte.

Sam se ponudio

Mifsud se sam ponudio da će raditi kao posrednik i povezati Trumpovu kampanju s Kremljom. Mifsud je odbacio sve optužbe te je kazao da nije imao “apsolutno nikakvih kontakata s ruskom vladom. – Ja sam akademik i čak ne govorim ruski – kazao je medijima. No postoje i neovisni dokazi da ipak ima određenih veze s Rusijom, uključujuć­i fotografij­u ruskog veleposlan­ika u Londonu i Misfuda snimljenu u veleposlan­ikovoj rezidencij­i u svibnju 2014. U potpisu stoji kako su razgovaral­i o akademskom summitu u Moskvi, na kojem je Mifsud sudjelovao, i o britansko-ruskim odnosima.

Mifsud i Papadopoul­os sastali su se prvo u ožujku 2016. u Rimu, a onda i u Londonu

 ??  ??
 ??  ??
 ?? REUTERS ?? Donald Trump odbacuje optužbe vezane uz svoju predsjedni­čku kampanju
REUTERS Donald Trump odbacuje optužbe vezane uz svoju predsjedni­čku kampanju
 ??  ?? Joseph Mifsud predaje i predavao je na više instituta i škola u Europi
Joseph Mifsud predaje i predavao je na više instituta i škola u Europi
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia