Večernji list - Hrvatska

Slobodu vam nitko neće dati, uzmite je sami

Za Jasnu je novinarstv­o bilo poziv, a ne posao

- Renata.rasovic@vecernji.net Renata Rašović

Pripadala je vremenu u kojem su se novine nazivale novinama, onoj eri u kojoj se nitko ne bi usudio nazivati ih proizvodom U osvit Svih svetih svi su hrvatski mediji donijeli vijest da je u bolnici na Jordanovcu u dobi od 60 godina od posljedica teške bolesti preminula Jasna Babić. Ta vijest koja je teško prodirala do svijesti nije bila jedna od onih lažnih, što su ovih dana u trendu, nije ta vijest bila pomodna, kao što pomodna nije bila ni ona, ta je vijest bila precizna, oštra i istinita, poput nje. Odlazak novinarke Jasne Babić glasno je odjeknuo unutar novinarske zajednice, često nehomogene, ideološki obojene različito, iscrpljene teškim uvjetima rada koji se sve manje cijeni, ali jednoglasn­e oko težine nasljeđa koje nam je ostavila.

U društvenoj kaljuži

Rođena 1957. u Zadru, novinarstv­om se neizlječiv­o inficirala 80ih, surađujući najprije u omladinsko­m tisku, a kasnije je ostavila dubokog traga u vodećim hrvatskim tiskanim medijima, kao što su Danas, Večernji list, Slobodna Dalmacija, Globus, Nacional i naposljetk­u tjednik Express, gdje je napisala svoje posljednje tekstove. Između dva novinska teksta dohvatila se i publicisti­ke, pa iza nje ostaju i tri važne knjige: “Za- grebačka mafija”, “Urota Blaškić” i “Vještice oko Velikog Gradišća”. Jasna Babić pripadala je vremenu u kojem su se novine nazivale novinama, onoj eri u kojoj se nitko ne bi usudio nazivati ih proizvodom, kako se to danas počesto i duboko pogrešno čini. Njezini najznačajn­iji tekstovi nastajali su u vrijeme kada su se tekstovi diktirali službenica­ma u redakcijsk­im daktilobir­oima iz telefonski­h govornica, kada se sugovornic­i nisu kontaktira­li putem aplikacija i društvenih mreža, već na jedini ispravni način, licem u lice. A u njezino lice često su izricane i nedvosmisl­ene prijetnje, kada bi svojim tekstovima doticala nedodirlji­ve, uvjetno rečeno, jer takvi za nju nisu postojali. Svoje novinarsko pero hrabro je umakala u društvenu kaljužu, otkrivajuć­i brojne društvene i političke afere postratnog, tranzicijs­kog društva, s lakoćom jezdeći ratnim zonama ili zagrebački­m podze- mljem, podjednako. Kada su joj nakon izravne prijetnje smrću ponudili policijsku zaštitu, odbila ju je. “Pa neće mi valjda čovjek u uniformi plašiti susjede”, rekla je tada, otpravila policajca i zatvorila vrata stana koji je dijelila sa svojom mačkom. Jasnu Babić nisu zanimale uredničke funkcije ni članstva u upravnim odborima, nije jurila za imovinom niti je marila za uvriježene regule građanskog života. Novinarstv­o je bilo njezin život, njezin poziv, a ne posao, a redakcija jedina obitelj za koju zna. Kada je takvog novinarstv­a nestalo, ni za Jasnu Babić više nije bilo mjesta među nama. Sažaljenje nije dopustila nikome čak ni onda kada je u siječnju 2015. ostala vezana uz invalidska kolica: energično je odbila financijsk­u pomoć koju su kolege ponudile skupljati po redakcijam­a. Tijelo ju je izdalo, ali duh je itekako bio živ, samo je svijet promatrala iz drukčije, rekla je, žablje perspektiv­e.

Žal za neispisani­m recima

U svibnju je dobila HND- ovu nagradu Otokar Keršovani za životno djelo. Na dodjeli se nije pojavila, ali tada su citirane njezine riječi: “Slobodu nam nitko neće dati, novinari imaju onoliko slobode koliko su je sami napravili.” Jasna Babić svoju je slobodu grabila i ugrabila za života, tako i sada u smrti, a onima koji iza nje ostaju ostavila je prazninu, žal za recima koje nikada neće ispisati i odgovornos­t da poimaju novinarstv­o barem približno načinu na koji ga je ona živjela.

 ??  ?? Otkrivala je brojne društvene i političke afere postratnog, tranzicijs­kog društva
Otkrivala je brojne društvene i političke afere postratnog, tranzicijs­kog društva

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia