Večernji list - Hrvatska

Džihadist Uzbek ubio i petero Argentinac­a koji su slavili 30 godina mature

Ovo je četvrti veliki pokolj u kojemu sudjeluje Uzbek – je li Uzbekistan postao udarna ćelija Islamske države?

- Marina Šerić ZAGREB

Uber, za koji je radio, priopćio je da je prošao sva testiranja i provjere te da nije otkriveno ništa što bi ga povezivalo s terorizmom Petero Argentinac­a koji su u New York došli proslaviti 30. godišnjicu mature, jedna 31-godišnja Belgijka i još dvoje ljudi koji nisu identifici­rani žrtve su teroristič­kog napada na Manhattanu koji je izveo 29-godišnji Uzbek Sajfulo Saipov. On se u Sjedinjene Države doselio prije sedam godina sa zelenom kartom, a u njegovu napadu kamionetom na pješake i bicikliste ranjeno je 11 ljudi, među kojima i dvoje djece koja su se nalazila u školskom autobusu u koji se Saipov zabio.

Otac dvoje male djece

Gradonačel­nik New Yorka Bill de Blasio potvrdio je da je riječ o teroristič­kom napadu te kako je u blizini kamioneta kojim je izvršio ovaj napad pronađena pisana poruka u kojoj on potvrđuje da je prisegnuo na vjernost Islamskoj državi. New York Times piše da je u vozilu pronađena i zastava ISIL-a. Saipov je živio u obližnjoj državi New Jersey, a radio je kao vozač za Uber, navodno je bio pod prismotrom federalnih vlasti zbog sumnji na veze s teroristim­a. Kada se 2010. doselio u SAD, živio je prvo u Ohiju, a zatim na Floridi. Prije četiri godine oženio se svojom 19-godišnjom sunarodnja­kinjom Nozimom Odilovom, a par je u međuvremen­u dobio

Trump najavljuje da će do krajnjih granica postrožiti provjere svih koji ulaze u SAD

dvoje djece. Par se iz Clevelanda u Ohiju preselio na Floridu, a zatim i u New Jersey. Saipov je imao nekoliko tvrtki, uglavnom registrira­nih za prijevoz tereta. – Činio mi se kao dobar čovjek. Nije puno govorio. Svakodnevn­o je odlazio na posao u skladište. Kod mene je živio oko šest mjeseci – kazala je Dilfuza Iskhakova koja živi u Cincinnati­ju u Ohiju. Dodala je kako nije primijetil­a da je Saipov religiozna osoba. I Korbiljom Matkarov, uzbečki imigrant s Floride, kazao je kako je Saipova upoznao prije nekoliko godina i kako mu se tada činio kako dobar čovjek. “Volio je Ameriku i neprekidno govorio kako je sretan što je došao. Nije mi se činilo da ima ikakve veze s terorizmom i islamskim fundamenta­lizmom.” Kada se preselio u New Jersey, počeo je raditi za Uber. Kompanija je priopćila da je prošao sva testiranja i provjere i da nije otkriveno ništa što bi ga povezivalo s terorizmom. Američki predsjedni­k Donald Trump ubrzo nakon napada kazao je da je ovo djelo bolesne i poremećene osobe. – Ne smijemo dozvoliti ISIL-u da uđe u našu zemlju sada kada je Islamska država poražena na Bliskom istoku. Sada bi stvarno bilo dosta toga – napisao je Trump koji je najavio kako će do krajnjih granica postrožiti provjere svih koji ulaze u SAD.

Prošao sve provjere

Papa Franjo izjavio je da je potresen nizom nedavnih napada u svijetu, pa tako i napadom u New Yorku. – Pozivam sve na molitvu kako bi Bog obratio srca terorista i oslobodio svijet mržnje i smrtonosno­g ludila koje zlorabi Božje ime da sije smrt – poručio je jučer papa Franjo. Posljednji teroristič­ki napad u SAD-u djelo je Uzbeka. Uzbek je kamionom u travnju ove godine u Stockholmu ubio pet i ozlijedio 114 ljudi. Također u travnju 2017. Uzbek je bombom u podzemnoj željeznici u St. Peterburgu ubio 13 ljudi. U novogodišn­je jutro 2017. u istanbulsk­om klubu Uzbek je ubio 39 osoba. Također u Istanbulu, u lipnju 2016. u zračnoj luci Atatürk, Uzbek, Kirgiz i Dagestanac ubili su 43, a ranili više od 200 osoba. Je li Uzbekistan postao udarna ćelija ISIL-a?

 ??  ?? Policajci i vatrogasci pružili su prvu pomoć pješacima i biciklisti­ma koji su u ovome napadu lakše ranjeni
Policajci i vatrogasci pružili su prvu pomoć pješacima i biciklisti­ma koji su u ovome napadu lakše ranjeni
 ??  ??
 ??  ?? Saipov je izašao iz kamioneta s lažnim oružjem. Policajci su ga ustrijelil­i u trbuh. U kritičnom je stanju
Saipov je izašao iz kamioneta s lažnim oružjem. Policajci su ga ustrijelil­i u trbuh. U kritičnom je stanju
 ??  ??
 ??  ?? Tri prijatelja iz Argentine koji su poginuli u New Yorku u pohodu terorista
Tri prijatelja iz Argentine koji su poginuli u New Yorku u pohodu terorista
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia