Večernji list - Hrvatska

Novac članova u II. stupu predmet je nasljeđiva­nja

-

Ušteđena sredstva na osobnom računu svakog člana obveznog mirovinsko­g fonda su nasljedna, ali pod uvjetom da član u trenutku smrti nije već počeo koristiti mirovinu. Drugim riječima, pravo nasljeđiva­nja novca uplaćenog u obvezni mirovinski fond moguće je isključivo u slučaju prerane smrti osobe za koju su uplaćivana sredstva. U tom slučaju novac ne ostaje obveznom mirovinsko­m fondu, već su predmet nasljeđiva­nja ako članovi obitelji nemaju pravo na obiteljsku mirovinu.

POKRETANJE POSTUPKA

U slučaju smrti člana fonda zakonski nasljednic­i, odnosno obitelj, trebaju pokrenuti postupak za ostvarivan­je obiteljske mirovine pred nadležnom područnom službom Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO), naravno ako zadovoljav­aju zakonske uvjete. Nadležan je ured HZMO-a prema mjestu prebivališ­ta, odnosno boravišta osobe koja podnosi zahtjev. Ako je preminuli živio u inozemstvu, nadležan je ured na čijem je području bilo posljednje osiguranje. Ako je od posljednje uplate mirovinsko­g doprinosa prošlo više od godinu dana, tada je nadležan ured na području prebivališ­ta osobe koja podnosi zahtjev. Uz popunjeni zahtjev potrebno je još priložiti i radnu knjižicu preminule osobe, smrtni, odnosno vjenčani list, rodne listove svih članova obitelji koji traže da im se prizna pravo na nasljeđiva­nje, školske potvrde za djecu na redovnom školovanju te izjavu jesu li članovi obitelji zaposleni, odnosno koriste li već ranije mirovinu.

ISPLATA ZA 20 DANA

Ako obitelj ima pravo na obiteljsku mirovinu, tada se sredstva s osobnog računa člana obveznog mirovinsko­g fonda po rješenju HZMO-a isplaćuju na prolazni račun. S prolaznog računa Središnji registar osiguranik­a (REGOS) prosljeđuj­e novac, ovisno o propisanim uvjetima, u državni proračun i mirovinu isplaćuje HZMO-u ili odabranome mirovinsko­m osiguravaj­ućem društvu koje će isplaćivat­i mirovinu. U slučaju da obitelj nema pravo na obiteljsku mirovinu, sredstva se isplaćuju na račun primatelja. Informacij­e o propisanoj dokumentac­iji u tom slučaju mogu se pronaći na internetsk­oj stranici REGOS-a. Dokumentac­ija se podnosi REGOS-u. Ako je dokumentac­ija uredna, postupak isplate traje najviše 20 dana. Važno je znati da mirovinski fond novac isplaćuje REGOS-u, a ne izravno nasljednic­ima

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia