Večernji list - Hrvatska

Michael Jackson zarađuje najviše

Među prvih pet po zaradi trojica su pjevača, golfer i tvorac crtanog lika

- Bernard.karakas@vecernji.net Bernard Karakaš

I dok se prvo mjesto ljestvice ne mijenja već pet godina, na njoj se povremeno pojavljuju neka nova imena koja svjedoče o slavi pokojnika Nekako prigodno za ovo vrijeme, Forbes je prije nekoliko dana objavio top-listu umjetnika koji zarađuju velik novac i nakon smrti. A na njezinu čelu nema promjena, posljednji­h pet godina prvi je Michael Jasckson čiji je novi glazbeni film “Michael Jackson’s Halloween” premijerno prikazan protekli vikend. Riječ je o svojevrsno­m specijalu koji je priredio CBS, a u kojemu je prikazana, ne samo kroz stare snimke već i kroz animacije, sva Jacksonova plesna umjetnost kojom je označio svoju glazbenu karijeru za života. - Željeli smo ispričati priču o čudu koje je Michael stvorio svojom glazbom i plesom, svojim nastupima. I to nam je uspjelo - kaže Mark Dippe, redatelj filma koji je ispunio kinodvoran­e. Ali uz to i pridonio tome da je Michael Jackson, odnosno njegovi nasljednic­i, samo tijekom 2017. godine inkasirao oko 75 milijuna dolara.

Sportska linija

Drugi na listi najuspješn­ijih među onima koji su pokojni u Hrvatskoj je malo poznati Arnold Palmer. Legendarni golfer preminuo je 25. rujna prošle godine. Od toga trenutka on, odnosno njegovi nasljednic­i, zaradio je oko 40 milijuna dolara. Naime, najmanje 400 trgovina i lanaca sportske opreme diljem SAD-a i istočne Azije prodaje opremu za golf s njegovim potpisom. Tu su i energetski napitci s njegovim brendom, odjeća i cijela linija ne baš jeftinog pribora za golf, jedan od najstariji­h sportova u povijesti. Na trećem mjestu liste je Charles Shultz, tvorac Charlieja Browna odnosno poznatog stripa Peanuts, sa zaradom od oko 38 milijuna dolara tijekom ove godine. Zarada će, iako je taj strip dijelom izgubio na popularnos­ti, nastaviti i dalje rasti jer nasljednic­i Charlesa Shultza imaju potpisan ugovor s MetLifeom sve do 2019. godine. Kralj glazbe Elvis Presley sa zarađenih 35 milijuna dolara na četvrtom je mjestu ljestvice. Elvis za života nije mogao ni sanjati da se neće baviti samo glazbom nego i ugostitelj­stvom, turizmom i cijelim nizom drugih djelatnost­i. Naime, u Presleyevu kompleksu u Memphisu otvoren je nedavno novi hotel za koji se očekuje da će u sljedećih nekoliko godina ostvariti velik profit. Zbog toga se očekuje da će Kralj preskočiti koje mjesto na ljestvicio zarada i približiti se vrhu. Bob Marley za života nije previše mario za novac, no ne može se reći da njegovi nasljednic­i, pogotovo njegov sin Rohan, dijele iste stavove kao legendarni reag- ge glazbenik. Uz Marleyevo ime i tantijeme od glazbe pokrenuo je i tvrtku Marley Beverage koja se bavi proizvodnj­om bezalkohol­nih pića. Iako ih sam Bob Marley nikada nije kušao, reklamiraj­u se kao pića koja bi on volio. I ta poruka prolazi kod njegovih kupaca. Tako je Bob Marley na glazbi i sokovima od početka godine zaradio 23 milijuna dolara. Da smrt potiče prodaju najbolji je primjer glazbenika Toma Pettyja. Iako je umro 6. listopada, u ovih manje od mjesec dana Petty je zaradio 20 milijuna dolara i plasirao se na šesto mjesto financijsk­i najuspješn­ijih pokojnika. Neposredno prije smrti, Tomu Pettyju nije išlo baš toliko dobro jer je od početka godine do trenutka smrti zaradio samo nešto više od milijun dolara. No, u listopadu su njegovi fanovi počeli kupovati CD-ove u spomen na svoga idola.

Zarađuje i Einstein

Istini za volju, na toj listi nisu samo muškarci, niti su svi samo pjevači i sportaši. Na dvanaestom­e mjestu po zaradi, s oko 8 milijuna dolara, nalazi se glumica Elizabeth Taylor. Njezino ime nosi linija parfema, a cijeli niz modnih marki, dragulja i satova koristi se njezinim likom u marketingu, pri čemu plaćaju prilično izdašne naknade. Čak je i Albert Einstein, legendarni fizičar, na listi financijsk­i najuspješn­ijih pokojnika. Iako za života nije u financijsk­om smislu bio bogat, niti je pretjerano mario za prihode, danas je on, odnosno njegovi nasljednic­i, jedan od najbogatij­ih znanstveni­ka. Procjenjuj­e se da je Einstein tijekom 2017. godine zaradio oko 10 milijuna dolara. Ne reklamiraj­ući satove ili odjeću, već prodajom postera i slika koje krase sobe brojnih studenata tehničkih studija diljem svijeta te time što Einsteinov­o ime kao marku koristi i jedan izraelski proizvođač laptopa i tableta...

 ??  ?? “Michael Jackson’s Halloween” Glazbeni film premijerno prikazan protekli vikend napunio je dvorane
“Michael Jackson’s Halloween” Glazbeni film premijerno prikazan protekli vikend napunio je dvorane
 ??  ?? Bob Marley Glazbom i sokovima od početka godine zaradio 23 milijuna dolara
Bob Marley Glazbom i sokovima od početka godine zaradio 23 milijuna dolara
 ??  ?? Elvis Presley Sa zarađenih 35 milijuna dolara na četvrtom je mjestu ljestvice
Elvis Presley Sa zarađenih 35 milijuna dolara na četvrtom je mjestu ljestvice
 ??  ?? Arnold Palmer Na drugom je mjestu ljestvice sa zarađenih 40 milijuna dolara
Arnold Palmer Na drugom je mjestu ljestvice sa zarađenih 40 milijuna dolara
 ??  ?? Charles Shulz Tvorac Charlieja Browna dosad je u 2017. zaradio 38 milijuna dolara
Charles Shulz Tvorac Charlieja Browna dosad je u 2017. zaradio 38 milijuna dolara

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia