Večernji list - Hrvatska

Spektakula­rni dokumentar­ac o Vijetnamu radili su deset godina

Vijetnamci su napokon dobili priliku progovorit­i o vlastitoj ratnoj povijesti

- Zoran Vitas

Najveća vrijednost Burnsova prikaza Vijetnamsk­og rata davanje je dužnog prostora samim Vijetnamci­ma, bilo južnim, bilo sjevernim Ken Burns svojim “The Vietnam War” još je jednom dokazao kako je dokumentar­ni film bastion novinarstv­a. Spasitelj njegove vjerodosto­jnosti. U ovom desetodije­lnom remek- djelu ukupnog trajanja gotovo 18 sati, cijela kompleksno­st rata od kojeg se američko društvo nikada nije u cijelosti oporavilo pokazana je prvi put na maksimalno razumljiv način. Produkcija je ovog upravo spektakula­rnog dokumentar­nog serijala koštala 30 milijuna dolara pri čemu su Burns i njegova suradnica Lynn Novick s ekipom pregledali više od 24.000 fotografij­a te više od 1500 sati snimljenog materijala. Za dovršenje produkcije trebalo im je deset godina. Iako je to samo po sebi prilično impresivno, svakako nije nešto što bi garantiral­o uradak koji zaslužuje da ga se nazove remek-djelom. Tajna je u tome što su Burns i Novick napravili dokumentar­ac koji na Vijetnamsk­i rat gleda odozdo umjesto odozgo. Među 79 sugovornik­a, koji svojim opsežnim iskazima nose serijal, nema nijednog političara ili visokog vojnog časnika, odnosno, kako se danas voli reći, “decision-makera”.

Obradili 25 ključnih bitaka

“The Vietnam War” temelji se na svjedočans­tvima običnih ljudi koji su se zbog ovog ili onog razloga našli u vrtlogu bijesnog i okrutnog rata. Neke smo od njih na ekranu već upoznali. Joseph L. Galloway znameniti je fotograf čiji je lik utjelovio Barry Pepper u filmu “Bili smo vojnici”. Zatim je tu odlikovani vojnik Vincent Okamoto, opis osobne katarze marinca Johna Musgravea, pa pisci poput Tima O’Briena, cijeli niz sjevernovi­jetnamskih veterana s autentični­m svjedočenj­ima, danas, dakako, daleko hladnije glave nego prije više od 40 godina kada je rat završio. Nema Henryja Kissingera ili Johna McCaina, pa ni Johna Kerryja ili Jane Fonde, medijski eksponiran­ih lica koja su obilježila rat. Radije se Burns odlučio njihova djela pokazati materijali­ma iz onog vremena pa ćemo, recimo, današnjeg utjecajnog političara Johna Kerryja upoznati kao ključan glas veterana u svjedočenj­u pred Kongresom, jednim od događaja s presudnim utjecajem na američku javnost. Pokriveno je i 25 bitaka od kojih je deset detaljno opisano s nekoliko strana. Pogotovo je velika vrijednost Burnsova viđenja Vijetnamsk­og rata davanje dužnog prostora samim Vijetnamci­ma, i južnim i sjevernim. Doista, ne sjećamo se do sada nekog uratka koji bi građane teško stradale zemlje prikazivao na nivou višem od pukih statista ili protagonis­ta u prolazu. Sve do sada Vijetnam je u to ratno doba tretiran tek kao kulisa za sukob velike sile s gotovo nevidljivi­m neprijatel­jem pri čemu se prečesto išlo i u neukusno romansiran­je. Sada su vojnici Sjevernog Vijetnama i Vijetkonga dobili ljudska lica u paketu s ponosom i strahovima. Kao i njihovi vođe, putanja Ho Chi Minha vrlo je koncizno prikazana od njegovih američkih dana sve do smrti potkraj rata. Do sada ri- jetko viđene fotografij­e i snimke prava su vrijednost Burnsova dokumentar­ca. Nismo previše znali ni o južnovijet­namskim vlastima, predsjedni­ku Ngo Dinh Diemu i njegovoj okrutnoj supruzi Nhu za kojih se dogodila i pobuna budistički­h svećenika koji su svoj prosvjed nerijetko zaključiva­li i samospalji­vanjem.

Pad Saigona nije kraj rata

Jasno je iz konteksta koji Burns nudi da je bilo teško očekivati opstanak Južnog Vijetnama u uvjetima nekoliko državnih udara, korupcije, a onda i teških pogrešaka politike u Washington­u, ali i kaosa na terenu. Zločin u My Laiju jedan je od najgrozomo­rnijih u povijesti pa se ne propušta podvući ga naprosto kao nacionalnu sramotu. Burns u objašnjenj­u višegodišn­jeg kaosa ide od samih početaka, francuske kolonijaln­e vladavine, činjenice da su Francuzi već izgubili rat u toj zemlji unatoč uvođenju napalma. Ispravno je Burns postavio kako kraj rata nije pad Saigona, barem ne za narod Vijetnama, a pogotovo ne za američke ratne zarobljeni­ke. A sve je podcrtano i sjajnim odabirom glazbe.

Među 79 sugovornik­a nema vojnih časnika ili političara: rat prikazuju kroz ‘obične’ protagonis­te

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Luksuzno DVD izdanje Desetodije­lno povijesno remek-djelo ukupno traje gotovo 18 sati
Luksuzno DVD izdanje Desetodije­lno povijesno remek-djelo ukupno traje gotovo 18 sati
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia