Večernji list - Hrvatska

Samo u europske klubove u pet godina uložili 4 milijarde USD

- Karlo Ledinski karlo.ledinski@vecernji.net

Kinezi su postali vlasnici ili suvlasnici nogometnih divova poput Milana, Intera, Manchester Cityja, Atletica, Auxerrea, Aston Ville... Dinamo je samo jedan u nizu europskih klubova koji će biti povezani s Kinezima. U posljednji­h 5-6 godina Kinezi su u velikoj nogometnoj ekspanziji, dovode europske trenere u svoje klubove i omladinske škole, ali jednako puno novca ulažu i u europske nogometne klubove. Tako su Kinezi u posljednji­h četiri-pet godina postali većinski vlasnici ili suvlasnici u 30-ak nogometnih velikana, uloživši pritom oko 4 milijarde dolara!

Kupili i Slaviju (P), Den Haag

Najviše su novca uložili u engleske klubove. Tako je kompanija China Media Capital za čak 300 milijuna funti kupila 13 posto udjela u engleskom velikanu Manchester Cityju. A koliko je to velik posao pokazuje podatak da su na svečanosti pri dolasku Kineza u City bili i tadašnji britanski premijer David Cameron te kineski predsjedni­k Xi Jinping. Biznismen Tony Jiantong Xia, koji je studirao na Harvardu i Oxfordu, kupio je većinski udio u Aston Villi za 75 milijuna funti, a Kinezi su većinski vlasnici i Birmingham­a, WBA i Wolverhamp­tona. Kineski poduzetnic­i najviše vole Englesku zato što je doživljava­ju kao sveti gral za svoj novac. Očekuju brzi profit koji ne mogu zaraditi ni u jednom drugom biznisu. Optimizam temelje i na činjenici da su samo od prodaje prava na televizijs­ke prijenose engleski prvoligaši u sezoni 2016./2017. zaradili više od 5 milijardi dolara. “Ulaganjem u nogomet otvaramo si vrata za biznis i u drugim sektorima”, priznali su ulagači u engleski nogomet. No, mogućnost zarade Kinezi vide i u talijanski­m klubovima, pa je tako milijarder Zhang Jindon platio 307 milijuna dolara za 70 posto udjela u Interu, a tajkun Li Yonghong te tvrtka Haixia Capital kupili su za 835 milijuna dolara većinski paket od 55 posto udjela u Milanu. No, prema posljednji­m podacima, vlasnici Milana su pred bankrotom, s velikim dugovima i kreditima u inozemnim bankama. Kinezi su postali i većinski vlasnici francuskih klubova poput Nice, Auxerrea i Sochauxa, a jako puno ulažu i u španjolski nogomet. Chen Sung, suvlasnik vodećeg kineskog proizvođač­a automobila Rastar Group, kupio je 56 posto udjela u Espanyolu, tvrtka Link Internatio­nal Sport postala je stopostotn­i vlasnik prvoligaša Granade, a Kinezi su ulaganjem od 52 milijuna dolara postali 20-postotni vlasnici madridskog Atletica. Kinezi uglavnom ulažu u profita-

Kineskom se novcu od liga petice oduprla samo Bundesliga, Nijemci klubove ne prodaju

bilna nogometna tržišta, lige petice, ali ima i iznimaka. Na primjer, kineska kompanija CEFC kupila je slavni češki klub Slaviju iz Praga, a tvrtka United Vansen Sport stekla je stopostotn­o vlasništvo nad nizozemski­m nogometnim klubom ADO iz Den Haaga.

Nebulozan zahtjev Kineza

Svim je klubovima zajedničko da se kineski vlasnici ne upliću previše u pitanje struke, svjesni da o nogometu pojma nemaju. Ipak, ima i negativnih primjera, kada Kinezi misle da novcem mogu mijenjati nogometna pravila jedne zemlje. Ledman grupa, koja je službeni sponzor prve kineske lige, izazvala je skandal nakon što je stjecanjem statusa generalnog sponzora Druge portugalsk­e lige, zatražila da 10 kineskih igrača i tri pomoćna trenera dobiju mjesta u portugalsk­im drugoligaš­ima. No, ta je inicijativ­a odbijena.

 ??  ?? Kinezi su za 835 milijuna USD kupili većinski paket od 55 posto u Milanu
Kinezi su za 835 milijuna USD kupili većinski paket od 55 posto u Milanu

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia