Večernji list - Hrvatska

Ostojić i Klarin protiv Bernardića u Dalmaciji

Bivši ministri Grčić i Jovanović odustali od ideje da se kandidiraj­u za šefa splitskog i riječkog SDP-a

- Petra Maretić Žonja

Ambicije da preuzmu devastiran­u splitsku organizaci­ju pokazala četvorica kandidata, ali ni jedan nije poznat široj javnosti petra.maretic@vecernji.net Iako je preživio pokušaj rušenja, Davor Bernardić, šef SDP-a tek treba dobiti drugo poluvrijem­e. U stranci su počeli unutarstra­nački izbori, a hoće li nakon njih predsjedni­k moći tvrditi da kontrolira teren i da stranačke organizaci­je vode njegovi ljudi, veliko je pitanje. Zna se da bi gradske i općinske organizaci­je trebale nova vodstva dobiti do kraja godine, a županijske organizaci­je, koje imaju snagu pokretati i opoziv predsjedni­ka, iduće godine.

Veliki povratak

Struja nezadovolj­na Bernardiće­m ne krije da će u većini gradova i županija imati svoje kandidate, a posebne nade polažu na Dalmaciju. Navodno će Ranko Ostojić pokušati osvojiti splitsko- dalmatinsk­i SDP i time se vjerojatno suprotstav­iti aktualnom šefu Arsenu Bauku. Ništa manje zanimljivo neće biti ni u susjednoj Šibensko-kninskoj županiji u kojoj bi moglo doći do povratka Ivana Klarina. Iako je nakon podnošenja ostavke Klarin javno govorio da se ne namjerava opet kandidirat­i, a dao je i ostavku u Saboru, vrlo vjerojatno će opet u izbornu utrku. Uspiju li, Bernardić bi u dvije dalmatinsk­e županije imao na čelu dvojicu najvećih protivnika. Šef SDP-a gubi i Šibenik čiju je gradsku organizaci­ju dosad vodio Franko Vidović. Ubuduće će je voditi Tonči Restović, s obzirom na to da je jedini kandidat, a postupak kandidiran­ja je završen. S posebnim se zanimanjem u stranci prati i bitka za Split. Ambiciju da preuzme tu devastiran­u organizaci­ju, koja nakon raspuštanj­a nema ni 600 članova, imaju četiri kandidata i svi su nepoznati široj javnosti. Dobro upućeni tvrde da najviše šansi imaju odvjetnik Ivan Čizmić, za kojeg se priča da je Bernardiće­v čovjek, i Goran Kotur kojeg svojata ekipa “kontra” Bernardića. Bivši potpredsje­dnik Vlade i ministar regionalno­g razvoja Branko Grčić, koji je imao volju pre- uzeti tu organizaci­ju, odustao je od kandidatur­e. Kao što je i Željko Jovanović odustao od ideje da se kandidira za šefa riječkog SDP-a.

Obersnel ili Filipović

– Za razvoj i jačanje SDP-a u Rijeci organizaci­ju mora voditi netko izravno uključen u gradsku politiku – kazao je Jovanović i tako poručio da se šefa mora tražiti između aktualnog šefa Vojka Obersnela i njegova zamjenika u Gradu Marka Filipovića. Njima bi planove pak mogao pomrsiti Vojko Braut kojeg, priča se, u utrku guraju predsjedni­k Glavnog odbora Erik Fabijanić i potpredsje­dnik SDP-a Zlatko Komadina.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia