Večernji list - Hrvatska

Ekološki nakit i đumbirovo pivo iz školskog vrta

- Vedran.balen@vecernji.net

Važno je da učenici osjete i dožive taj rad i druženje u prirodi i steknu nova pozitivna iskustva – kaže profesor Vehid Ibraković Vedran Balen Kako ispeći ukusan čips od jabuka, banana i batata, kolače, kestene, kokice ili skuhati fine čajeve od ljekovitih jesenskih plodova? Kako izraditi ekološki nakit od sjemenki, napraviti aromatične šumeće kuglice ili smotati zanimljiv buketić od opalog jesenskog lišća?

Zaboravlje­ne namirnice

Odgovore na sva ta pitanja znaju učenici brodske Srednje škole Matije Antuna Reljkovića, koji jesenske dane koriste za interaktiv­no druženje s profesorim­a te koristan rad i stvaranje novih proizvoda u školskom vrtu. Zatekli smo ih u kuhanju đumbirova piva, posebnog napitka punog C vitamina podrijetlo­m iz Kine, koji su popularizi­rali Amerikanci. – Recept je jednostava­n. Đumbir se oguli i nariba, doda se šećer i limun i ostavi neko vrijeme da odstoji, a zatim dodajemo mineralnu vodu ili gazirani sok. Okus je odličan – otkriva učenik četvrtog razreda Leo Katinić. Berba i spremanje uzgojenih aromatični­h biljaka i jesenskih plodova s polja te priprema nekih ukusnih, ali već pomalo zaboravlje­nih sezonskih namirnica neki su od poslova vezanih uz bogatu jesen u kojima do izražaja dolaze stvaralačk­a kreativnos­t i vrijedne ruke učenika. Puno je proizvoda koje mladi Brođani rade iz svog školskog vrta. U njihovoj radionici na otvorenom nastao je i jedan poseban začin kojeg su nazvali 4M jer se sastoji od melise, mažurana, mente i majčine dušice, uz dodatak lavande, kadulje i čubra. Ostale dodatke nisu željeli odati, rekli su da je to tajna. Nedavno su priredili i jesenski agrosajam, otvorili svoja vrata posjetitel­jima te na prirodan i jednostava­n način pokazali vrijednost­i onoga što su naučili i napravili.

Uživanje u jeseni

Recept za đumbirovo pivo: đumbir se oguli i nariba, doda se šećer, limun i ostavi da odstoji, a zatim dodajemo mineralnu vodu ili gazirani sok

– Cilj ovakvih aktivnosti uživanje je u plodovima jeseni. Želimo jednim drugačijim pristupom povezati zabavu i učenje i pokazati što sve možemo organizira­ti u našem vrtu, a da opet bude povezano s poljoprivr­edom i s našim proizvodim­a. Važno je da učenici osjete i dožive taj rad i druženje u prirodi i steknu nova pozitivna iskustva – kaže Vehid Ibraković, dugogodišn­ji profesor i mentor brodskih srednjoško­laca.

 ??  ?? Uz pomoć profesora Prvo nauče na satu, a onda primjenjuj­u naučeno u praksi
Uz pomoć profesora Prvo nauče na satu, a onda primjenjuj­u naučeno u praksi

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia