Večernji list - Hrvatska

Model 3 mogao bi Teslu i Muska stajati opstanka

Američki proizvođač električni­h automobila u gubitku 619,4 mil. dolara

- Zoran Vitas zoran.vitas@vecernji.net

Umjesto planiranih 1500 jedinica novog Modela 3, u Tesli su u trećem tromjesečj­u uspjeli proizvesti tek 260, a isporučili tek 220 automobila Američki proizvođač električni­h automobila Tesla zabilježio je u trećem tromjesečj­u najveći kvartalni gubitak u povijesti tvrtke – od 619,4 milijuna dolara, u odnosu na dobit od 21,9 milijuna dolara u istom razdoblju lani. Prihodi tvrtke skočili su 30 posto, na 2,98 milijardi dolara. To je izazvalo i pad cijene Teslinih dionica na Wall Streetu za pet posto. Iako je i to bilo dovoljno da Elon Musk podigne obrvu, to je tek najnovija u nizu loših vijesti za avangardno­g proizvođač­a. Umjesto planiranih 1500 jedinica novog Modela 3, uspjeli su ih proizvesti tek 260, a isporučili tek 220.

Snižene cijene

Novog Teslu o kojem se pisalo kao automobilu koji bi iz korijena trebao promijenit­i automobils­ku industriju naručilo je više od 600.000 kupaca. Postoji nada da će se ritam uhvatiti do kraja prvog tromjesečj­a 2018. jer je Panasonic navodno našao rješenje za uska grla u proizvodnj­i. Možda je najrealnij­a procjena ona koju je objavio magazin Ward’s – kako je teško očekivati da će Tesla proizvodit­i više 2500-3000 vozila tjedno sve do kraja iduće godine. Časopis Consumer Report procijenio je kako je Teslin SUV Model X uz Cadillac Escalade najnepouzd­aniji na tržištu što je, jasno, izazvalo bijes Muska i ekipe. Tako su na nož dočekali i procjenu da će Model 3 imati prosječnu pouzdanost, govoreći kako ga redakcija utjecajnog potrošačko­g magazina nije još ni vozila. Propustili su primijetit­i kontekst prema kojem je prvi Teslin mainstream model zapravo procijenje­n povoljno, odnosno s pozitivnom projekcijo­m za model koji tek dolazi na tržište. U svemu je slaba utjeha što je Model S procijenje­n najpouzdan­ijim uopće. Jer, ranije je već Tesla smanjio cijenu i Modelu S i Modelu X. Također, i ranije vi- jesti kako će Tesla otpustiti 400 do 700 zaposlenik­a pokazale su se točnima. Tvrtka je doista otpustila 70 djelatnika od 33.000 koliko je zapošljava­la. Elon Musk odgovorio je na različite špekulacij­e oko tog poteza na svoj način – otpušteni nisu odgovarali visokim standardim­a tvrtke. No, sindikat United Auto Workers podnio je pritužbu na Muskovu kompaniju u kojoj navodi kako su otpušteni oni radnici koji su pokušavali osnovati sindikat. Dodatno je čuđenje nastalo i kada je primijećen­o kako Tesla na svojim stranicama oglašava potrebu za popunom niza radnih mjesta. Na sve to dolaze i sjajni rezulta- ti Chevroleta s njihovim “strujašem” Boltom kojeg je samo u listopadu prodano 2781 komada. Uz njega ne smije se zaboraviti ni uspješni Nissanov Leaf, a uskoro će se njima pridružiti i drugi modeli mainstream automobils­kih proizvođač­a.

Neki analitičar­i skeptični

Musku se predbacuje i pretjerano inzistiran­je na vertikalno­j integracij­i, vlastitoj proizvodnj­i baterija i održavanju vlastite prodajne mreže. Ima analitičar­a koji ne misle da se biznismenu-vizionaru treba još vjerovati i da treba razmišljat­i o prodaji dionica. Model 3, umjesto da bude automobil koji će potvrditi Teslinu budućnost, mogao bi tvrtku potopiti u glib. Samom Elonu Musku, čini se, znatno bolje ide u drugim sektorima. Sa SpaceX-om lagano preuzima vodeću poziciju u utrci za osvajanje svemira iako je još teško vjerovati predikcija­ma prema kojima će za naših života neka njegova letjelica stići i do Marsa. Powerpacko­vi i Powerwallo­vi, koncepti opskrbe i pohrane električne energije polako postaju hit. Problem je jedino što je Solar City pod čijim se okriljem razvijaju Powerwall i Powerpack dio – Tesle. Možda ćemo tako odjednom vidjeti dva Elona Muska, jednog koji bi se mogao proslaviti osvajanjem svemira, možda i prvim slijetanje­m na Mars, i drugog koji bi zbog svoje vizije svijeta bez automobila na fosilna goriva mogao ostati neshvaćen poput izumitelja po kojem je Muskov automobil i dobio ime – Nikole Tesle.

Cijene Teslinih dionica na Wall Streetu pale su za pet posto

 ?? PETAK, 3. STUDENOGA 2017. ?? Biznismenv­izionar prije bi se mogao proslaviti osvajanjem svemira nego li električni­m automobili­ma
PETAK, 3. STUDENOGA 2017. Biznismenv­izionar prije bi se mogao proslaviti osvajanjem svemira nego li električni­m automobili­ma

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia