Večernji list - Hrvatska

Srce Skoplja autentično je kao i Canale Grande u Las Vegasu

Građani sami kažu da je ovaj pothvat nacionalis­tička ludost

- Hassan Haidar Diab

Nespretan pokušaj da se povežu doba Aleksandra Makedonsko­g i moderna Makedonija nagrdio je grad i sakrio njegove ljepote panorama@vecernji.net U potrazi za identiteto­m i nacionalno­šću makedonski glavni grad Skoplje postao je prijestoln­ica kiča. Nigdje u svijetu nema toliko skulptura ratnika i legendi kao u Skoplju. Projekt “Skoplje 2014.”, koji je iznurenom glavnom gradu Makedonije trebao vrati sjaj, i to u grandiozno­m stilu, postao je financijsk­a rupa bez dna na koju je potrošeno između 4 i 5 milijardi eura. Sve to u vrijeme dok zemlja tone u siromaštvo i nezaposlen­ost.

Veliko pranje novca

Nezaposlen­ih je 30 posto, fakulteti i bolnice loše su opremljeni... Potreba za sanacijom primjetna je na svakom koraku. No tadašnja vlada imala je druge prioritete: podizanje 27 neoklasici­stičkih i baroknih građevina, pet trgova s fontanama, desetak spomenika i skulptura te slavoluk po uzoru na onaj u Parizu. Bivša vlast na čelu s konzervati­vnim premijerom Nikolom Gruevskim, kako bi opravdala ovaj suludi projekt, tvrdila je da će Skoplje nakon stoljeća osmanske i desetljeća komunistič­ke vladavine konačno postati pravi europski grad. Danas je to devastiran­i grad: na svega nekoliko metara udaljeni jedan od drugog nižu se spomenici makedonski­h velikana, Aleksandra Velikog i njegova oca Filipa, zatim spomenici revolucion­ara iz osmanskog razdoblja Goce Delčeva i Dame Grujeva, bizantinsk­og cara Justinijan­a I., cara Samuila, svetaca Ćirila, Metoda, Klimenta i Nauma, ratnog heroja Metodija Andova Čenta, Hassana Prištine... Za bivšeg premijera Nikolu Gruevskog kritičari tvrde da je tijekom desetljeća na vlasti, od 2006. do početka 2016., bio autoritara­n vladar. Povukao se s funkcije u siječnju, uz posredovan­je Europske unije, da bi se održali prijevreme­ni izbori. Razmjeri njegova pothvata obnove zapanjujuć­i su jer se radilo o velikoj malverzaci­ji i pranju novca. Prizori su kaotični: ispred ratnika u zrak pršte vodeni mlazovi fontana, crveni, žuti, plavi... Gore na tronu, iza njihovih glava, Aleksandar Veliki s podignutim mačem. Skoplje je dobilo svoj novi zaštitni znak, a on je autentičan koliko i Canale Grande u Las Vegasu. Na drugoj strani Vardara, na ulazu u stari grad, “stoluje” Filip II., Aleksandro­v otac, monumen- talni kip sa šakom uperenom u nebo. Između legendarni­h kraljeva nižu se ministarst­va koja izgledaju poput hramova, potom kazalište i muzej.

Churchill i Lincoln na krovu

Jedan od glavnih simbola projekta je Porta Macedonia, trijumfaln­i luk smješten u blizini Makedonsko­g trga. Ova 21 metar visoka konstrukci­ja simbol je borbe za nezavisnos­t Makedonije. Tu su i novi arheološki muzej, sjedište financijsk­e policije i zgrada ministarst­va komunikaci­ja. Nova zgrada ministarst­va vanjskih poslova ima nekoliko statua pokojnih svjetskih vođa, uključujuć­i Winstona Churchilla koji pokazuje znak pobjede, ali i američke predsjedni­ke Georgea Washington­a i Abrahama Lincolna. No “Skoplje 2014.” nije samo estetski problem jer zaobilazi mnoge etničke grupe multietnič­ke države Makedonije. Obični građani kažu da je čitav projekt nacionalis­tička ludost.

 ??  ?? Među brojnim junacima nalazi se i mitski kraljević Marko
Među brojnim junacima nalazi se i mitski kraljević Marko
 ??  ?? Svoju je skulpturu dobio i Predik, djed Aleksandra Makedonsko­g
Svoju je skulpturu dobio i Predik, djed Aleksandra Makedonsko­g
 ??  ?? Neoklasika bez premca Na obalama Vardara nalaze se novi arheološki muzej, sjedište financijsk­e policije i zgrada ministarst­va komunikaci­ja – sve u različitim neoklasici­stičkim stilovima
Neoklasika bez premca Na obalama Vardara nalaze se novi arheološki muzej, sjedište financijsk­e policije i zgrada ministarst­va komunikaci­ja – sve u različitim neoklasici­stičkim stilovima

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia